Udeliv med børn

Friluftsliv: Sådan laver du bål og overnatter med børn i naturen

Søg ud i det blå med børnene under armen. Vi klæder dig på til vandreturen, bålet og overnatning i det fri. Selv babyer kan være med!

Overnatning i det fri

Det er fantastisk at overnatte i naturen med børn. At afslutte dagen med ikke at skulle hjem, men bare gå til køjs, lige hvor man er. At ligge helt tæt sammen, lytte til vejrtrækningen og mærke varmen fra de små afslappede kroppe. Det er tryghed og nærvær på den store klinge. Du kan overnatte ude hele året, og selv de allermindste kan være med. Som med alt andet bliver resultatet bedst, hvis du forbereder dig selv og ungerne godt.

Accepter, at I er lidt mere beskidte, end I plejer at være. Og sandsynligvis også lugter af bål og jord. Vådservietter kan hjælpe på meget, men selv med dem må man resignere, og man sover strålende alligevel med sorte fødder, ketchuprester om mulen og et mindre botanisk udvalg i håret. Glæd dig i stedet over, at du er ved at praktisere hygiejnehypotesen på dine unger, så de får styrket deres immunforsvar.

De første gange ude kan ungerne slet ikke falde i søvn – det er lyst udenfor, der er et væld af nye lyde, og klokken bliver langt, langt over almindelig sengetid. Man bliver helt desperat som forælder. Og i øvrigt selv også ret træt og med et tiltagende behov for voksentid, som aftenen skrider frem, inden de små falder i søvn. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at den efterfølgende dag ville blive helt umulig, og at ungerne ville vræle og vride sig i overtræthed. Men det gjorde de ikke.

Måske er det, fordi de stimuli, vi møder i naturen, ikke er så komplekse og krævende som i vores almindelige, mere hektiske hverdag? Jeg skal ikke kaste mig ud i en længere lommefilosofisk tankerække, men blot konstatere, at vores unger sagtens kan håndtere det forskudte søvnmønster, når vi er på tur. Og jo mere vant til at sove i naturen de bliver, jo lettere er det også at falde i søvn derude.

5 gode råd til overnatning i naturen

  • Sæt ambitionerne ned. Start med at slå teltet op i haven, sov under solsejlet eller parasollen på terrassen eller altanen. Slæb madrasser, dyner, hovedpuder og yndlingsbamser med ud. Kig på skyerne, vinden i trækronerne, og læs godnathistorier, mens I ligger helt tæt. Det behøver slet ikke at være avanceret for at være hyggeligt.
  • De første gange, I skal væk fra egen matrikel, er det en god idé at vælge en telt- eller shelterplads i kort gåafstand fra vej og parkeringsforhold.
  • Du kan finde flere informationer om overnatning i det fri samt booke telt- og shelterpladser på: » Naturstyrelsen.dk » Udinaturen.dk » Appen Shelter i Google Play eller App Store
  • En overnatning i det fri kræver altid mere udstyr, end du tror – telt, soveudstyr, bleer, proviant, bamser, spisegrej, vand og en masse andet, så I kommer til at slæbe lidt. Just saying.
  • Hav madpakke med hjemmefra eller noget, der er let at tilberede.

Telt og shelter

Vores erfaring er, at telt- og shelterture er det bedste, når du gerne vil overnatte i det fri med små børn. Et telt er eminent, fordi du med det udgør en lille selvforsynende enhed, som kan beskytte flokken når som helst og hvor som helst. Ligesom sneglen har du huset med dig hele dagen. Det er meget betryggende. Du er uafhængig og behøver ikke finde et specifikt shelter og rumme risikoen for, at det er optaget af andre. Med teltet skal du bare finde din teltplads og slå det op.

Et shelter er en åben, lavtømret hytte, bygget til overnatning. Den ene side er åben, og de tre andre lukkede. Et shelter er fantastisk, for man er både inde og ude på samme tid. Man kan lege, lave mad, sove, spille UNO, drikke kakao, læse bøger, male sten – i det hele taget hygge sig gevaldigt, og det er vores foretrukne overnatningsform med små børn.

Du sparer vægten fra teltet, og der er ikke noget udstyr, der skal tørres eller rengøres efter turen. Altså ud over det, ungerne og du selv har på og hygget jer med på turen. De fleste sheltere har en bålplads, ofte med grillrist. Her kan I lave mad og hygge jer om bålet.

Den store udstyrsguide:

Telt:

  • Telte fås i alle versioner og prisklasser. Find en god mellemting mellem et festivaltelt – som ofte er ypperligt ringe, når det regner – og et verdensklasse ekspeditionstelt til topbestigninger i Himalaya.
  • Det er en god idé at vælge et telt, som er nemt at slå op og ned. Og øv det lige et par gange, inden I drager ud.
  • Et tresæsoners telt kan klare det meste – vi bruger vores året rundt.
  • Det er dejligt med et telt med apsis, der er en slags teltudestue. Det giver lidt ekstra kvadratmeter til opbevaring og mulighed for, at I kan lave varm mad i læ, når vejret driller.
  • Et tremandstelt passer fint til to voksne og to små unger, og et firemandstelt kan huse to voksne og tre små unger. Når ungerne bliver lidt større, er to telte en god løsning.
  • En lavvu er ligesom en tipi. Der er rigtig god plads, hvis man er en stor familie eller flere, der skal af sted.

Liggeunderlag:

  • Et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag giver lige komforten et nøk opad, og det er altså rart ikke at vågne med kramper i armen eller at føle sig som en utrænet fakir. Der findes et væld af luftfyldte liggeunderlag, og som familie er det en stor fordel at have underlag i samme højde – unger har det nemlig med at trille, møfle og okse rundt, og det er ikke sjovt for nogen at havne i sprækken eller trille mere rundt end højst nødvendigt.

Sovepose:

  • Soveposer er et must, og varme er en forudsætning for en god nattesøvn.
  • Børn har den udfordring, at der ofte er meget luft omkring dem i soveposen, og derfor kan det være svært at varme posen op. Du kan købe specielle børnesoveposer, som er tilpasset i længde og bredde. Vores erfaring er dog, at det fungerer strålende med voksensoveposer, enten ved, at man binder en snor om den nederste tomme del, eller fylder luftrummet ud med tøj. Man kan også øge varmekapaciteten i soveposen med lagen- og fleeceposer. Vores klare erfaring med det er, at for mange lag i soveposen ikke virker med børn. De snor sig rundt i løbet af natten og ender som rullepølser i spændetrøjer.
  • Dunsoveposer er dejlige, lette og gode til at regulere varmen. De er dog også dyrere end syntetiske soveposer, men det er en god investering – særligt hvis du køber en voksenstørrelse, som dit barn kan vokse i.
  • Husk at snøre soveposen sammen i hovedenden. Fortæl og vis dit barn det og øv med de større, så de selv kan åbne posen og dermed undgå natlig panik.
  • Det største varmetab foregår fra hovedet, og en god, blød uldhue er perfekt til dette formål.
  • Til de små marcipangrise under 2 år har vi bare brugt en voksipose eller kørepose af uld. De er perfekte til formålet – de indeholder madras, varmeregulerer godt og er snøre-sammen-bare, så der ikke er nogen, der stikker af eller triller ud. Og så kender de små den fra barnevognen derhjemme, så den dufter godt og trygt. Eneste ulempe er, at den fylder en del og på ingen måde er foldbar og let at komprimere.

Bål

Ulmende gløder, flammer, der danser, snor og strækker sig, træets knitrende lyd og den intense varme. Et bål er fantastisk og fascinerende, og det drager børn og voksne i alle aldre. Selv de mindste børn kan være med til hygge om bålet – vær dog opmærksom på, at helt små børn ikke skal sove lige op ad røgen, da den generer deres luftveje. Der er også noget helt basal overlevelse forbundet med ild og bål. Opdagelsen af ild betød, at vi kunne tilberede mad, varme os og beskytte os mod rovdyr og insekter.

