En episode med en instruktør sidder stadig i Vigga Bro: ”Jeg var fuldstændig lammet af væmmelse” Vi kender Vigga Bro som skuespiller, instruktør og dramatiker. I denne uges ALT for damerne deler hun ud af sine erfaringer fra et langt liv. Og så er der en grænseoverskridende episode, der gjorde hende både vred og frustreret.
Birthe Kjær: ”Vi ældre kan jo sagtens tænke, hvorfor siger de unge ikke bare fra?” Birthe Kjær har optrådt siden 1960, men har ikke selv været udsat for sexisme i musikbranchen. Dog synes hun, det er vigtigt, at Metoo-debatten finder sted, fordi vi skal beskytte især de unge mod krænkelser – for det er ikke altid nemt at sige fra.
Ulrich Thomsen i opgør med Metoo-bevægelsen: Det har haft store konsekvenser Ulrich Thomsen er veganer, træt af wokeness og blokerer rask væk folk på de sociale medier. Mød den dobbeltaktuelle skuespiller til en snak, der udvikler sig i uventede retninger, og som helt sikkert vil virke provokerende på rigtig mange. Det er han i øvrigt også ligeglad med.
Fallulah delte opslag, efter kæmpe-firma henvendte sig - så væltede anonyme kommentarer ind Efter et verdens største revisions- og konsulenthuse skrev til Fallulahs søsterfællesskab Hej Søster, væltede skeletterne pludseligt ud af skabet – og nu er én af firmaets partnere blevet fyret.
Sinem har vigtigt budskab i juletiden: ”Alene fredag skete det mindst 15 gange” Sinem Demir har været tjener i ti år. I de seks uger, der bliver kørt julefrokost, går hun ofte frustreret og ked af det hjem fra arbejde, og det er en helt særlig gruppe gæsters skyld. Hun håber, at hun med sin ærlighed kan få dem til at opføre sig anstændigt.
Anne Dorte Michelsen om travle år, vrede og være single igen: ”Et slør blev revet væk fra mine øjne” Anne Dorte Michelsen er single og bosat på Vesterbro – præcis som dengang, hun startede sin karriere. I mellemtiden fik hun opfyldt sit ønske om det klassiske forstadsfamilieliv, set sig selv i et nyt lys under MeToo og løbet så stærkt, at hun mistede forbindelsen til sig selv.
Therese Phillipsen blev skambidt af anmelderne – nu er hun endt som millionær Hvad gør man, når man elsker at skrive, men bliver flået i små-stykker af smagsdommerne, så snart man stikker næsen frem? Man giver ikke op, hvis man hedder Therese Phillipsen. I stedet rejste hun til USA – og blev millionær ved at udgive sine bøger på engelsk.
Kvindernes Kampdag 2023: Her er 6 steder, hvor du kan fejre 8. marts Luft de røde strømper i det bedste selskab fra morgen til aften i løbet af den 8. marts. Vi guider her til spændende arrangementer på kvindernes internationale kampdag rundt om i landet.
Rekord mange dømt for voldtægt i 2022: ”Sagerne bliver simpelthen efterforsket grundigere” Mere end tre gange så mange er i løbet af i år blevet dømt for at have begået voldtægt sammenlignet med de foregående år. Forklaringen er blandt andet at finde i en kulturændring hos politi og efterforskere, lyder det fra fagfolk.
De fortalte deres historier med risiko for at skade karrieren og deres mentale helbred - men deres budskab brændte igennem Den ene er Venstrekvinde, den anden socialdemokrat, så de har svært ved at mødes politisk. Men da sexismedebatten for alvor fik fart i 2020, tog Maria Gudme og Camilla Søe hinanden i hånden og gik sammen ind i kampzonen. Nu har de skrevet en bog, og her gør de status over tårerne, traumerne og troen på fremtiden, der får et boost, hver gang de får en mail fra en elev i 8. klasse.
Anne Sophia Hermansen blev kaldt 'skrækchef': "Det kommer med en kæmpe skam" I foråret 2022 endte samfundsdebattør Anne Sophia Hermansen i en stor shitstorm, der omhandlede hendes ledelsesstil. "Skræk-chefen," blev hun kaldt. Hun havde slet ikke set kritikken komme, og omstændighederne tvang hende til at se indad.
Spies’ privatsekretær: ”Der gik det op for mig, hvor organiseret det med kvinderne var” I august 1978 blev Sussie Sheikh ansat som Simon Spies’ privatsekretær. I en alder af blot 22 år blev hun bekendt med Spies’ hæsblæsende liv og store betagelse af unge pigers kroppe. I mange år har hun forgæves forsøgt at kaste lys over de af rejsekongens eskapader, der nu får fokus i en ny DR-dokumentar.
”Psykologen fortalte mig, at jeg ikke var den første kvinde, som hun skulle behandle for dette” Flere kvinder står nu frem og fortæller om en sexistisk kultur i Forsvaret, som ingen tør tale højt om. Dette er en kvinde i 30’ernes historie om at få en udmærkelse for sin indsats som soldat – og så at bryde psykisk sammen. Ikke på grund af oplevelserne i krig. Men på grund af en arbejdskultur, hvor mandlige kollegaer og chefer i årevis dagligt kørte på hendes køn.
Voldtægt, nøgenfotos og hænder på lår: Se listen med Forsvarets sager om overgreb og krænkelser Vi har set på sager om krænkelser og sexisme i Forsvaret, som den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset, har haft på deres bord og behandlet gennem de seneste år.
