Gravid uge 13: Har du fået mere energi?
Du er gravid uge 13, og måske føler du, at din energi vender tilbage. Fostret kan nu rynke panden, hæve øjenbrynene, hikke og strække sig.
Trætheden er forhåbentligvis på retur, humørsvingningerne mindre og måske har du også rystet kvalmen af dig, når du er gravid i uge 13. Madlysten er nok også begyndt at komme igen, og det betyder, at du nu kan følge kostrådene for gravide.
Her i andet trimester er risikoen for spontan abort også faldet gevaldigt. Det er en vigtig milepæl, og måske betyder det, at du kan slappe mere af og nyde graviditeten og det lille menneske i maven.
Døjer du stadig med nogle af de kedelige graviditetssymptomer, skal du ikke være nervøs. Det er helt normalt, og heldigvis kan du se frem til, at mange gravide oplever, at det bliver bedre i løbet af andet trimester.
I uge 13 måler fostret mellem 6-8 centimeter og vejer 50 gram.
Gravid uge 13: Din krop
Din livmoder fylder efterhånden bækkenet ud, og i mangel på plads er den i stedet begyndt at vokse opad. Måske kan du mærke en lille, hård bule lige over dit kønsben? Læg dig på ryggen, slap af i dine mavemuskler og mærk derefter med fingrene lige over kønsbenet. Måske kan du fornemme et område, der føles mere fast og rundt, og som ikke giver efter, når du trykker? Det er toppen af din livmoder, som i løbet af de næste måneder vil vokse helt op til dine ribben. Har du været gravid før, eller venter du tvillinger, er der god chance for at du kan mærke den i denne uge, men er det første gang, du er gravid, kan der godt gå lidt tid endnu.
Når du er gravid i uge 13, er der generelt godt gang i din krop. Du mærker sikkert til en voksende mave, selvom den stadig kun er synlig for dem, der kender til graviditeten. Dit hjerte pumper omtrent 20 procent mere blod, end før du blev gravid, og det sikrer, at både du og dit barn får tilstrækkeligt med ilt. Fostervandet, som lige nu fylder omkring 50-60 ml. i livmoderen, har også travlt med at forny sig, og undersøgelser viser, at du i gennemsnit udskifter alt fostervand hver tredje time.
Gravid uge 13: Din baby
Graviditeten skrider frem, og det lille foster i din mave vokser hurtigt nu. I uge 13 kan han eller hun bevæge hoved, arme, hænder, fødder og tæer. Måske er der også begyndt at vokse hår på den lille isse, og fostret begynder at kunne nu rynke panden, hæve øjenbrynene, hikke og strække sig – præcis som vi gør det. Generelt begynder din baby at antage menneskelige former, og ansigtet begynder at tage sin form.
Hjernen har også stadig travlt med sin udvikling, og på dette tidspunkt er hjernehalvdelene helt glatte. Hovedet er stadig proportionelt set stort i forhold til kroppen, men i de kommende uger vil det udligne sig.
Under hele graviditeten transporteres alt ilt og næring til fostret fra din moderkage gennem navlestrengen, men dit barn øver sig allerede nu i vejrtrækningsbevægelser ved at sluge fostervandet, så han eller hun er klar til en tilværelse uden for livmoderen.
Når du er gravid i uge 13 er fosteret begyndt at producere sine egne hormoner. Nyrernes struktur, skjoldbruskkirtlen og bugspytkirtlen er færdigudviklede, og bugspytkirtlen producerer insulin. Tarmene er også ved at være konstrueret, og det samme gælder hele skelettet. Det er dog fortsat brusk, der udgør det meste af skelettet, som først være helt færdigt i de første uger efter fødslen.
Gravid uge 13: Tegn på graviditet
I uge 13 begynder mange at kunne ane en mørk streg (linea nigra), der går fra navlen og ned mod dit kønsben. Den er hormonbetinget, og for langt de fleste gravide forsvinder den, når de har født. Farven på dine brystvorter er måske også begyndt at blive mørkere under din graviditet.
Har du skulle tisse meget i din graviditet, kan du snart ånde lettet op. Trykket mod urinblæren aftager nemlig omkring uge 13, fordi livmoderen flytter sig opad. Nyd det, mens du kan, for trykket kommer mildt sagt tilbage i tredje trimester.
Desværre kan en irriterende forstoppelse tage over for tissetrangen i disse uger. De øgede mængder af graviditetshormonet progesteron gør nemlig, at mange kvinder er længere tid om at fordøje maden, og den bedste kur er at drikke rigeligt vand, holde dig aktiv og spise masser af fiber.
Det skal du vide om uge 13
Har du været til nakkefoldsskanning, har du også fået en terminsdato, som fortæller dig, hvornår du forventes at føde. Terminsdatoen beregnes enten ud fra dit barns længdemål ved en ultralydsscanning eller ud fra den første dag i din seneste menstruation, hvis du ikke bliver scannet. Den vil altid kun være et skøn, og selvom det blot er omkring 4-5%, som rent faktisk føder den dag, de er sat til, er det den dato, som bruges, når du skal bestemme, hvornår du går på barsel.
Gravide vil normalt føde fra 3 uger før terminsdatoen og til 14 dage efter, hvoraf de fleste vil føde i graviditetsuge 40. Er du gået mere end 10 dage over din terminsdag, vil dit fødested sandsynligvis tilbyde dig et besøg hos en jordemoder, hvor I sammen skal tale om dine muligheder for at få fødslen sat i gang eller for at blive fulgt med yderligere tjek, hvis du ikke ønsker en medicinsk igangsættelse. Jordemoderen vil rådgive dig om fordele og ulemper, så du træffer den beslutning, der føles mest rigtig for dig.
Gravid uge 13: Sundhedstips
Kroppen vokser gennem hele graviditeten, og i på nuværende tidspunkt går det særligt stærkt. Gør du det ikke allerede, kan du derfor begynde at træne og holde dig aktiv, så din krop får lettere ved at bære de ekstra graviditetskilo.
Sundhedsstyrelsens råd til træning i andet trimester
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen
- Brug længere tid på opvarmning og nedtrapning
- Undgå kontaktsport. Skiløb og ridning frarådes også
- Sid ned, når du styrketræner, og undgå for tung vægtmodstand
- Lyt til din krop og respektér smerte
- Er du vant til at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, må du gerne fortsætte, men undgå udmattende aktiviteter og intensiver ikke din sport
- Er du ikke vant til at dyrke sport, bør du starte roligt og følge et træningsprogram til gravide.
Til dig, der venter tvillinger
Det er hårdt at være gravid med tvillinger, og det kræver langt mere af din krop at bære to børn fremfor ét. Husk derfor at drikke rigeligt med vand, så du undgår dehydrering, svimmelhed og ildebefindende, og hav eventuelt altid en vandflaske ved hånden, så du kan drikke masser af vand, når du bliver tørstig.
Sund kost er også godt, hvis din kvalme ellers tillader dig at vælge frit mellem madvarer, ligesom du også kan få gavn af at træne din bækkenbund, som kommer under enormt pres i de kommende måneder. Sørg generelt godt for din krop, som er på overarbejde, og husk, at god kost og motion er vigtigt, men det er en god lur og afslapning også!
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn