23-årig Inge bygger selv sit sommerhus: "Det er en sejr"
Hun ville egentlig have været ejendomsmægler, men en tur til Østrig, corona og en indre rastløshed betød, at Inge i stedet gik i lære som tømrer. Kort efter besluttede hun sig for, ene kvinde, at bygge et sommerhus til sig selv.
Vinden er frisk hen over Ringkøbing Fjord. På den østlige side af fjorden ligner vandet et hav, for man kan kun lige akkurat skimte tangen med Hvide Sande på den anden side. Her, mellem Stauning og Ringkøbing, ligger en lille sommerhusenklave med træhuse og stier ned til fjorden.
På Brombærvej 12 står et ufærdigt hus, som skiller sig ud fra de andre. Bygherren er nemlig en kvinde på 23, der endnu ikke er færdiguddannet som tømrer, men som bygger et hus til sig selv. Selv.
"Man kan se vandet fra karnappen," fortæller Inge Hesel Vind Kristensen med glæde i stemmen.
Iført praktisk arbejdstøj viser Inge indenfor i det, der bliver et skønt sommerhus med udsigt til Ringkøbing Fjord fra den store glaskarnap, som hun vidste, at hun ville have.
"Jeg har selv tegnet huset med hjælp fra min mester. Jeg kan godt lide, at der er plads til mange i et sommerhus, så det bliver 156 kvadratmeter. Det kunne jeg lige så godt, nu jeg var i gang," forklarer Inge med et skævt smil.
Fundamentet til det store sorte træhus blev støbt med hjælp fra Inges far og papfar i juni 2022, Dengang troede hun, at det ville stå færdigt, før der var gået et år, men sådan er det ikke gået.
"Jeg er jo kun mig selv," siger Inge og tilføjer med et smil:
"Det er jo det, der er det fede ved det!"
Ringede og fik job
For få år siden havde Inge ikke set sig selv i sikkerhedssko og arbejdsbukser med lommer til værktøj. Tværtimod havde hun en forestilling om pænt tøj og fremvisning af boliger, og Inge valgte derfor at gå på Handelsgymnasiet, "for det er nok noget med tal, jeg skal", tænkte hun dengang.
"Mine venner skulle i gymnasiet, og derfor valgte jeg det. Det var først bagefter, jeg begyndte at tænke over, hvad jeg egentlig ville. Jeg trængte til en pause, og derfor tog jeg et par sabbatår, og det var godt, for de gjorde mig mentalt stærkere," fortæller Inge.
Studenten fra Vemb rejste til Østrig, hvor hun var skiguide. Herefter gik turen til Norge, hvor hun arbejdede på et hotel med andre danskere og elskede det.
"Men så kom corona, og så blev vi smidt hjem i en fart," mindes hun.
Med en verden, der pludselig var blevet lille, sad Inge i Vestjylland og tænkte på sin fremtid.
"Jeg kunne jo ikke gå herhjemme uden at lave noget," som hun siger.
Det fysiske arbejde ude i verden havde gjort hende godt, så derfor begyndte hun at tænke i nye baner omkring sin uddannelse.
"Jeg ville gerne prøve det af at være tømrer, så jeg ringede rundt," fortæller hun.
Rundringningen gav pote, for hun fik arbejde hos Dennis Overby i Ringkøbing, og en dag spurgte han, "Vil du egentlig gerne i lære, Inge?"
"Og det ville jeg jo gerne. Det var dejligt at komme ud og dejligt at lave noget praktisk. At være ejendomsmægler ville have været for stille for mig," fortæller hun.
Alle hjælper til
I efteråret 2021 gik Inge i lære som tømrer, og selvom hun var tilfreds med sit valg, så var fritiden for fri.
"Jeg gik og kedede mig! Mine venner var rejst til større byer for at uddanne sig, og selvom jeg besøgte dem i weekenderne, så var det jo ikke der, jeg havde mit liv. Det var tomt, når jeg kom hjem, og jeg manglede noget at tage mig til, så jeg begyndte at spekulere i det med at bygge mit eget hus," fortæller Inge.
I november 2021 købte hun grunden her og gav sig i kast med alt det, der går forud, før man kan bygge selve huset.
"Der er tre faser i et husbyggeri, og den første var sværest, for det var tegninger, godkendelser og en masse beslutninger om noget, som jeg ikke kunne se, men som jeg skulle forestille mig. Jeg valgte for eksempel at tegne karnappen på, for at huset ikke bare skulle være en længde," siger Inge.
Tegningerne er godkendt af en ingeniør, og hun har fået hjælp til at støbe fundament, lave kloak, VVS og lægge tagpap, men ansvaret, økonomien og resten er Inges ansvar – og glæde:
"Jeg bygger for min egen skyld, og det er en fed rejse," erklærer hun.
Inge har tre søskende, mor, far og papfar, som alle har hjulpet, og Inge har lært, at hun kan meget selv, men ikke alt.
"Min familie og mine venner er gode til at komme og hjælpe, og vi har haft nogle vildt fede dage her, fordi det er sjovt at være sammen om noget. Jeg har også dage, hvor jeg skal hive mig selv op til at komme afsted og herud, men så sætter jeg musik på, og hver gang jeg når et nyt mål, er det en sejr!"
Inge smiler. Hun er nu i det, som hun kalder fase to i byggeriet, som er byggeri.
"Det er som at følge en opskrift," forklarer hun og glæder sig til næste fase.
"Det er det visuelle: farver, gulv og indretning. Jeg har ikke engang bestemt mig for et køkken endnu. Det kommer, når jeg når dertil," siger hun.
Når huset er færdigt, formentlig i sensommeren, ved Inge godt, hvad der skal ske:
"Så skal jeg bo her et par år, for jeg nænner hverken at sælge det eller leje det ud," erklærer hun med et smil.