"Det er en kæmpe opgave at vaske års mandschauvinistisk kultur ud af væggene" Vi bringer nye vidnesbyrd fra kvinder, som har oplevet, at sexisme stadig hersker i Forsvaret. For flere har det ført til et behov for psykologhjælp efterfølgende. Hvis Forsvaret oprigtigt ønsker at bekæmpe sexisme, så hjælper gode intentioner, plancher og brochurer ikke. I skal bryde med en KULTUR, skriver Rikke Dal Støttrup, chefredaktør på ALT for damerne her.
Kvindelige Veteraner: ”Vi mangler et reelt billede af krænkelseskulturen i Forsvaret” Flere kvinder står frem og fortæller om deres oplevelser med krænkelser i Forsvaret her på ALT.dk, i ALT for damerne og i en ny dokumentar på TV 2. Hvis kulturen i Forsvaret skal ændres, kræver det en uvildig undersøgelse, siger næstformand i Kvindelige Veteraner, Marie Sihm.
”Skal jeg vaske dig mellem brysterne?”: Ingen chefer ville lytte, da Lotte fortalte om chikane i Forsvaret I august 2021 faldt der dom i en sag om sexchikane i Forsvaret, hvor en mandlig ansat blev dømt for gennem en årrække at have begået krænkelser mod to kvindelige kolleger. Sagen var over to år undervejs. Nu står den ene af kvinderne frem og fortæller, hvordan hun oplevede sagen – og hvordan hun til sidst endte med selv at skrive en mail direkte til Forsvarsministeriet.
Bøvet dreng møder følsom pige – og alt går galt Andreas er ikke en krænker, og Malene er ikke krænkelsesparat – men alle os som famler lidt efter MeToo-opgøret bør se DR’s datingprogram ”Vild kærlighed”. For programmet viser, hvad der er allervigtigst at huske mellem to mennesker, skriver ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup.
Mads L. Brynnum: "Mænd, der begår overgreb mod kvinder, er helt almindelige mænd" Vi mænd kan ikke længere dække os ind under uvidenhed. Vi ved, hvad kvinder bliver udsat for, for de har fortalt os det. Og vi ved også, hvem der udsætter dem for det. Så ansvaret hviler på os, skriver forfatter og komiker Mads L. Brynnum i denne klumme.
Zen Donen: Alle bør tage et ansvar, når det gælder ”kvindehad”. For det ER et problem Der er stor berøringsangst i forhold til at tale om kønnet vold. Men skadelig maskulinitetskultur handler ikke om al maskulinitet, men om den del, som fremhæver aggressivitet, som noget maskulint. Det skader os alle, mener Zen Donen, jurist og bestyrelsesmedlem i Everyday Sexism Project Danmark.
10 personer er stadig ansat i Forsvaret efter bøder for kønskrænkende adfærd: Se ministerens svar Mindst 24 personer har modtaget bøder for kønskrænkende adfærd i Forsvaret over en periode på fem år. Af disse er 10 af dem stadig ansat. Forsvarsminister Morten Bødskov (S) siger, at han er "meget tilfreds" med det nuværende ledelsesmæssige fokus, der er på at løse udfordringerne med denne type adfærd i Forsvaret.
Sofie Linde: Mine veninder og jeg er taget i byen med forlovelsesringe på for at undgå det Tv-personligheden Sofie Linde, 32, er efter eget udsagn “lige ud ad landevejen” og ligeglad med likes. Det var en fordel efter den tale, alle stadig taler om, hvor det var hende og hendes manager mod resten af verden, og hun måtte sortere i vennekredsen. Indtil folkestemningen vendte, og alle pludselig var med hende. Hendes brynje er tyndslidt, så lige nu er hun ikke den, der går forrest. Men hun hepper på alle dem, der gør op med ideen om, at vi har ligestilling.
Gertrud Højlund: “Jeg får selv kryb, når nogen siger de ord til mig” Hvad skal der mon til for, at vi holder op med at tale om ”rigtige mænd” og ”rigtige kvinder”?
”Det skal være tydeligt, at den type adfærd får store konsekvenser” Forsvaret bør sørge for en grundig og uvildig undersøgelse af deres interne kultur, hvis de skal komme problemer med sexisme og krænkelser til livs, mener Marie Sihm, der er næstforkvinde og medstifter af foreningen Kvindelige Veteraner.
Forsvarschef om Metoo: ”Vi har svigtet” Der er ingen tvivl om, at sexisme i Forsvaret er en alvorlig udfordring, og at organisationen på dette punkt har svigtet kvinderne i håndteringen af sagerne, siger forsvarschef Flemming Lentfer til ALT for damerne. I dag forsikrer han om, at der er nul tolerance over for krænkende adfærd.
Følte sig krænket i Forsvaret: ”Jeg modtog rigtig mange uønskede tilnærmelser" Joulie Philloe var blandt de første kvindelige værnepligtige i 1995 og havde sin daglige gang i Forsvaret, fra hun var 18 til 28 år gammel. I 2020 blev hun en del af reserven igen, og i den forbindelse gør hun status på de år, hvor hun som yngre soldat ofte oplevede sexisme og grænseoverskridende adfærd, og hvor hun ikke følte, at hun kunne være den kvinde, hun i virkeligheden var. I dag håber hun, at oplevelserne kan minde om behovet for flere kvindelige mentorer i Forsvaret. For det er der i den grad stadig behov for, mener hun.
"Han sagde: Nu kysser jeg dig": 12 ting, du (måske) ikke vidste om Sofie Linde Hun skriver post-its over sine venskaber, er mor til to og troede, at hun skulle blive læge ligesom sine forældre, men er i stedet blevet ansigtet på et af Danmarks mest succesfulde underholdningsprogrammer. Og så startede hun ikke mindst den anden #MeToo-bølge herhjemme. Bliv klogere på den 32-årige tv-vært Sofie Linde her.
Debat: Hvorfor skal vi gøre os til dommere over, om Dyrbys undskyldning er ægte og dybfølt nok? Når en krænker undskylder, står der et helt kor klar på sidelinjen for at bedømme, om undskyldningen er autentisk nok, og om den falder på det rigtige tidspunkt. Men vi må ikke lade vigtige etiske diskussioner drukne i folkestemning og følelser, skriver Iben Maria Zeuthen i denne klumme.
Sofie Linde: ”Jeg har aldrig i mit liv været så bange” Sofie Linde hylder kvinderne i den nye Metoo-dokumentar for at stille sig frem, for det er langt fra omkostningsfrit, siger hun i Aftenshowet.
Cecilie Beck: ”Det er så brutalt og ulækkert sagt” Tonen i TV2s newsroom var seksualiseret i mange år, siger tv-vært Cecilie Beck. Hun er en af de 11 kvinder, der står frem i en ny dokumentar.
"Det kræver mod" og "I er ikke alene!": Kendte kvinder bakker op På de sociale medier er der stor opbakning til de 11 kvinder, der i en ny dokumentar står frem med navn og fortæller om grænseoverskridende oplevelser på TV 2.
Karen-Helene Hjorth: ”Jeg kan huske følelsen af hans tunge inde i min mund” Hun har bl.a. fået at vide, at hun var for ”fuckable” til en opgave og har oplevet, at en chef stak sin tunge ind i munden på hende efter en fest på TV2. Det fortæller tv-vært Karen-Helene Hjorth i forbindelse med en ny MeToo-dokumentar. Og hun er langt fra alene.
Janni Pedersen dybt berørt: “Jeg var 31 år og gift…” Den kendte tv-vært fortæller om grænseoverskridende oplevelser på TV 2 i ny MeToo-dokumentar.
Helle Thorning-Schmidt: ”Jeg er også selv som voksen politiker blevet taget på låret af en anden politiker” Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har besluttet sig for at være nysgerrig. Hun udforsker sine egne fordomme og opfordrer i sin nye bog os andre til at gøre det samme. Selv kæmper hun især for at forstå de unges forhold til køn – og sin egen datter, der har skiftet navn fra Camilla til Milo.
Kendte fejrede ALT for damerne og søstersind: ”Bladet har en KÆMPE historie” ALT for damerne fejrede 75 års fødselsdag i Operaen lørdag eftermiddag, hvor en lang række kendte danske kvinder deltog i festen. Vi spurgte nogle af dem, hvad søstersind og ligestilling betyder for dem i 2021. Bliv klogere her.
Venstre-politiker Camilla Søe: "Det gjorde mig enormt vred" Vi kan aldrig gå tilbage til den måde, det var før Sofie Lindes tale, siger Camilla Søe. Hun er stolt af det kvindefællesskab, der er vokset ud af Metoo-bølgen.
Vi mænd er for hurtige til at blande os udenom, når #MeToo-historierne ruller ”Kvinders grænser bliver ofte overskredet. Det er efterhånden et veletableret faktum. Jeg og mange andre mænd har både hørt om det fra venner og veninder og endda selv været vidne til det. Men alligevel blander mange sig udenom. Vi nedtoner og bagatelliserer problemet og har svært ved at rumme historierne og de barske realiteter”, skriver forfatter og journalist Martin Ellermann.
"Uden #MeToo havde vi ikke fået samtykkeloven" Der er sket et stort ligestillingsmæssigt fremskridt, og seksuel chikane har fået en større position i samfundsdebatten, siger Kenneth Reinicke. Men selv om sexisme-sager nu bliver taget alvorligt med det samme, tager det mange år at ændre den kultur, hvor de bare blev affejet.
"Det var dråben, der gjorde, at det bare fossede ud" I Anna Thygesens arbejde med erhvervslivet kan hun se, at landets ledelser er begyndt at påtage sig ansvaret for at skabe et ordentligt arbejdsmiljø og håndtere sexisme-sager i stedet for at lukke dem ned.
I dag hylder vi Sofie Linde og alle de kvinder, der efterfølgende tog en for holdet Det er præcis et år siden, at Sofie Linde holdt sin historiske metoo-tale til Zulu Comedy Galla. I dag hylder vi hende og alle de kvinder, der har bakket op undervejs.
Dansk forsker fik unik adgang til kvinder på krisecentre: ”Det her omfang af vold svarer til krig og tortur” Flere fund er kommet bag på psykolog og ph.d. Sarah Bøgelund Dokkedahl, der i tre år har undersøgt volden og dens konsekvenser blandt kvinder på danske krisecentre. Et lignende studie har aldrig været lavet før herhjemme eller internationalt.
Modtog sexvideo og gav igen: "Jeg har netop ødelagt en ældre herres politiske karriere" Nu må vi være færdige med at slå blikket ned og bevare den fine stemning, når andre lader deres magt og liderlighed gå ud over sagesløse.
Lady Gaga blev gravid efter voldtægt: ”Jeg fik et psykisk sammenbrud” Den amerikanske sanger Lady Gaga fortæller i en ny dokumentarserie, hvilke konsekvenserne det har haft, at hun blev udsat for et seksuelt overgreb som 19-årig.
