Barnets motorik

Tjek dit barns motorik

Kilden, urolig, ensom? Motorik handler om mere end bevægelse og dit barns sanser skal stimuleres hver dag, hele barndommen, og din opgave er at skabe rammer og lade junior bøvle sig frem mod en god udvikling.

Motorik. Mon ikke det var et ord, du først rigtig lærte at kende, da du blev mor? Og som du nok ikke har skænket en tanke, siden poden var lille?

Som voksne tænker vi ikke over, at vi kan gå, stå, løbe, og klatre – med mindre vi har problemer med det.

Faktaboks

Fakta

Cirka halvdelen af børn på tre år og syv måneder har små eller store problemer med motorikken.

Næsten hvert tredje barn i 0. klasse har mindst et problem ved den motoriske undersøgelse. Drengene har flere problemer end pigerne.

Kilde: Undersøgelsen Tidligere indsats, tidsskriftet, Grundmotorik og databasen Børns sundhed.

Men som forælder er du ansvarlig for, at et andet lille menneske lærer at bruge sin krop – holde sit hoved, rulle, krybe, kravle, stå og gå og senere: løbe, cykle og klatre i træer.

LÆS OGSÅ: Dit barns motoriske udvikling

Hvert lille skridt er en milepæl, og den stolte jubel vil ingen ende tage. Andre gange er det en træls tjans: Når mælken ryger ud over bordet for 117. gang, fordi junior ‘kan selv!’. Eller vasen ryger, fordi ‘superhelten’ sprang ned fra sofaen.

God motorik giver fordele

Det gode børneliv

10 ting dit barn lærer i børnehaven

Gode rammer

‘Bøvl’ giver erfaringer

7 trin til at gøre junior mere social

Dit barn skal selv

Test – hjælper du dit barn for meget?

Hold vanerne ved lige

For sent?

Test – hvordan lærer dit barn bedst?

Dårlige vaner kan ændres

Ligesom du er med til at give dit barn dårlige vaner, kan du også vende dem til gode vaner.

– Det er godt med en tidlig indsats, men det er aldrig for sent. Nogle børn kan have brug for målrettet motorisk træning, hvis de for eksempel ikke kan overskue at være i institution, ikke kan lide at være med i lege eller ikke har mod på fysiske udfordringer.

Dem kan vi hjælpe, siger Christina Skaarup.

Der er dog også meget, du selv kan gøre – i guiden i toppen af artiklen kan du se, hvordan du stimulerer de enkelte sanser i forskellige aldre. God fornøjelse!

Kilde: Rytmikpædagog og motorikvejleder Christina Skaarup. Underviser blandt andet på Afspændingspædagogernes Aftenskole (APA), og i Jordemoderhuset. Se mere på Skaaruprytmik.dk, Apa.dk og Jordemoderhuset.com.