Det var begyndelsen til en enorm udvikling for mennesker. I dag er bålets egenskaber lige så gældende som dengang, når man dyrker friluftsliv, om end farerne derude nok er knap så voldsomme, som de var for vores forfædre. I timevis – hvis man har det, altså – kan man sidde og stirre ind i de slikkende flammer eller de dansende gløder og bare se og se. Når I dyrker friluftsliv, er det fedt at kunne tænde bål. Ud over varmen og hyggen giver det muligheder for at lave mad på en anden måde end på trangiaen eller brænderen.

Regler ved bålet:

Med små børn og levende ild er det vigtigt at have nogle håndfaste regler. Vi har følgende:

  • Vi løber og leger ikke nær bålet. Nær er et begreb, som børn ikke har en jordisk chance for at forstå, så sæt i stedet noget, der fysisk markerer grænsen. Det kan være sten eller træstubbe eller grene. Eller bare de træstammer eller siddepladser, der naturligt er omkring bålpladsen.
  • Børn må ikke røre ved bålet med pinde eller redskaber uden at have aftalt det med en voksen.
  • Hav vand i nærheden eller gør dig tanker om brandslukning, hvis ulykken er ude.

Læs også: Regnvejr? Intet problem! Her er 7 gode ting, du kan lave med børnene

Hvad kan ungerne?

Når nu alle reglerne er på plads, så kan børn få rigtig meget glæde af at være med i bålprojektet. Bålet er et perfekt samlingspunkt, og der er opgaver til næsten alle.

Marcipangrisene:

De kan ikke så meget, men er vældig fascinerede af bålet. Hvis du er heldig, har du en blødkindet minigris, der sidder og putter sig på dit skød og kigger interesseret på bålet. Sådan har vores små børn dog aldrig gjort. De har haft en notorisk trang til at ville røre, pille og vade lige ind i flammerne. Så hold godt øje!

Tumlingerne:

De kan hjælpe med at finde kviste, kvas og brænde, og sammen med dig kan de save de lange grene i mindre stykker. Og så er de rigtig gode til at holde øje med, at bålet ikke går ud. En tumling kan også finde pinde til snitteafdelingen.

Rollingerne:

Ligesom tumlingerne kan de hente brænde og pinde. Med din supervision kan rollingen hjælpe til med at tænde bålet og lægge brænde på. Og så er der hele snitteafdelingen, som er oplagt til at producere bålpinde til skumfiduser, pølser, snobrød med mere.

Byg et godt bål

Når du skal bygge dit bål, er det vigtigt, at der er godt med luft, så ilden kan næres. Der er flere metoder, men denne her er god til det meste: Start med at stille dine små pinde som en lille tipi. Nedenunder lægger du dit optændingsmateriale, så der er luft mellem. F.eks. kvas og papir og et par optændingsblokke eller -poser stoppet ind.

Og så sætter du ild til det. Herefter er det vigtigt at fodre ilden med passende størrelser af træ. Først når bålet er blevet godt varmt og stabilt, kan du begynde med de større kævler. Du kan med fordel stille brændestykker og kævler rundt i kanten af bålet for at tørre dem yderligere. Så er de nemlig endnu lettere at få ild i. Hvis du skal lave snobrød, pandekager eller andre båldesserter, skal du bruge et glødebål. Du skal regne med, at der går en halv times tid fra bålstart, før bålet bliver til et glødebål.

Bliver du helt grebet af at tænde bål, er det et område, hvor der findes enorme mængder speciallitteratur, grupper på sociale medier og rig mulighed for nørderi. Det er lige før, du rent faktisk kan opnå en ægte bachelor i båltænding. På mange af Naturstyrelsens shelter- og lejrpladser er der brænde, du kan bruge. Derudover er der ofte bålplads med fastmonteret grillrist. Find mere information på Udinaturen.dk

Kom igang med at lave bål:

Start din karriere som bålmester en tør dag og f.eks. i haven. Vi har adskillige gange slæbt lasagne eller pizzaer med ud til bålet. Så kan du stille og roligt bygge på og tilberede snobrød, popcorn, pandekager eller andre lækre sager over bål.

