Pastaretter - en lækker italiensk klassiker

Opskrifter på lækre pastaretter

Pastaretter smager og mætter godt, og de kan bruges både som tilbehør og som retter i sig selv. Skal du have nem aftensmad, er en lækker pastaret et oplagt valg.

Her på siden finder du vores samling af pastaretter for enhver smag.

Opskrifter på nemme og lækre pastaretter

Pastaretter er fantastiske. De smager og mætter godt, og de kan bruges både som tilbehør og som retter i sig selv.

Hvis du leder efter opskrifter med få ingredienser, kan du finde et match i udvalget af forskellige pastaretter. Du finder naturligvis også opskrifter på one pot pasta.

I udvalget er der både pastaretter med og uden kød samt pastaretter med fisk og skaldyr. De findes både med tomatsovs, sauce på fløde og pesto.

Skal du have fat i en nem opskrift på cremet, lækker pasta, kan du vælge en af opskrifterne med fløde eller ost.

Tip: Du må du naturligvis gerne afvige fra opskriften og eksempelvis tilsætte ekstra hvidløg, bacon på toppen, fløde eller pesto, hvis du synes. På den måde bliver dine pastaretter tilpasset lige præcis dine smagsløg.

Velbekomme - og god fornøjelse med dine pastaretter!

Pasta med parmaskinke og mozzarella 

Værd at vide om pasta …

  • Pasta kan være både frisk og tørret.

  • Tørret pasta skal opbevares tørt ved stuetemperatur, og frisk pasta skal på køl.

  • Pasta er fedtfattigt og indeholder kostfibre, B-vitaminer og mineralerne kalium, jern og jod.

  • Pasta af fuldkorn mætter mere end hvid pasta og indeholder flere kostfibre, vitaminer og mineraler.

  • Fuldkornspasta kan for eksempel være lavet med fuldkornsdurummel, fuldkornsspelt eller fuldkornsrugmel.

Spaghetti bolognese på forskellige måder

Alle har på et eller andet tidspunkt prøvet en spaghetti bolognese. Eller den mere almindelige variant af denne pastaret: spaghetti med kødsovs. Pastaretten, der nærmest er blevet synonym med nem aftensmad.

En bolognese er imidlertid ikke at kimse ad, og giver du den kærlighed, er det en af de bedste pastaretter, der findes. Lad den koge godt ind, og giv sovsen saft og kraft med rødvin.

Tip: Smid gerne lidt søde kartofler, gulerødder, knoldselleri eller andre grøntsager i, hvis du har rester liggende.

Nem, vegetarisk spaghetti bolognese

Andre pastaretter med spaghetti

Spaghetti med kødboller er et godt alternativ til bolognese.

Her er der ligeledes tale om tomatsovs, som hældes over pastaen, men spaghetti kan også kombineres med meget andet end oksekød og tomat. Prøv for eksempel en nem opskrift på spaghetti med tomat, basilikum og kylling eller spaghetti med hvidløg og chili. Eller kast dig ud i en cremet sag med fløde.

Der er masser af nemme retter at vælge imellem, som kan give pasta med kødsovs kamp til stregen.

Kyllingekødboller i tomatsovs

Lækre opskrifter på lasagne

Der findes flere opskrifter på lasagne, end man lige skulle tro. Versionen med bolognese er en moderne klassiker, men du kan også lave den med eksempelvis spinat og laks - eller andre former for fisk.

Du kan også lave en udgave uden kød, hvor du koger grøntsager sammen til fyld. Det er også en god måde at rydde ud i køleskabet på, for på den måde kan dine rester af søde kartofler, squash og gulerødder nemt blive til skønne pastaretter.

Eksperimenter med lasagnesuppe

Prøv også gerne en såkaldt "lasagnesuppe", hvor lasagneplader og fyld koges sammen i én stor gryde lidt ligesom en one pot. Herefter kan der pyntes med eksempelvis burratta for at give din pasta et cremet touch.

Lasagne kan altså tilberede på mange måder, og hvad end du foretrækker fyld af oksekød, kylling, laks, grøntsager eller noget femte, kan du finde et godt match i udvalget af pastaretter lige her.

Fiskelasagne - nem opskrift med torsk og grøntsager

En cremet pastaret med fløde

Hvis det skal være cremet og fyldigt, skal du have gang i fløden - eller andre mejeriprodukter - til din pastaret.

Kombinationen af fløde, pasta og forskellige former for "fyld" kan næsten ikke slå fejl. Leder du efter en nem pasta, der tager kegler hos de fleste, er en cremet slags med fløde eller ost altså et godt valg. Og heldigvis er der masser af disse pastaretter at vælge imellem.

Carbonara: en sikker vinder

Carbonara er en af de helt store favoritter i den cremede kategori af pastaretter.

Kokke har gerne stærke holdninger til, hvordan man tilbereder denne pastaret, og nogle ville hugge hånden af dig, hvis du for eksempel brugte bacon i stedet for pancetta. Eller vovede at bruge fløde.

Vi holder dog på, at pastaretten smager godt uanset, og vi sladrer ikke, selvom du bruger bacon eller fløde.

Pasta carbonara med spinat og pinjekerner

Flere cremede pastaretter

I samme, cremede boldgade finder du den lækre opskrift på pasta med cremet sauce og svampe, som kan laves med de svampe, du foretrækker.

Prøv også vores pastaret med ricotta, spinat, ærter og laks. Der er muligheder nok, hvad end du er til kød, kylling, svampe, grøntsager eller fisk som primært fyld i din pasta.

Så længe der er fløde, pasta og krydderier i, er du godt på rette vej, så en cremet pastaret er også god, hvis du vil eksperimentere på egen hånd.

Tip: Gem gerne lidt af pastavandet, når din pasta er kogt. Det kan være med til at give din pastaret noget fylde og gøre den endnu mere cremet.

Pasta med cremet sovs og svampe

Nemme pastasalater

Hvis du er på udkig efter en lidt "lettere" - men stadig skøn pasta - kan du overveje en lækker pastasalat. En sådan kan laves med og uden kød og kan fungere både som tilbehør og for sig selv.

En pastasalat kan piftes op med pesto, ost, skinke eller kylling og diverse ristede kerner. Prøv for eksempel vores opskrift på lun pastasalat med bagte cherrytomater, mozzarella og knasende bacon, som du finder i vores store udvalg af opskrifter på pastaretter.

Kan du lide rejer, er de gode til at gøre din pastasalat lidt mere spændende. Her er vores opskrift på pastasalat med tigerrejer og macadamianødder et godt bud.

Tip: Når du alligevel koger pasta til en af de mange pastaretter her på siden, kan du med fordel koge lidt ekstra, som kan bruges til en pastasalat dagen efter.

Nem pastasalat med kødboller og pesto

Pastaskruer, tortellini eller spaghetti?

Foruden at der findes utallige opskrifter på pastaretter, finder der også mange forskellige former for pasta.

Nogle slags pasta passer bedre til visse pastaretter end andre. Når du har en rest pasta liggende, skal du dog ikke holde dig tilbage, selvom det er en anden slags pasta, der fremgår af din opskrift.

Medmindre der er tale om fyldt pasta, kan det ikke gå helt galt. (Og selv da kan det sagtens være, det kan fungere.)

Gør dine pastaretter sundere med fuldkorn

Hvis du vil gøre pastaretten sundere, kan du lave din pastaret med fuldkornspasta. På den måde får du flere fibre, vitaminer og mineraler i dit måltid.

Prøv for eksempel fuldkornspasta med rejer og ærtepesto eller fuldkornspasta med kylling, spinat og avocado. Uanset hvilken slags pasta du vælger, indeholder det megen stivelse, men vælger du pasta med fuldkorn, får du på samme tid mange andre gode sager.

Alle opskrifterne her på siden kan laves med fuldkornspasta, uanset hvad der fremgår af opskriften. Det giver din pastaret en lidt anderledes smag og et andet bid, end hvis du bruger hvid pasta, men det smager stadig himmelsk.