Chokolade – alt hvad du skal vide om chokolade

Det er ikke kun i madlavningen, at chokoladen er en populær ingrediens, flere og flere sundhedseksperter hylder også chokoladen for dens høje indhold af antioxidanter som polyfenoler og herunder flavanoler, som beviseligt har mange positive egenskaber for helbredet.

Chokolade stammer fra Sydamerika, hvor bl.a. aztekerne brugte kakaotræets bønner til en usødet drik, der blev betragtet som gudernes drik. Spanierne tog chokoladen med til Europa i 1500tallet, og i dag nyder vi chokolade i mange forskellige varianter. 

Det er ikke kun i madlavningen, at chokoladen er en populær ingrediens, flere og flere sundhedseksperter hylder også chokoladen for dens høje indhold af antioxidanter som polyfenoler og herunder flavanoler, som beviseligt har mange positive egenskaber for helbredet.

LÆS OGSÅ: 5 myter om chokolade: Gør det dig mere sund & slank?

Mørk chokolade

God mørk chokolade er et luksusprodukt. Smagen holder længe i munden og er intens og let bitter. Chokolader har forskelligt indhold af sukker. Disse typer indeholder kakaomasse, sukker, kakaosmør, emulgator og evt. vanilje – og ikke andet. 

Hvid chokolade

Hvid chokolade er lavet af sukker og kakaosmør, der tilsættes mælkepulver. Den er mild i smagen og har ikke samme bitterhed som mørkere chokolader. Bruges især til desserter og konfekt og passer godt til årstidens rabarber- og jordbærdesserter. Den er meget følsom over for varme. 

Mælkechokolade

God mælkechokolade skal laves af god kakao, kakaosmør, sukker og sødmælkspulver, der gør smagen mild. Den er mest til at nyde, som den er eller i f.eks. frugtsalater og konfekt. Prisen for 100 g er mellem 10,50 og 26 kr.

Koge- eller overtrækschokolade

Bliver også kaldt vekao og er et erstatningsprodukt.Det indeholder store mængder vegetabilsk fedt og må derfor ikke kaldes chokolade. Det er robust og let at arbejde med, når man f.eks. vil overtrække med chokolade.

Med chokolade kan du f.eks. lave:

Chokoladebarer med saltkaramel

Vidste du... at der er kommet en helt ny slags chokolade, der er lyserød? Den er god nok - læs meget mere om den nye chokoladetype her 

Du kan også bage en skøn mørk chokoladekage

Arbejdstid: 25 min. Bagetid: ca. 30 min. Fryse-egnet

Opskriften giver 12 stykker chokoladekage

200 g kraftig mørk chokolade (f.eks. Valrhona guanaja, hakket)

125 g smør

5 æg (delt i æggeblommer og æggehvider)

150 g sukker

50 g hvedemel

2 spsk smør til formen

evt. 2 spsk flormelis

Sådan bager du chokoladekagen:

  1. Smelt smør i en gryde, sluk, tilsæt chokoladen og lad den smelte. Pisk æggehviderne stive med sukker.
  2. Vend dem forsigtigt i chokolade- og smørblandingen. Tilsæt en æggeblomme ad gangen og drys mel i. Hæld dejen i en smurt springform og bag ca. 30 min. i en 175 grader varm ovn.
  3. Kagen må godt være lidt blød i midten. Kan nydes både lun og kold. Drys evt. flormelis hen over kagen gennem en si.

Pssst – vidste du at vi har verdens bedste opskrifter på chokoladekage liggende her på ALT.dk? Klik her og se dem alle sammen – der er virkelig noget for en hver smag

Godt at vide om chokolade

  • Chokolade er lavet af kakaobønner fra kakaotræet. Fra kakaobønnerne får man kakaopulver og kakaosmør. Det er de vigtigste ingredienser i chokoladen, der tilsættes sukker.
  • Forholdet mellem kakaopulver, kakaosmør og sukker har betydning for både smag og “mundfølelse“. Kakaosmør smelter i munden på en særlig dejlig måde og er verdens dyreste fedtstof. Erstatnings-eller uægte chokolade tilsættes andre fedtstoffer, og så står der på varedeklarationen “vegetabilsk fedt“, som kan være kokosfedt og palmekernefedt. Disse fedtstoffer er fastere og bruges derfor ofte til overtrækschokolade.
  • Chokolade fås i plader til at brække af og lige til at spise og i blokke til desserter, bagværk, konfekt, chokoladedrikke og sovs. Chokolade fås også i pastiller, så man kan smelte chokoladen uden at hakke den først.
  • Chokolade med højt indhold af kakao smør er følsom over for varme og kan gryne eller skille. Smelt chokolade i en skål over vandbad.
  • Så mange kalorier er der i 100 gram chokolade: - Mørk: 536 kcal (2242 kj) Lys: 543 kcal (2271 kj) Fyldt: 465 kcal (1945 kj)
  • Opbevar chokolade ved 11-18 grader, mørkt, tørt og godt indpakket.

Husk at læse varedeklarationen på din chokolade

Hvis en mørk chokolade indeholder mindre end 50 % kakao, regnes den ikke for at være god, og der er sandsynligvis tilsat syntetiske ingredienser. Mange regner derfor med, at chokolade er bedre, jo højere kakaoindholdet er. Men chokolade kan indeholde fedtreduceret kakao, hvor lækre dele af kakaoen er fjernet. Her er chokolader, hvor der reklameres for høj kakaoprocent, men ved nærlæsning på varedeklarationen indeholder de fedtreduceret kakao. Prisen for 100 g er 15-16 kr.

Chokolade kan hjælpe på dit humør

Du har måske oplevet at have så stærk trang efter chokolade, at det kan føles som afhængighed? Det er ikke for ingenting, at kakao har kælenavnet crackao, siger Caroline Fibæk.

“Kakao indeholder stoffer, der påvirker vores hjerne, blandt andet lidt koffein og meget theobromin, der har en opkvikkende effekt. Det indeholder også tryptofan, som vi bruger til at danne lykkehormonet serotonin, og det øger frigivelsen af dopamin, som også giver lykkefølelse,” forklarer hun og tilføjer, at kakao indeholder stoffer, som går under navnet The Bliss Chemical, fordi de naturligt frigives i kroppen, når vi har det godt. Det er altså ikke noget under, at kroppen skriger på chokolade, når humøret er i bund!

Læs meget mere om chokoladens mange skjulte evner her 

5 GENVEJE TIL SUND CHOKOLADE

  1. Rå kakaobønner: Bland en håndfuld med f.eks. morbær, så du får lidt sødme med de bitre kakaobønner, spis dem som en lille eftermiddagssnack.
  2. Rå kakaonibs: Bland dem i din mysli, grød eller smoothie. Knaser og giver en chokoladeagtig fornemmelse, dog uden den søde smag.
  3. Varm kakao: Lav varm kakao med raw kakaopulver og en god plantemælk (f.eks. mandelmælk), sød en smule med birkesød eller stevia.
  4. Eftertræningsshake: Bland raw kakaopulver med lidt proteinpulver og vand eller plantemælk. Det giver en fantastisk pick me up-fornemmelse.
  5. Kakao som krydderi: Du kan også bruge kakaopulver i din mad, hvor det fungerer fint som krydderi. Sydamerikanske opskrifter bruger ofte kakao sammen med f.eks. tomater og chili.