Gravid uge 17: Det er tid til at få styr på barselsreglerne
Du er gravid i uge 17, og det er ved at være tid til, at du sætter dig ind i reglerne for din barslesorlov. Din baby kan nu fornemme lys, selvom øjnene stadig er lukkede.
Hvordan er reglerne for barsel? Kan du frit dele med din partner, og gælder der særlige principper, hvis du venter tvillinger?
Selvom der stadig er lang tid til din barselsorlov, er det en god idé at sætte dig ind i reglerne allerede nu. Har du ikke fortalt din chef om din graviditet, skal du sikkert til det snart, og så kan det være rart at kende til dine rettigheder.
Fosteret måler i denne uge knap 17 centimeter fra top til tå og vejer godt og vel 190 gram.
Gravid uge 17: Din krop
Moderkagen og livmoderen vokser sig stadig større, og nu kan du sikkert se på din maves størrelse, at der er ved at blive gjort plads til alt det, der vokser derinde. Især hvis det ikke er dit første barn. Hvis du ikke allerede mærker liv, så kommer du til det inden for de næste par uger.
Kan du godt lide at ligge på ryggen, er der desværre dårligt nyt. Efter første trimester trykker livmoderen og dit barn nemlig så meget på blodkarrene i bughulen, at det hæmmer tilbageløbet af blod til hjertet, når du ligger på ryggen - og kommer der mindre blod til hjertet, kommer der mindre ilt ud til din gravide krop. Det er derfor tid til at finde en ny stilling, hvis du føler ubehag eller svimmelhed, når du ligger fladt ned – både når du skal hvile dig, og når du træner. I stedet kan du roligt skifte mellem at ligge på højre og venstre side.
Skulle du vende dig om på ryggen i løbet af natten, skal du dog ikke blive nervøs. Forskning har nemlig vist, at den stilling, du falder i søvn i, også er den stilling, du sover i det meste af natten.
Gravid uge 17: Din baby
Inde i maven er babyen i hurtig vækst, og hovedet begynder nu at være mere i proportion med kroppen. Lårben, underben og fod har ligeledes fået de rigtige former, og øjenvipper og øjenbryn er begyndt at vokse sig længere. Skelettet er i gang med at blive omdannet til hårde knogler i disse uger, og fingeraftryk begynder at udvikle sig som små mønstre på dit barns hænder og fødder.
Et særligt fedtlag, som kaldes det brune fedtlag, begynder også at at blive dannet under barnets hud i denne uge. Det brune fedtlag er varmeproducerende, og dets fornemmeste opgave er at hjælpe babyen med at holde en stabil varme inde i maven.
Selvom øjnene stadig er lukkede, er din baby nu i stand til at opfatte stærkt lys, da synsnerven har fået kontakt med nethinden. I løbet af de kommende uger er barnet også i stand til at føle tørst, og det synker stadig mere og mere fostervand. Når du nærmer dig din termin, vil dit barn drikke mellem 0,5 til 1 liter fostervand i døgnet.
Da fostervandet er fyldt med afstødte hudceller og tabt hår, vil dit barn også have dannet den allerførste afføring i sine tarme. Denne første og helt sterile afføring kaldes mekonium, og den fungerer i øjeblikket som en prop, der forhindrer, at barnet laver stort inde i din mave. I sjældne tilfælde kan mekonium slippe ud i fostervandet og farve det grønt og gøre det grumset, og da det kan give problemer for barnets vejrtrækning, vil jordemoderen være særligt opmærksom på, at baby får fostervand op ad lungerne. Den type komplikationer vil dog først opdages ved fødslen, og derfor er det ikke et problem, du skal bekymre dig om i graviditeten.
Efter fødslen vil mekonium komme ud som en sort eller sortgrønlig masse med en konsistens som en tyk creme, der klistrer sig til din babys hud. Du skal ikke blive nervøs over farven på afføringen. Det er helt normalt og er blot en bekræftelse på, at mave-tarmsystemet fungerer, som det skal.
Gravid uge 17: Tegn på graviditet
Din livmoder er efterhånden så udstrakt, at du i uge 17 kan være ramt af stikkende smerter eller små jag nederst i maven, der føles en anelse som menstruationssmerter. Denne type smerter kaldes ligamentsmerter og er en af de mest almindelige gener i graviditeten.
Ligamenter er de små bånd, som holder din livmoder på plads, og når den vokser gennem graviditeten, skal ligamenterne også følge med. Det kan godt give nogle smerter omkring lysken og den nederste del af livmoderen, når der bliver hevet i dem, men selvom det er ubehageligt, er det fuldstændig ufarligt.
Er du slemt ramt, kan du dulme smerterne med en varmepude og glæde dig over, at de fleste gravide oplever, at ligamentsmerterne forsvinder i sidste halvdel af graviditeten.
