Bliver du til en BITCH på nettet?

Bliver du til en BITCH på nettet?

“Lad Dem ikke henrive til i vrede at sige de uoprettelige ord, der aldrig kan tilgives.”

Sådan skrev Emma Gad i bogen Takt og tone tilbage i 1918, og man fristes til at råbe det ud i det virtuelle univers i dag med alle de versaler og udråbstegn, der efterhånden kendetegner online-debatten. For akkurat som når ellers fredelige mænd forvandler sig til frådende fartdjævle bag et rart, tager fanden ved nogle kvinder bag et tastatur.

Det faktum har undertegnede været helt bevidst om, siden jeg i mine tidlige teenageår brugte timer på at diskutere alverdens filmstjerners imaginære kærestekvaliteter med ligesindede fans i diverse debatfora. Her var tonen som udgangspunkt ganske jovial: Kvinder fra hele verden knyttede virtuelle bånd over en fælles interesse og fandt måske endda pennevenner, der kom på julekortslisten (det var dengang, man stadig sendte sådan nogle – med snail mail!). Men fra tid til anden dukkede ondsindede slanger op. Slanger, der tilsyneladende kun havde det ene mål at skabe røre i den virtuelle hønsegård med spydige kommentarer og overraskende aggressive personangreb. Efterhånden fik disse sabotører hånet den sidste rest af godmodig uskyld ud af mine foretrukne debatfora, der forvandlede sig fra teselskaber til minefelter af skældsord.

Over et årti senere kunne jeg i løbet af mine år som webredaktør på Eurowoman.dk konstatere, at den mere barske omgangstone på nettet havde bidt sig fast: Blandt sitets tusinder af fredelige brugere gemte sig nemlig også nogle særdeles højrøstede individer, som, når noget stak dem i øjnene, åbnede for sluserne og lod alt fra særdeles arrige kommentarer i plenum til anonyme trusselsmails strømme ud.

Nogle rettet mod Eurowoman som modemagasin (“Tomhjernet underholdning til tomhjernede Hellerup-typer med spiseforstyrrelser. I er til grin!!!” rasede en ‘Jane Doe’ eksempelvis), andre mod personerne bag den formastelige shoppeguide (!) eller artikel, der havde fået sindene i kog på den anden side af skærmen. I to mere bizarre tilfælde fik noget så uskyldigt som et galleri med kjoler i dyreprint endda et par ophidsede kvinder til at beskylde Eurowoman.dk for at opildne til prostitution, mens en anden kvinde i ramme alvor påstod, at redaktionen ville blive holdt ansvarlig for hendes mulige depression og behov for psykologhjælp, hvis ikke hun blev udpeget som vinder i konkurrencen om en særlig fin designertaske …

Men hvorfor dette forhøjede niveau af aggressivitet blandt kvinder på nettet?

 Intet ansigt, ingen konsekvens

“Det siger sig selv, at når man er anonym i et forum, er det nemt at slippe for ansvar,” forklarer chefredaktør og portalchef hos Jubii.dk, Henriette Moes.

Netop denne anonymitet – både ens egen og ‘de andres’ på nettet – gør nemlig, at den gængse sociale kontrol, der som regel afholder os fra at sige ubehageligheder til et andet menneske, sættes ud af spil. I stedet for ubevidst at afstemme ens reaktioner og udtalelser med den person, man normalt står over for, risikerer man at blive opslugt af sit eget lille ego-trip alene foran skærmen. Læg dertil, at vi alle, til trods for vores fælles modersmål, opfatter ord og vendinger i det danske sprog individuelt baseret på social baggrund og opdragelse, og kimen er lagt til et hav af online-misforståelser. Ikke så underligt, at brugen af forklarende humør-smileys er eksploderet.

Og online-bitcherier er langtfra kun et ungdomsfænomen forbeholdt vrantne teenagere:

Cecilie Lind, Supportchef på Trendsales.dk fortæller:

“Vi oplever eksempler på mobning mellem brugere i alle aldre, og sproget kan nogle gange blive meget farverigt og hårdt, i stil med, hvad man ellers normalt kun siger til ens veninder derhjemme.”

“Mange af de faste brugere ‘kender’ efterhånden hinanden på vores fora og vælger hurtigt side i diskussioner uden egentlig at kende til den pågældende sag. Man tror, man sætter én ting på dagsordenen, men brugerne vil nogle gange gerne diskutere noget helt andet. Det er man ikke altid herre over. Men der kan vi så gå ind og moderere debatten, hvis den kører af sporet,” fortæller Henriette Moes.

Internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen skærer situationen ud i pap: “Det kan siges således: Uden social kontrol opfører folk sig mindre pænt og civiliseret. Så snart de andre debattører også er anonyme i et forum, føles det ikke så svært at give dem en sviner. Man ser dem ikke længere som mennesker,” siger han.

Ligesom flere private bloggere oplever at blive ofre for aggressive personangreb – den danske blog Newyorkerbyheart.com tog i august 2011 kontakt til politiet efter en skræmmende dødstrussel fra en anonym kvinde – har man også på Jubii.dk oplevet, at brugere og medarbejdere er blevet truet i en grad, så ordensmagten måtte indblandes: 

“Den slags yderliggående tilfælde kan godt gøre nye brugere på siden utrygge,” siger Henriette Moes.

