Ulla Essendrop

Ulla Essendrop: "Dén oplevelse behøver jeg ikke igen"

Tv-vært Ulla Essendrop om ikke at droppe Janteloven, om at elske sovs og om sin taknemmelighed for, at hendes søn har fået en bedre start på livet, end hun selv gjorde.

Hvad er det vigtigste, du har lært af din far/mor?

– At gøre mig umage. Begge mine forældre var professionelle klassiske musikere, og det er et konkurrencepræget miljø. Gennem hele min opvækst har jeg hørt og set dem øve og perfektionere de mindste detaljer. De har vist mig, at man kan opnå faglig stolthed og resultater ved at være grundig, forberedt og disciplineret. 

Hvad er den vigtigste beslutning, du har taget?

– Da jeg flyttede til London i 2005 for at arbejde. Ud over at det var en gigantisk selvstændighedsøvelse, gav det mig nogle uvurderlige sprogkompetencer, som kom mig til gode senere i min karriere.

Hvilken begivenhed har ændret din måde at tænke på?

– Jeg ved ikke, om det har ændret min måde at tænke på, men det har i hvert fald formet min måde at tænke på, at jeg blev adopteret til Danmark. Jeg er meget bevidst om, at jeg lever i et land med adgang til for eksempel uddannelse og sundhedsvæsen, og det tænker jeg over hver dag. Og endnu mere efter, jeg er blevet mor. Jeg sender hver aften taknemmelighed afsted for, at min søn ikke skal begynde sit liv som jeg gjorde; hjemløs og forældreløs. 

Hvad er din største succesoplevelse indtil nu?

– Karrieremæssigt er jeg stolt af, at jeg har opbygget et ben med en international profil. Jeg har flere gange stået på live-fjernsyn foran 90 millioner mennesker, lavet programmer med nogle af verdens største sportsstjerner og stået på scener foran internationale virksomheds-leder, statsledere og kongelige. Indian Express, der har 1,6 milloner læsere, skrev for nylig en artikel om mig. Det var lidt et ”Mum, I made it”-moment. På den mentale front føles det som en kæmpe og meget frigørende succes, at jeg endelig hviler så meget i mine faglige kompetencer, at Janteloven ikke længere har bolig i mig. Jeg er stor tilhænger af at stå ved det, vi er gode til, uden straks at svække det med falsk beskedenhed og selvudslettende efterrationaliseringer. Empowerment i fuld potens. 

Hvad er den største ros, du har fået?

– Efter jeg havde været på skærmen som Danmarks pointuddeler i den store Eurovision Song Contest, fik jeg en besked fra BBC’s producer, der syntes, jeg havde performet flot. Det var jeg ret stolt af. I den lidt mere nære afdeling: Når min far synes, jeg har lavet et godt aftenshow, siger han, at jeg taler som Phillip Faber.

Hvad interesserer dig mest i øjeblikket?

– At vores søn får en god start i børnehaven.

Hvad ville overraske folk mest at vide om dig? 

– Jeg er tidligere professionel danser. Jeg har sunget i kirkekor i 10 år. Jeg elsker alt, der begynder med chokolade eller slutter på sovs. Jeg kan spise mad af en styrke, der kan få en granvoksen mand til at græde. 

Hvilken rejse ville du aldrig tage på igen?

– Jeg kan ikke komme i tanke om noget sted, hvor jeg kategorisk vil afvise at sætte mine fødder igen. Men mit værste rejseminde er fra en tur til Bangkok, hvor jeg var tæt på at dø af anafylaktisk shock, fordi jeg havde spist en nød, jeg ikke kunne tåle. Dén oplevelse – fra en ellers god tur – behøver jeg ikke igen. Men det var så sådan, jeg lærte, at jeg ikke kan tåle nødder. 

Hvilken bog bør enhver kvinde have læst?

– Sara Omars ”Dødevaskeren” – og nu også ”Skyggedanseren”. Den er gribende, grusom og afsindig vigtig. I den beskriver hun et miljø, der er undertrykkende og brutalt over for kvinder, og hvor der udøves dyb social kontrol over for kvinder. Et sjældent indblik i, hvad det er for en virkelighed, nogle kvinder er omgivet af.