7 klassiske vægttabsbrølere
SPONSORERET indhold

7 klassiske vægttabsbrølere

Skjulte kalorier, manglende måltider og for ensformig kost kan være skyld i, at det vægttab, som du ellers føler dig topmotiveret til at fuldføre, går i vasken. Der er nemlig nogle helt klassiske fælder, som kan køre kuren af sporet.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
02. jan. 2020 | Sundhed | Fit living

1. Du får for mange skjulte kalorier

Grundstenen i alle slankekure er at spise færre kalorier, end du forbrænder, det er bare ikke altid så let, som det lyder. Kalorier er nemlig rigtig gode til at lege gemmeleg og skjuler sig i en lang række madvarer. Feta, oliven og avocado er for eksempel meget kalorierige – ligesom nødder, kerner og tørrede bær.

Hav også et ekstra øje på din salat. Dressing, croutoner og bacon til at spice smagen op med er knap så optimale, hvis du gerne vil tabe dig, og de ellers sunde bælgfrugter får også kalorieindholdet i salaten til at blive mere end fordoblet. Husk også, at tænke over dit indtag af tørret frugt, som ofte bliver en erstatning for slik til den søde tand. Seks tørrede abrikoser eller seks dadler svarer kaloriemæssigt til seks hele stykker frugt.

2. Du blander for mange slankeprincipper

Palæo, Sense, 5:2, juicedetox og Atkins. Der findes rigtig mange forskellige kure med rigtig mange gode kostprincipper, men pas på, at du ikke blander dem sammen og ender med dit eget miks af alt det bedste.

Et stort kurmiks kan ende med at rode så meget rundt i energisammensætningen, at du faktisk ender med en meget mere kalorieholdig kur, end det var hensigten. Læg dig fast på ét princip eller se helt bort fra de mange kure.

Læs også: Tab 3 kilo på en uge

3. Du spiser den samme kost hver dag

Skyr med bær til morgenmad, salat til frokost og kylling med dampet broccoli til aften. Det er nemt at ty til de samme slankefavoritter, når du går efter færre kilo på vægten, men prøv fra starten af variere din kost, så du ikke risikerer at gå helt død i de samme tre retter og derfor får lyst til at droppe hele projektet og vende tilbage til dine gamle vaner. Forbered dig ved at finde fem til seks nemme, lækre og slankende retter, som du kan skifte imellem. 

4. Du springer måltider over

Tænker du, at du kan spare kalorier ved at skippe et måltid eller to, så lad endelig være, med mindre du simpelthen ikke er sulten. Springer du måltider over, er der risiko for to ting:

Enten spiser du en alt for stor portion til dit næste måltid, eller også kommer du til at snacke alt for meget i løbet af dagen, og begge ting kan nemt løbe op i langt flere kalorier, end hvis du havde spist det oprindelige planlagte måltid. Et sundt og stabilt vægttab handler om at kunne styre din sult, så du ikke falder i. Handl også ind på fuld mave, ellers kan kurven pludselig fylde sig selv med usunde ting.

5. Du opstiller for strenge regler

Ingen fedt, ingen kulhydrater og slet intet sødt. Nu skal der ske noget, og det gør der bedst, hvis du holder dig helt fra alt det med kalorier, tænker du nok helt naturligt, når du forbereder din kur. Men drop alt for mange hårde regler og giv dig selv lidt luft i processen.

Det kan godt være, at madregimet kan holde en uge og måske to, men det er et spørgsmål om tid, før din krop vil crave så meget efter det, du forbyder den, at du risikerer at falde i, og så kan det være svært at styre mængden. Spis hellere lidt af det hele med måde, så du styrer din trang i stedet for, at den styrer dig.

Tænk på samme måde, når det gælder træning. Læg dig ikke fast på at skulle træne uoverskueligt mange gange om ugen til at begynde med. Træningen giver dig ikke nødvendigvis masser af energi fra starten. Anerkend, at det kræver tid at blive glad for at træne, og start derfor stille og roligt op.

Læs også: Michelle Kristensen: Jeg har været tyndere, end jeg er i dag, men jeg blev ikke gladere af det

6. Du får lyst til at give op

Argh. Nu gik det lidt så godt, og så kom du til at tage et stykke af din kollegas fødselsdagskage eller spise en halv plade chokolade i sofahjørnet, og så kan det hele være lige meget. Nej, det kan ikke. Hele din kur er ikke ødelagt, fordi du falder i et par gange. Tænk i stedet over, hvorfor du faldt i, og brug din viden til at forebygge, at det sker igen.

7. Du vil for meget på én gang

Indstil dig på, at det ikke bare er sådan lige at ændre livsstil. Vaner er sværere at slå ned end ukrudt, og de kræver tid, tålmodighed og overskud at ændre. Overvej derfor hvor meget, du har i kalenderen i samme tidsrum, som du planlægger at starte din kur.

Står du over for at skulle skifte job, et brændende ønske om at holde op med at ryge eller en trang til også at starte med at træne, så overvej hvor mange ting, du vil ændre på én gang. Ingen af delene skal være en undskyldning for ikke at gå i gang, men start stille og roligt ud, og ændr én ting ad gangen. Som for eksempel først at spise mere grønt, så spise lidt mindre og så videre.

Anbefalet til dig