Hun forklarer, at Jubii.dk dog har en meget høj grad af moderering, og at alle Jubii.dk’s ca. 800 nye debatindlæg hver uge således kigges igennem for at sikre en god tone:

“Folk får én advarsel, og så er det ud derefter, hvis de ikke kan opføre sig civiliseret. Den politik er de faste brugere rigtig glade for, fordi den selvfølgelig sikrer, at man kan føre en seriøs debat. Der er da hele tiden små tilløb til personmobning på siden, men de andre brugere ved, at de hos os altid kan sladre til ‘læreren’, og så bliver der gjort noget ved det,” forklarer Henriette Moes.

Og en saglig advarsel er som oftest nok til at dæmpe gemytterne på debatten og sågar i nogle tilfælde udløse en bølge af anger:

“Der kommer deciderede anger-tråde, hvor folk undskylder for deres dårlige opførsel eller kommentarer og erkender, at de gik over stregen. På den måde afspejler debatforaene tit det almindelige liv – proppen ryger muligvis lidt hurtigere af på nettet, men mange kommer til besindelse igen efter en lille tænkepause,” siger Henriette Moes.

Er kvinderne de værste?

Men kan man konkludere, at det især er kvinder, der er deres egne medsøstres værste fjender, når det kommer til online-bitcherier?

“Mænd kan også hidse sig op i online forums, men på en anden måde end kvinder, der nogle gange går mere efter spilleren, end bolden i debatten. Kvinder har det med at bære nag, nogle gange i ugevis, og det kan afspejle sig i debatterne,” siger Cecilie Lind fra Trendsales.

Chefredaktør og portalchef Henriette Moes vægrer sig ved at udpege kvinderne som de største syndere (“Det kommer meget an på debatemnet”), men fortæller, at kvinder på debatfora i højere grad end mænd har en tendens til at komme med ‘gode råd’ til andre, også når det ikke er efterspurgt. Ekspert i sociale medier Thomas Bigum medgiver, at netop kvinder er slemme til den type uploads, man kan kalde oversharing, både om dem selv og andre. Og det kan godt give anledning til et par virtuelle catfights fra tid til anden.

Nye undersøgelser fra det amerikanske research- og marketingbureau Women at NBCU viser desuden, at kvinder er langt mere passionerede omkring deres internetbrug end mænd: 54 % af alle kvinder ejer fx en smartphone sammenlignet med 46 % af alle mænd, ligesom kvinder også generelt har flere venner på deres sociale netværk. I sommeren 2011 kom det endda frem i endnu en amerikansk undersøgelse, at størstedelen af kvinder hellere ville undvære sex end deres internetforbindelse, som over halvdelen af alle kvinder bruger til at pleje forbindelserne med familie og venner. Med den information in mente er det måske pludselig ikke så underligt, at følelserne nogle gange synes at sidde lidt løst på fingerspidserne blandt nettets kvindelige surfere.

På danske Jubii.dk taler kønsfordelingen sit eget tydelige sprog om, at det er kvinderne, der engagerer sig mest i debatterne: Hele 70 % af sidens brugere er nemlig af hunkøn, og mens mændene overvejende diskuterer faktuelle ting, er det de mere følelsesbetonede (og dermed også potentielt eksplosive) personhistorier, der får kvinderne til tasterne, fortæller Henriette Moes.

Men også problemer med onlineshopping kan få pæne damer til at spy ild:

“Det sker, at vi får skriftlige henvendelser i et helt andet sprog, end man normalt ville bruge overfor et andet menneske. Vi har naturligvis forståelse for folks frustrationer i forbindelse med deres handler, men vi er omvendt også mennesker, der passer et arbejde, og vi vil derfor gerne kommunikeres med i et ordentligt sprog,” fortæller Cecilie Lind fra Trendsales.dk.

Tonen bliver bedre

Spørgsmålet er, om nettets mange hobby-debattører vil kunne fastholde deres trygge anonymitet i takt med, at det bliver almindeligt at logge ind med sin Facebook-profil på flere og flere debatfora og netsider.

“Det er jo som oftest på anonyme fora, at debatten kan blive virkelig skinger. Når man på Facebook er logget ind med sit rigtige navn, skal man gerne kunne stå ved det, man siger, efterfølgende,” fortæller internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Og vi ER på vej mod lysere tider og en mere sober tone online. Det mener i hvert fald både Thomas Bigum, ekspert i sociale medier, og chefredaktør og portalchef Henriette Moes:

“På Jubii.dk oplever vi, at tonen imellem brugerne er blevet meget bedre end tidligere. For ikke så lang tid siden måtte vores moderator ugentligt helt bortvise folk fra siden, mens der nu kan gå måneder imellem. Men selvfølgelig får vi stadig nogle gange verbale tæsk fra brugerne, hvis der fx har været driftsproblemer, eller vi skifter design, ligesom der også altid er brokkehoveder, der laver så meget støj, at man tror, at alle forlader os,” fortæller Henriette Moes.

Thomas Bigum tror på, at det bliver en højere grad af transparens online, der vil redde debatterne:

“God moral vinder frem, og de ærlige får succes. Hvis der er snavs under gulvtæppet, bliver det fundet, for man kan ikke lægge en lort på Facebook og skride fra den. Det vil også gøre, at debatkommentarer bliver mere interessante og i sjældnere grad så had-baserede,” fortæller han. Mon ikke den udmelding ville varme den kære Emma Gads hjerte, der nu engang bankede for den sunde moral? Det var trods alt hende, der for næsten 100 år siden slog fast:

“Høflighed er så noget nær det stærkeste våben, man kan have i hænde. Jo mere uhøflighed man møder hos en modpart, jo stærkere står man, når man selv er fuldt ud høflig.”

Den lader vi lige stå lidt.

Se også: Rihanna elsker Danmark