"Det var ikke uskyldig flirt. Det vidste jeg, og det vidste han!" Sine Gerstenberg præsenterer i denne klumme guiden til mænd, der er i tvivl om, hvad der er flirt og komplimenter, og hvad der er grænseoverskridende adfærd.
Leonora Christina Skov: ”Da han kyssede mig og rørte ved mig, var det så langt fra, hvad jeg havde lyst til” Forfatter Leonora Christina Skov har været udsat for det, hun kalder for "uønsket intimitet". Nu har hun brug for at fortælle om sine oplevelser med sexisme – før det er for sent.
Helle Fagralid: "I den situation blev jeg nødt til at sige fra" At hun blev opsagt efter 14 år på Det Kongelige Teater, viste sig at være det helt rigtige for skuespiller Helle Fagralid, der har fået mulighed for at få mættet en sult, hun ikke vidste, hun havde, og nu er hun startet på universitetet.
Helle Fagralid: ”Han misbrugte sin position og prøvede at overtale mig til grænseoverskridende handlinger” En ældre, mandlig kollega opførte sig engang upassende overfor skuespiller Helle Fagralid. Ifølge hende har #MeToo-debatten været med til at fjerne den berøringsangst, man tidligere har haft. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Helle Thorning-Schmidt om metoo: "Jeg har aldrig set så stærk en kæde på tværs af generationer" De sidste 100 år er kvindernes kamp for ligestilling blevet markeret d. 8. marts. I år sendte ALT for damerne live på Instagram sammen med fem af tidens stærkeste kvindestemmer. Deriblandt tidligere statsminister, Helle Thorning-Schmidt, 54 år.
Mia Wagner: ”Den offentlige gabestok har været nødvendig for at forstå, hvad metoo er” ALT for damerne gør status efter et halvt års sexisme-opgør: Iværksætter Mia Wagner har indset, at det er nødvendigt at sætte navn på krænkere.
Klumme om #metoo: ”Det er tydeligt, at der er forskel på generationerne” Der er forskel på generationernes holdninger til den nuværende anden bølge af #metoo i Danmark, mener chefredaktør på ALT for damerne, Rikke Dal Støttrup. I denne klumme reflekterer hun over, hvordan vi bliver nødt til at anerkende, at vores egen virkelighed ikke nødvendigvis er alle andres virkelighed, hvis vi skal samle tropperne i kampen mod sexisme.
Sofie Carsten Nielsen om at blive formand under #MeToo: ”Der var aftener, hvor jeg tudede” Radikale Venstre var i efteråret i stærk modvind, da flere krænkelsessager internt i partiet kom frem i lyset. I dag ville den nye formand, Sofie Carsten Nielsen, have handlet anderledes, hvis hun vidste, hvad der efterfølgende ville ske i partiet, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Mette Bluhme Rieck efter Jes Dorph-interview: ”Jeg har ligget i fosterstilling” "Smatso", ”hysterisk rejekælling" og "pigebarn". Aftenshowet-værten Mette Bluhme Rieck er rystet over, hvor hård retorikken har været efter interviewet med den kendte tv-vært Jes Dorph-Petersen, fortæller hun nu.
“Jeg har altså svært ved at hoppe med på ideen om, at der er en heksejagt mod alle mænd" Ifølge kønssociolog, Cecilie Nørgaard, 45, vil sexismedebatten affødt af den anden #MeToo-bølge ikke bare fortsætte ind i det nye år. Den vil også ændre verden til det bedre for fremtidens generationer, så de vokser op i en verden med mere ligestilling og mangfoldighed.
”Hør mig nu”: Australsk offer for overgreb vinder en pris for at gå mod retssystemet Den 26-årige aktivist Grace Tame har kæmpet for, at ofre for overgreb kan komme til orde og ikke bliver straffet for at tale offentligt om det. Nu hyldes hun for sin kamp mod systemet.
Stor kritik af ny samtykke-app: ”Den er potentielt farlig” Send en anmodning og hav sex med samtykke. Det er groft sagt det, den nye app iConsent går ud på. Men flere organisationer retter nu skarp kritik af appen og kalder den for "direkte skadelig".
Psykolog Ulla Dyrløv blev voldtaget for 37 år siden: ”Jeg er nødt til at gå ud og tale de tavses sag” Psykolog Ulla Dyrløv havde aldrig tænkt, at hun ville træde frem i sexisme-debatten. Men da den i hendes øjne har taget en alvorlig drejning, har hun indset, at hendes stemme er vigtig, fordi vi er i gang med at svigte en særlig gruppe mennesker, siger den kendte børnepsykolog til ALT.dk.
Verdenskendt modedesigner anklaget for seksuelle overgreb Den New York-baserede modeskaber Alexander Wang bliver på Instagram beskyldt for at have begået seksuelle overgreb.
Hvorfor skal min personlige hygiejne vurderes, når jeg har været offer for seksuel chikane? Anja Jensen skulle igennem en psykiatrisk udredning, da hun anmeldte en arbejdsskade som følge af seksuel chikane og mobning på sin arbejdsplads. Det var en grænseoverskridende oplevelse og et godt eksempel på, at det primært er ofrene for chikanen, der skal løfte bevisbyrden i dag, mener hun.
Maria blev krænket af sin chef: ”Da han gjorde de ting mod mig, stivnede jeg bare” 28-årige Maria fortryder i dag, at hun ikke sagde fra over for en chef, der gang på gang krænkede hende med seksuelle kommentarer og grænseoverskridende berøringer, da hun var yngre. Hun håber, at hendes historie kan være med til at belyse, hvorfor det aldrig er let ”bare” at sige fra – og hvorfor det er så vigtigt, at omverdenen forstår netop det.
