Kvinde i blå skjorte tager sig til hovedet

Skal jeg fortælle min svoger, at min mand ligger for døden?

Min mands bror har for noget tid siden trukket sig fra relationen til os. Min mand er døende, og jeg ved ikke, om jeg skal informere hans bror, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om familie og sygdom

Min mand kom på plejehjem for godt et år siden.

Han har demens, men led inden da af socialfobi i mange år. Det afstedkom, at han ikke ville besøge eller få besøg af nogen, heller ikke sin nærmeste familie.

De fleste er nu døde, og der er kun en bror tilbage. Jeg opdaterede ham løbende via de sociale medier om min mand, men opdagede så pludselig, at han havde slettet mig som ven. Jeg valgte derfor at sende beskeden om, at min mand var kommet på plejehjem til hans hustru og kunne se, at det blev læst uden, at der dog kom nogen respons. Det er helt deres eget valg, som jeg respekterer, da vi er meget forskellige og altid har været det.

Det går i øjeblikket dårligt med min mands helbred, og vi har forberedt os på, at han ikke er her så meget længere. Mit spørgsmål er derfor: Når min mands bror har afbrudt forbindelsen, er jeg så – også rent juridisk – forpligtet til at meddele ham om min mands død? Og hvordan skal det egentlig gøres, når de ikke vil kendes ved os?

Vibeke Dorph råder til at række ud

Jeg er ikke jurist, og min brevkasse beskæftiger sig derfor ikke med juridiske spørgsmål, men har du brug for et konkret svar på, hvorvidt du er forpligtet til at kontakte din mands bror, når han går bort, så benyt dig af advokatsamfundets gratis juridiske rådgivning. Du kan læse mere om, hvordan de kan hjælpe dig, og hvor du kan finde dem, hvis du går ind på denne adresse: advokatsamfundet.dk/advokatvagten.

Når det er sagt, så vil jeg dog helt sikkert opfordre dig til, at du giver din svoger besked, når din mand går bort, og hvis du orker det, gerne før. Hvorfor I er blevet slettet af ham på de sociale medier, kan jeg ikke svare på, men der kan være tale om en fejl fra hans side, ligesom hans hustru kan have andre grunde end blot manglende lyst, når hun ikke har svaret dig.

Under alle omstændigheder, så synes jeg, at vi skal tage de helt store sko på her i livet, da især når det kommer til dødsfald. Nid og gammelt nag har intet at gøre ved det sidste farvel, så giv dog din svoger muligheden for at få sagt det enten før eller til bisættelsen af din mand.

Om han så vælger at tage imod din udstrakte hånd, det må være op til ham, men så har du gjort dit, og det tror jeg helt sikkert, du vil have det godt med fremover. Du har jo fortsat kontaktmulighed via din svogers hustru, så benyt dig af den, så din mand kan komme herfra på bedst tænkelig vis.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.