Gør klar til bål

Start med at forberede dig, så du har alle ingredienser til dit bål. Organiser det på en lille række, så de mindste dele ligger nærmest. Så kan du nemlig løbende fodre bålet.

Optændingsmateriale til at fange flammen:

  • Birkebark er fantastisk til optænding og let at pille af træerne. Tag dog kun bark fra døde træer eller nedfaldne grene.
  • Kviste, særligt fra graner, er gode til optænding. I tørt vejr er grankvistekvas på skovbunden ofte rigtig fint, men regner det, skal du krabbe dig ind under de store graner i tæt skov. Her kan du knække små tynde kviste og grene af. De mindste er de bedste.
  • Jo større overflade på træet, du har, jo lettere brænder det. Det er næsten umuligt at få tændt op med et stort stykke træ. Men hvis du kløver det til pinde og skærer lidt spåner af, er begge dele rigtig gode til optænding. De små stykker på 2-3 centimeters tykkelse bruger man en del af.
  • Avispapir eller andet papir.
  • Optændingsblokke eller poser med sprit er en rigtig god hjælp til at få startet bålet.
  • Ukrudtsbrænderen til haven. Så får du heller ikke ondt i ryggen af at skulle bøje dig ned. Vi bruger den dog kun til bål i haven, når vi er dovne.

Brænde, når der er fut i bålet:

  • Det er en god idé at starte denne fase med mindre stykker træ. Med en økse kan du kløve mindre stykker og spåner af dine trækævler. Husk sikkerhed – ungerne skal holde 2 meters afstand. Du kan også bruge en foldesav til dette, det er bare lidt mere besværligt.
  • Grene på et par centimers tykkelse er gode til denne fase. De mest tørre er dem, der ikke ligger lige på skovbunden, men f.eks. sidder på et væltet træ. • Du må gerne samle grene og kviste i skovbunden, men ikke brække eller save grene af levende træer.

Træ, der er godt til bål:

  • Fyr
  • Gran
  • Bøg
  • Ask
  • Birk
  • Enebær
  • Frugttræer

Frilluftsrollinger - Sådan kommer du ud i naturen med dine små børn

bog.jpg

Friluftsrollinger af Julie Pio Kragelund, Muusmann Forlag, 230 kr.

3 outdoor-profiler i børnehøjde

  • @NATURTRYL En svamp, der skifter farve, når den kløves i to. En fugl, der kan camouflere sig, så den ligner en sten. Naturen er fuld af magi. Det ved 19-årige Gustav, der står bag @Naturtryl, som kombinerer hans vilde passion for både tryllekunst og natur. Gustav er en vaskeægte naturnørd, der gerne kører tværs gennem landet i jagten på en havørn, som på ægte Steve Irwin-manér fanger snoge med de bare næver i den danske natur, og som opbevarer roadkills og andre døde dyr i sin fryser, så han (og vi andre) kan blive lidt klogere på dyrene omkring os.
  • @NATURFAMILIER.DK På med overtræksbuks og gummisko – moder jord kalder! @Naturfamilier.dk er Naturfredningsforeningens naturnetværk, som forbinder naturglade børnefamilier i dit lokalområde. Naturfamilier findes lige nu i 65 kommuner, så der er rig mulighed for at finde ligesindede outdoorelskende legekammerater.
  • @UDMEDUNGERNE De to familiefædre (og børnehavepædagoger), Jonas og Christoffer, har en mission om at få børn og forældre ud og rode i skovbunden, fange insekter i søen og tage på ekspedition i baghaven. På @udmedungerne inspirerer de til leg og læring i naturen.

Ved bål på stranden skal du være opmærksom på, at sandet kan blive meget varmt og give forbrændinger. Sandet er varmt rigtig længe, og selv dagen efter man har haft bål, kan man brænde sig. Sand kan også indeholde flintesten, som kan sprænges. Sørg for at slukke bålet grundigt, før du forlader det. Husk at orientere dig om afbrændingsforbud i din kommune.