”Tidligere var kvinder ikke nær så bevidste om, at det var sexistisk” De sidste tre måneder har vi diskuteret sexisme på et helt nyt niveau, og mange har anerkendt, at det er noget, der findes i os og blandt os. Men hvorfor findes sexisme egentlig? Hvad er den bygget af, og hvorfor er den så svær at slippe af med? Det har vi spurgt to eksperter om.
Grevinde Alexandra: ”Han lagde an på mig, og jeg skubbede ham væk” Grevinde Alexandra er selv blevet chikaneret af en mandlig chef, som hun skubbede væk, da han lagde an på hende. Det fortæller hun i et stort interview i ALT for damerne.
Dét kan få flere til at anmelde voldtægt herhjemme: ”Kvinder vil føle sig beskyttet” Alt for få kvinder anmelder voldtægter herhjemme. Men hvorfor er det sådan? Pilen peger mod politiet, men også mod kvindernes mistro til myndighederne, lyder det fra ekspert, der håber, at den nye samtykkelov kan ændre det mønster.
Sagerne skriger til himlen: Hvorfor anmelder danske kvinder ikke overgreb? Eva Lund Dixen følte sig mistænkeliggjort af politiet, da hun anmeldte en voldtægt for flere år siden, skriver hun i denne klumme.
Mandlig klummeskribent om sexisme: "Min ven, vi skal være en del af løsningen, ikke problemet" Ugens klummeskribent tager en alvorlig snak med sin indre nordjyde.
"Man sidder tilbage med en stor knude i maven efter at have set årets måske vigtigste dokumentar" Ni modige unge kvinder står frem i en ny undersøgende dokumentar på TV 2 og fortæller om magtmisbrug, krænkelser og seksuelle overgreb i de danske ungdomspartier. Som seer sidder man tilbage med ondt i maven og en enorm indignation over, at kvindernes historier lader til at have fået NUL konsekvenser for overgrebsmændene. Hvor skandaløst kan det blive?, spørger ALT.dks livsstilsredaktør Sara Wilkins i denne klumme
Tidligere sygeplejerske: "Det var klamt. Jeg var jo på arbejde og havde på ingen måde sex i tankerne" På sygeplejeskolen blev Emilie Marqvorsen forberedt på, at man som sygeplejerske kan opleve ubehagelige tilnærmelser fra patienter. Men at hun også skulle opleve det fra sine kollegaer og midt i arbejdstiden, havde hun ikke forventet. Emilie fortæller til ALT.dk, hvordan den seksualiserede kultur har været en væsentlig faktor til, at hun ikke har lyst til at vende tilbage til arbejdet som sygeplejerske igen, når hun er færdig med sin forskeruddannelse.
Sofie Lindes kjole bliver danmarkshistorie: ”Det er ret fantastisk” Den blå kjole, som tv-vært Sofie Linde bar som vært til Zulu Comedy Galla i år, er kommet i Nationalmuseets varetægt, skriver DR.
Min chef mener, at jeg selv har lagt op til en kollega, der chikanerer mig Du klager over, at din nærmeste leder sender dig lumre og upassende beskeder, men bliver mødt med mistro fra ledelsen. Hvad gør du? Få svaret i denne uges sexisme-brevkasse.
Sofie Linde med ny kommentar efter mediestorm: ”Da jeg stod på den scene…” Da Sofie Linde gæstede P4-programmet Mads & Monopolet i lørdags, faldt snakken blandt andet på den enorme debat om sexisme og seksuel chikane, som tv-værten selv satte i gang tidligere på året.
Skal jeg lade være med at gå i tætsiddende tøj på arbejde? Dit tøj bliver jævnligt kommenteret og komplimenteret højlydt på din arbejdsplads af dine mandlige kollegaer. Hvad gør du? Få svaret i denne uges sexisme-brevkasse.
Mistet overblikket? Her er en tidslinje over Frank Jensens krænkelsessager Den 19. oktober trådte Socialdemokratiets næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen, tilbage fra sine poster, efter at flere kvinder – igen – er stået frem med krænkelsessager mod ham. Få overblikket over hændelsesforløbet og alle sagerne her.
"Det ligner, du har fået pik hele natten": Læserne deler 103 vidnesbyrd om sexisme på jobbet OPDATERET: Vi har bedt jer - kvinder og mænd - dele jeres oplevelser med sexisme og seksuel chikane på danske arbejdspladser. Læs de mange beretninger her.
"Det ligner, du har fået pik hele natten": Læserne deler 103 vidnesbyrd om sexisme på jobbet OPDATERET: Vi har bedt jer - kvinder og mænd - dele jeres oplevelser med sexisme og seksuel chikane på danske arbejdspladser. Læs de mange beretninger her.
Min chef og kolleger kalder mig ting som ’lille, smukke prinsesse’ Både din chef og dine kollegaer kalder dig kønnede øgenavne, du ikke bryder dig om. Hvad gør du? Få svaret i denne uges sexisme-brevkasse.
Julie Kragh: ”Det er anstrengende at være den, der ødelægger den gode stemning” Siden Sofie Linde satte ild til ligestillings- og sexismedebatten i Danmark har en lang række mediekvinder støttet op om hendes sag. Julie Kragh er en af dem, der har mærket sexismen i branchen og talt åbent om den.
”Da han forgreb sig på mig, slog og sparkede jeg ikke. Jeg lå helt stille og kiggede op i loftet” Det har taget mange år for klummeskribent Eva Lund Dixen at erkende, at hun blev udsat for et overgreb, da hun var yngre. Siden da har hun kæmpet med følelser af både skyld, skam og mistro fra systemet, skriver hun i denne klumme.