Måske oplever du også at have blødende tandkød eller næseblod i graviditeten. Det skyldes dit forandrede hormonniveau, og at din krop pumper omkring 40 procent mere blod rundt i din krop - og det sætter altså pres på dine blodkar.
Hvis du har været gravid før, kan det være, at du allerede nu mærker liv. Måske kan du også mærke, at din baby har bestemte aktive perioder. Er du førstegangsfødende, vil der nok gå et par uger endnu, før du mærker liv fra baby.
Det skal du vide om uge 17
Har du styr på barselsreglerne?
Efter fødslen har begge forældre som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge. Det gælder, hvis I bor sammen, og hvis I er ansat i en almindelig lønmodtager-stilling.
Mor har også ret til fire ugers graviditetsorlov, som holdes, inden baby bliver født. Datoen for, hvornår du kan gå fra, sættes ud fra terminen, og du skal oplyse din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder, før du har termin.
13 ud af dine 24 orlovsuger kan du vælge at overdrage til den anden forælder. Det gælder både for mor og far eller med-mor.
Mor, som er ansat i en normal lønmodtager-stilling, har ret til følgende barsel med dagpenge:
- 4 ugers graviditetsorlov kan holdes op til din termin.
- 2 ugers orlov skal holdes lige efter fødslen og kan ikke overdrages til den anden forælder.
- Efter de 2 uger, fortsætter du på en 8 ugers lang orlov med ret til barselsdagpenge. Denne orlov skal afholdes, inden barnet fylder 10 uger, og de kan overdrages til den anden forælder.
- Når barnet fylder 10 dage, begynder 9 ugers orlov, som skal afholdes, inden barnet fylder ét år. Disse uger kan ikke overdrages.
- Herefter har du ret til 5 ugers orlov. Hvis du opfylder betingelserne, kan du udskyde orlovsugerne, frem til barnet fylder ni år. Disse uger kan overdrages til far eller med-mor.
Far eller medmor, som er ansat i en normal lønmodtager-stilling, har ret til følgende barsel med dagpenge:
- Du har ret til 2 ugers orlov, efter en fødsel. Du kan vælge, at de skal starte på selve dagen eller dagen efter, dit barn er født. Du kan også vælge at afholde orloven fleksibelt over de første 10 uger. Du kan ikke overføre denne del af barslen, og der gælder særlige regler, hvis barnet bliver indlagt, eller hvis du vil genoptage dit arbejde på nedsat tid.
- Herefter har du ret til 9 ugers orlov, som skal afholdes, inden babyen fylder ét år. Du kan ikke overdrage denne del til barnets anden forælder.
- Herefter har du 13 ugers orlov. Hvis du opfylder betingelserne, har du mulighed for at gemme ugerne, indtil barnet fylder ni år. Disse 13 uger kan overdrages til den anden forælder.
Udover de generelle barselsregler, kan du have ekstra rettigheder med i din overenskomst og ansættelsesvilkår. Husk derfor at gå din kontrakt nøje igennem, inden du bestemmer dig for en løsning.
Er du ledig, selvstændig eller under uddannelse, gælder der andre regler. Det er også tilfældet, hvis du f.eks. er soloforælder, ikke bor sammen med barnets anden forælder eller får flerlinger. De regler kan du læse nærmere om her.
Gravid uge 17: Sundhedstips
Medicin kan være nødvendigt, men da dit barn smager alt, du spiser, går det ikke altid godt i spænd med en graviditet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du så vidt muligt undgår alle former for medicin, mens du venter dig. Det gælder både præparater med og uden recept, ligesom det også gælder naturlægemidler.
Anbefalingen er især vigtig frem til 12. graviditetsuge, hvor dit barn danner sine organer, men da fosteret er følsomt for påvirkninger gennem hele din graviditet, bør du også undgå medicin i 2. og 3. trimester.
Har du brug for smertestillende, vil lægen formentlig anbefale dig paracetamol eller morfin, da de anses for at være mest sikre for gravide. Det er dog vigtigt, at du altid spørger din læge til råds, inden du indtager smertestillende – ligegyldigt indholdet.
Har du fået ordineret en anden type medicin af din læge, skal du naturligvis følge hans eller hendes anbefalinger. Husk dog at fortælle om din graviditet. Det kan nemlig betyde, at du skal vælge et andet mærke.
Til dig, der venter tvillinger
Forældre til tvillinger eller trillinger, der bliver født fra 1. maj 2024, får 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge. Ugerne skal fordeles med 13 ugers orlov til hver forælder, og de skal være afholdt inden for et år.
Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du får en fraværsmelding fra dit arbejde og dermed går på barsel fra graviditetsuge 28, hvis du venter flerlinger. Har du hårdt fysisk arbejde eller mange plukkeveer, kan det være tidligere.
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn