Søvn - gode råd til at sove godt

Vi gør det alle sammen. Sover. Men de seneste 50 år har vi haft mindre tid til det. Vi får i gennemsnit 1-2 timer mindre søvn i døgnet, end vi gjorde i 50’erne, viser undersøgelser fra bl.a. UK Sleep Council.

Når vi sover mindre, sætter vi os selv i større risiko for en lang række sundhedsmæssige og psykologiske problemer fra type 2 diabetes, hjerte-, karsygdomme og fedme til angst og udbrændthed. Søvnen påvirker os psykologisk og fysiologisk, og lige nu er den sågar årsag til flere soloulykker i trafikken, end alkohol er.

Gode råd til en god nattesøvn uden afbrydelser

For de fleste af os gælder det, at vi faktisk skal sove (hele) 7,5 timer. Men det kan være svært. For hverdagens tankemylder om ansvar og gøremål går ud over søvnen, og det gør os mere stressede.

Vi har samlet en lang række artikler med gode råd til, hvordan du kan blive (endnu) bedre til at sove.

Du kan bl.a. læse om, hvilke fødevarer, der er gode at spise før sengetid, fordi de får dig til at slappe af i kroppen.

Hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen, er du bestemt ikke alene. Måske ligger du og tænker på din indkøbsliste, på regninger der ikke er betalt, veninder du skal have ringet til eller e-mails, du skal have svaret på. Eller måske ligger du bare og tænker på, hvor vigtigt det er, du snart falder i søvn, så du i det mindste får seks timers søvn.

Vi har spurgt eksperterne om deres bedste tips til at falde i søvn - også når søvnløsheden banker på.

Og når vi så er faldet i søvn, kan det være umådeligt svært at komme ud af fjerene igen. Det er der heldigvis også løsninger på, og vi har allieret os med søvneksperterne, så vi kan svinge benene ud af sengen i stedet for at hamre til snooze-knappen flere gange.