Jeg bliver ’straffet’ på jobbet, fordi jeg sagde fra overfor chefens flirteri Din chef er blevet forelsket i dig, og da du afviser ham, reagerer han blandt andet ved at give dig ekstra vagter og skælde dig ud foran dine kollegaer. Hvad gør du? Få svaret i denne uges sexisme-brevkasse.
Trine Dyrholm, Susanne Bier og 662 andre: ”Det er tid til at stå sammen” 664 filmfolk siger fra over for sexisme og krænkelser i filmbranchen i en åben erklæring i Information.
”Man skal være lavet af sten, hvis ikke man skal blive påvirket af at læse de oplevelser” Det er præcis en uge siden, at 322 kvindelige politikere gik ud i et fælles opråb mod sexisme med budskabet om, at det findes alle steder i vores samfund – også på Christiansborg. ALT.dk har bedt de fire initiativtagere bag underskriftindsamlingen om at reflektere over ugen, der er gået – og ugerne, der kommer.
DR-vært blev krænket af chef: ”Det har fyldt alt for meget i alt for lang tid” Da P3-vært Maria Fantino gik til sine chefer i DR og fortalte om en mandlig chef, der opførte sig seksuelt krænkende over for hende, modtog hun senere mails fra manden i sin indbakke, der truede med at sagsøge hende. Det fortæller hun i DRs nyhedspodcast Genstart.
Hvad stiller man op, når det er ens leder, som udsætter dig for seksuel chikane? Klummeskribent Eva Lund Dixen har fået overskredet sine grænser flere gange af forskellige chefer. Her fortæller hun sin oplevelse af, hvordan det føles at være et "nemt bytte" - og hvilke konsekvenser det har haft for hendes velvære og familieliv.
Unge kvinder er særligt udsatte for seksuel chikane: ”Kalder du også din datter en luder?” Det er især unge kvinder i alderen 18-35 år, der har oplevet seksuelle krænkelser på jobbet, viser ny undersøgelse. Det handler i høj grad om magt og er blot ét ansigt på den sexisme, der stadig eksisterer i samfundet i dag, mener organisationen Everyday Sexism Project.
Sofie Linde taler ud efter mediestorm: ”Dét havde jeg simpelthen ikke set komme” Fagbladet Journalisten har talt med Sofie Linde om den store sexisme-debat, der er rullet i medierne, efter hendes optræden i årets Zulu Comedy Galla.
Politikere står frem med vidnesbyrd: ”Han ville mere, så da hun sov, penetrerede han hende” Over 300 politikere og over 600 læger har (indtil videre) skrevet under på opråb om, at sexisme og krænkende adfærd også er en del af hverdagen for dem.
Bliv elev i #MeToo-skolen Her kan du se små videoer og læse gode råd om, hvordan vi sammen kan bekæmpe seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen.
Ulla Terkelsen: ”GUDSKELOV har der da været en masse mænd, der har forsøgt at forføre mig!” ALT for damerne møder de to korrespondenter, Ulla Terkelsen og Stéphanie Surrugue, i Cannes og taler bl.a. om, hvorfor det er et misforstået kvindesyn at tro, at man ikke kan gå vildt meget op i sin ydre fremtoning som kvinde og samtidig interessere sig for storpolitik.
29-årige Maja stod frem i Aftenshowet: ”Var jeg i gang med at ødelægge min egen fremtid?” Hvad er der på spil, når man står frem og fortæller åbent om seksuel chikane på arbejdspladsen? 29-årige Maja Holmelund Budahl Hansen har gjort det på både skrift og på tv og håber inderligt, at hendes historie kan inspirere andre til at sige fra, skriver hun i denne klumme.
Anne blev nedbrudt af seksuel chikane: ”Det knækkede mig til sidst" Hvor går man hen, når man i årevis er blevet udsat for seksuel chikane på sin arbejdsplads? Når man har sagt fra og er gået til flere chefer, uden at det holder op? Når man til sidst har så ondt i maven, at man forlader sit job og står tilbage med frygten for, at man aldrig får et nyt? Anne er gået til os. Og hun vil være anonym, fordi hun frygter for sin sikkerhed og fremtid.
Debat: Kære Støjberg & co.: I stjæler momentum med jeres billige point Selvfølgelig må man stadig give uskyldige komplimenter og flirte i det omfang, man har lyst og modtageren kan lide det. Men det er jo på ingen måde det, vi taler om. Hvorfor mudrer I debatten?, skriver ALT.dks livsstilsredaktør i dette debatindlæg.
Over 500 mænd har skrevet under på David Russels underskriftindsamling Den 41-årige skolelærer David Russel er ked af, at så mange mænd i mediedebatten kritiserer kvinder, der fortæller om seksuelle krænkelser. Derfor har han nu startet en underskriftindsamling for alle mænd, der GERNE vil vise, at de lytter og anerkender problemerne med sexisme.
25-årige Marie var kokkeelev, da chefen sagde: "Husk at tage en stram bh på" 25-årige Marie har måttet lægge øre til mange lumre og grænseoverskridende kommentarer i sin tid som kokkeelev. Til sidst blev det for meget. Her fortæller hun om sine oplevelser med sexchikane.
29-årige Lior: ”Jeg havde ikke hørt kvindens "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede” På sin Instagram spurgte Lior Foighel sine kvindelige følgere, hvad de ville gøre, hvis de havde et døgn uden mænd i verden. Deres svar chokerede ham. Nu vil han have alle mænd til at tage ansvar.
701 kvindelige kollegaer takker Sofie Linde i rørende brev: "Du har ret. Vi oplevede det også" Over 700 kvinder fra mediebranchen viser deres støtte til Sofie Linde i et åbent brev, hvor de bakker tv-værten op i, at der har været - og stadig er - sexisme i branchen. Læs brevet i sin fulde længde her.
Lad os udstille sexisme på jobbet: ALT.dk efterlyser DIN oplevelse Hvad har DU oplevet? Vi efterlyser eksempler på grænseoverskridende og sexistiske oplevelser, der har fundet sted på danske arbejdspladser, som vi vil samle i en række fortællinger. Fordi #sexismefindes - og fordi ingen skal føle sig alene med det, de har oplevet.
Iben Maria Zeuthen står frem om oplevelse med DR-chef: ”Sofie Linde-sagen handler ikke bare om Sofie” Sexchikane og sexisme i mediebranchen er et generelt problem, skriver radiovært Iben Maria Zeuthen på Instagram, hvor hun deler en episode fra sin egen tid på DR.
Debat: Stop hetzen mod Sofie Linde – vi er mange, der ikke har sat navn på Sofie Linde har heldigvis fået meget (feministisk) ros for at stille sig frem og fortælle om en episode med seksuel chikane. Men den mudderkastning og person-granskning, tv-værten efterfølgende har skullet stå på mål for i den offentlige debat, er direkte skadelig for kvindekampen, skriver ALT.dks livsstilsredaktør i dette debatindlæg.
I to år kæmpede hun for samtykkelov – nu hædres Kirstine Holst med en pris Kirstine Holst var selv ude for, at den mand, som hun troede ville blive dømt for at have voldtaget hende, blev frikendt. Nu hædres hun for at være en af de mest markante forkæmpere for en lov om samtykke med Dansk Kvindesamfunds Mathildepris.
Hvorfor skal jeg finde mig i "hygge"-sexisme på kontoret? Hver femte danske kvinde har mindst én gang oplevet seksuel chikane på arbejdspladsen, viser ny rapport. I denne klumme opfordrer 28-årige Maja både ledere og medarbejdere til at tage mere ansvar for den "hygge"-sexisme, hun selv har haft tæt inde på livet.
Kvinden bag #MeToo lancerer nyt hashtag Det nye hashtag #MeTooVoter skal få flere kvinder til at stemme ved det kommende præsidentvalg i USA og sætte fokus på seksuel vold og chikane.
May el-Toukhy: “Min far så det som sin pligt hele tiden at sigte højere på mine vegne" Da May el-Toukhy var barn, var der aldrig noget, der var godt nok. Farens tårnhøje ambitioner på hendes vegne har banet vejen for en disciplin og en arbejdsmoral, der både har været en gave og en byrde for den 41-årige filminstruktør, som fik sit store gennembrud med Dronningen tidligere i år. Her fortæller hun om sin kamp for farens anerkendelse, om #MeToo-bevægelsen, som har givet anledning til selvransagelse, ansvaret, der følger med at lave eksplicitte sexscener, og om hvorfor hun drømmer om at instruere en voldelig film.
Seerjagt, kontroverser og ingen vært: Alt du skal vide om Oscar 2019 Det er igen blevet tid til at hylde de største kraftpræstationer, når underholdningsbranchen søndag slår dørene op for den 91ende Oscar-uddeling. 62 film er nomineret i de 24 kategorier, og vi har samlet alt, du skal vide, om Hollywoods største fest.
Mette reagerede helt forkert på en nedladende kommentar forklædt som humor Om at reagere helt forkert på de der nedladende kommentarer forklædt som humor.
22-årige Amalie: Hvorfor har folk et problem med to piger, der går hjem sammen fra byen? Det er ikke unormalt at blive råbt ad, spyttet på eller skubbet til i nattelivet, hvis man er homoseksuel, fortæller forperson for LGBT Danmark, Peder Holk Svendsen. 22-årige Amalie Wessel er én af dem, der har oplevet, hvordan hendes seksualitet kan støde andre på en bytur.
”Om jeg så var nedringet helt ned til navlen, gav det ham ikke ret til det!” Befamling og tilråb sker alt for ofte, når unge tager i byen. Københavns Kommune har nu startet kampagnen ”Trygt Natteliv i København” i håb om at komme diskriminationen til livs. En af de unge, der har oplevet ubehageligheder i nattelivet, er blogger Caroline Thorsfelt.
Derfor viser irske kvinder deres g-strenge i protest mod frikendelse i voldtægtssag En 17-årig kvindes blonde g-strengstrusser var med til at få en 27-årig voldtægtsanklaget mand frikendt i en irsk retssag. Det har efterfølgende fået tusindvis af kvinder til at dele deres trusser med ordene: This is not consent! (Dette er ikke samtykke, red.)
Bevæbnet med hashtags og kampagnevideoer: Kvinder grupperer sig i kampen mod hverdagssexisme Seksuelle krænkelser, chikane og uønskede befamlinger har fået kvinder verden over til at gå i protest under hashtagget #Metoo. Men #Metoo dækker over en bred skare af seksuel chikane og overgreb, og i den seneste tid er der dukket flere undergrupperinger frem, der forsøger at gøre debatten mere nuanceret og konkret. ALT.dk har skabt overblik over nogle af de største sager.
Fra Gucci-Helle til "Den Talende Kavalergang": Hvor langt er vi egentlig med ligestillingen? Når Helle Thorning-Schmidt er blevet kaldt Gucci-Helle og Lene Espersen “Den Talende Kavalergang”, er det intet imod, hvad fremtrædende amerikanske kvinder har lagt ører til – og det er kun blevet vildere med Trump som leder af den frie verden. For efter 100 år med noget, der ligner ligestilling, er den stærke, succesfulde kvinde stadig undtagelsen, og hun skal helst styre sig.
Tusinde klap i røven senere: Få overblikket over de mest markante #MeToo-begivenheder her Siden Harvey Weinstein-skandalen eksploderede i efteråret 2017, har #MeToo skrevet historie som den mest epokegørende kønspolitiske bevægelse i vesten i det 21. århundrede. Der var et før #MeToo – og nu er der et efter. Vi ser tilbage på de mest markante begivenheder, der har formet opgøret med krænkelseskulturer, fra Hollywoods røde løber til Skandinaviens gader.
Connie Nielsen: "Den absolut mest smertefulde oplevelse i mit liv har været at miste mine to stedsønner" Hendes mor led af frygtelige depressioner, og hendes fars hænder sad løst. Connie Nielsen fik både sagt fra og tilgivet, og hun blander sig også i dag, hvor hun er en international filmstjerne, når kvinder krænkes og ekskluderes. Opvæksten i en mormonfamilie i Nordjylland har gjort hende stærk, og den styrke fik hun brug for, da hun og Lars Ulrich gik fra hinanden.
Status på ligestilling: ’Man kan godt tænke: Hold da kæft, er der ikke sket mere’ Tusindvis af kvinder verden over går i dag på gaden for at markere kvindernes internationale kampdag. Men hvor langt er vi egentlig nået på ligestillingsfronten?
Thordis’ kæreste blev hendes voldtægtsmand: ”Jeg er et levende bevis på, hvad monster-myten kan gøre af skade” Da islandske Thordis var 16 år gammel, blev hun voldtaget af sin kæreste. Men der skulle gå år, før hun forstod, at hun havde været offer for et overgreb. I bogen ”Rejsen mod tilgivelse” fortæller Thordis og Tom deres historie i forsøget på at gøre op med det, de kalder ”monster-myten”. For kan venlige mænd også blive voldtægtsforbrydere?
Connie Nielsen om at kæmpe for kvinder: ”Fuck det, det her er jeg nødt til at støtte op om" En hård opvækst under mormonkirkens mandsdominerede regler har lært 52-årige Connie Nielsen at stå op for sig selv. Den kraft bruger skuespilleren nu til at kæmpe for lige rettigheder for kvinder, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Vi giver dig overblikket: Derfor var Golden Globes så vigtig for ALLE kvinder Til dette års Golden Globe Awards 2018 iklædte kvinderne sig sort fra top til tå. Det gjorde de for at støtte op om #MeToo og #TimesUp-bevægelsen. Stjernerne havde også stærke taler og budskaber med, og vi giver dig et overblik over nogle af de vigtigste her.
Golden Globes pustede liv i rygterne: Bliver Oprah USA’s næste præsident? Talkshowværtens ikoniske tale til aftenens Golden Globes uddeling har sat skub i rygterne om, at hun kan være på vej mod det ovale kontor.
Camilla Lindemann: "Jeg kan stadig fornemme hans fede pølsefingre på mine skuldre" Det er kommet bag på Michael Robak, at hans komplimenter kan opleves som ubehagelige – nærmest på grænsen til overgreb. ALT for damerne har sat ham sammen med klummekollegerne Iben Maria Zeuthen og Camilla Lindemann for at gøre ham – og os andre – klogere på komplimenter.
Har du styr på, hvad vi talte om i 2017? Vi giver dig alt fra Covfefe til Meghan Markle 2017 stod på mange måder i kvindens tegn. Vi har samlet de helt store tendenser fra året, der gik – dem, vi ikke kunne lade være med at tale om.
Fra #metoo til Petra: Mød de stærke kvinder, der råbte op i 2017 2017 har budt på stærke kvinder, der har kæmpet for, hvad kvinder kan, hvordan kvinder kan se ud, og hvad vi skal finde os i. På ALT for damerne hylder vi nogle af de mange, seje kvinder, der har råbt op i 2017.
Michael Robak om #metoo: Hvad har jeg selv lavet? #Metoo-bevægelsen har sat tanker i gang hos Michael Robak. Jeg har jo bladret tilbage gennem mit liv og tænkt ”hvad fanden har jeg lavet?”, siger han i ALT for damernes podcast.
Ny podcast fra ALT for damerne: Må man nu ikke længere give komplimenter!? Radiovært Iben Maria Zeuthen mener, at det hører fortiden til at give komplimenter. I en tid, hvor #metoo-kampagnen har sat fokus på krænkelser, opfordrer hun til helt at lade være med at vurdere hinandens udseende: ”I nogle tilfælde er det at tage en magt, man ikke er blevet bedt om at tage”, siger hun i en ny podcast fra ALT for damerne.
Time Magazine har kåret årets person – det kunne være dig Årets Person 2017 er ikke én person, mener det amerikanske medie Time Magazine. I stedet er det bevægelsen bag tidens mest populære hashtag, #Metoo.
#Metoo har navngivet mændene – men hvad er der blevet af dem? Stjerneskuespilleren Kevin Spacey er blevet smidt af House of Cards-holdet, efter flere mænd har anklaget ham for sexchikane. Men hvordan er det gået med alle de andre #Metoo-mænd? ALT.dk samler op på tidens mest omtalte hashtag.