Lækre airfryer-opskrifter
En bølge har lagt sig over os. Den er kommet i takt med en øget opmærksomhed på, hvordan man kan tilberede maden, så der er mindst muligt fedtstof.
Mange vil kalde den tidens største gavehit: En airfryer.
Vi har samlet en masse inspirerende opskrifter til din airfryer her.
Sådan kan en airfryer tilberede maden
Airfryerens popularitet i Danmark steg for alvor, da vi alle sammen forsøgte at spare ekstra meget på strømmen fra efteråret 2022, da strømpriserne var på himmelflugt.
En airfryer bruger nemlig mindre strøm, fordi den tager kortere tid at varme op og er mindre og dermed ikke har brug for at opvarme et stort hulrum, som man kender det fra en konventionel oven.
Typisk har en airfryer en form for varmelement i toppen af sit hulrum, og mens det hurtigt kan blive varmt, kan en blæser fordele varm luft hurtigt rundt om maden.
Spar på strøm og fedtstof
Ud over at spare på strømmen, fordi maden tilberedes og opvarmes hurtigt, er airfryeren også blevet kendt for, at man kan spare fedtstof, når man laver mad. Det har fået mange til at anse tilberedning i airfryer som et sundere alternativ.
Grunden, til at man bruger mindre fedtstof, når man laver mad i en airfryer, er, at den olie, smør eller margarine, man normalt ville stege eller varme sin mad i, ikke er nødvendig i en airfryer.
Man benytter typisk olie i en pande eller bradepande, fordi det er exceptionelt til at transportere varme rundt om maden. Men fordi luften cirkulerer ekstremt hurtigt rundt om din ret i en airfryer, behøver man slet ikke de samme mængder olie, som man er vant til at bruge. Det er derfor, at man kan spare en anelse på kalorierne.
Det står typisk i opskriften på den ret, du vil lave, hvor meget fedtstof du skal bruge i din airfryer.
Airfryerens oprindelse
Opfindelsen af airfryeren skal findes i håbet om at kunne skrue ned på fedtet i pommes frites. Den hollandske opfinder Fred van der Weij begyndte ifølge New York Times at opfinde sin airfryer i 2005, da han fik nok af de fedtede pommes frites.
Det tog dog den gæve og tålmodige hollænder tre år at udvikle sin første ordentlige airfryer, og den blev siden fremvist ved en stor konference for hvidevarer og elektronik i Berlin i 2010.
Herfra tog populariteten af hans køkkenmaskine fart. Det gik næsten lige så hurtigt, som når man laver bacon i sin airfryer. Philips var producenten på van der Weijs nye type af ovn, og det er stadig dem, der ejer patentet på teknologien bag en airfryer, selvom der er kommet mange mærker til i markederne.
Fra Holland til USA til Europa igen
Selvom airfryer-ovnen for alvor blev kendt blandt danskerne i 2023, skal vi faktisk helt tilbage til 2017 for at se et stort boom i USA. Også selvom opfindelsen som nævnt skete i Holland.
Amerikanerne begyndte således at lære airfryer-begrebet og -tilberedningen at kende i 2017, og i 2020, da coronapandemien ramte verden, tog airfryer-salget endnu et stort nøk opad.
New York Times fortæller, at i 2020 stod der en airfryer i svimlende 36 procent af de amerikanske husholdninger. Året efter - i 2021 - indbragte salget i USA over en milliard dollars. Forklaringen findes ifølge mediet i, at man endelig fandt en metode til at gøre mad - for eksempel pommes frites - sprødt uden alt for meget olie og fedtstof generelt.
I Danmark var det også under coronapandemien, at vi for alvor begyndte at høre om airfrying og så, at airfryere landede på flere og flere danskeres køkkeborde. Det var dog først rigtigt i efteråret 2023, at salget tog voldsomt fart.
Gigantisk julegavehit
Har du fået en airfryer i julegave, er du helt sikkert ikke den eneste. Airfryer-maskinen har nemlig ligget under ekstremt mange juletræer den seneste jul.
Det melder blandt andre Coop, der sendte en pressemeddelse ud i december om den populære køkkenmaskine.
Supermarkedskæden skrev, at ud af de 20 mest populære julegaver inden for isenkram lå forskellige typer af køkkenmaskinen airfryer på overraskende 14 af pladserne. Det kan man vist kalde markant. Den opgørelse blev sendt ud til offentligheden 11. december, og derfor kan statistikkerne have ændret sig siden.
Noget tyder dog på, at populariteten langt fra har toppet endnu. Airfryermaskiner og airfryer-opskrifter er i hvert fald i høj kurs, og især én kvindes foretagende har fået stor opmærksomhed blandt danskerne det seneste år.
Lange ventelister på inspirerende opskrifter
I takt med, at en airfryer er blevet allemandseje, er det også piblet frem med den ene kogebog efter den anden med populære opskrifter til maskinen.
En af de mest populære opskrift-udviklere til airfryer i Danmark er førtispensionisten Britt Andersen. Hun har tidligere fortalt ugebladet Hjemmet, at hun desværre blev nødt til at lade sig førtidspensionere i 1997 på grund af en smadret ryg. Det var dog ikke med hendes gode vilje, fordi hun elsker at skabe nytte, og derfor nyder hun nu også at have udgivet hele fire kogebøger, som har ramt bestsellerlisterne.
Faktisk er hendes seneste bog, Airfryer-Grundbogen, der er fyldt med opskrifter, så populær, at biblioteker melder om udlånskøer på over 60 personer.
Tendensen taler direkte ind i, at danskerne ønsker sig nemmere metoder til at tilberede maden uden alt for meget overskydende fedt.
Læs hele interviewet om Britt Andersen her
Alle opskrifter til airfryer på alt.dk
Vi har samlet en stor oversigt over alle vores airfryer-opskrifter her på alt.dk. Vi opdaterer løbende med nye opskrifter, og mange af dem kommer faktisk fra de mest populære opskrifter i diverse kogebøger på markedet.
Alle opskrifterne er nemme at gå til, og du kan give en anmeldelse, efter du har overstået madlavningen.
For eksempel har vi fået lov at dele en lækker laks med sprødt skind fra Sophia Youngs kogebog 'Nemme opskrifter til din airfryer'. Bogen indeholder mange andre lækre hovedretter.
Du kan finde airfryeropskriften på den dejlige fisk med sauce på salsa verde her.
Er du mere i humør til flæskesteg i airfryer-ovn til aftensmad, kan vi også hjælpe med det. Vi nemlig netop fået lov at dele Britt Andersens bedste opskrift til flæskesteg i airfryer med jer. Opskriften kommer fra hendes kogebog 'Airfryer-grundbogen'.
Stegen bliver både velsmagende, uden store mængder fedt og med sprøde svær. Du kan finde airfryer-opskriften og en guide ved at klikke her. Rødkål og kartofler ville passe godt til, forlyder det.
Skal aftensmaden stå på kylling, kan vi også hjælpe med det. Kogebogsforfatter til 'Den store airfryer-kogebog', Trude Eide Straume, har lavet denne opskrift på hel kylling stegt i airfryer, hvor du sagtens kan skære både et saftigt lår og et lækkert kyllingebryst fra til middagsbordet.
Denne opskrift er med chili-pulver og røget paprika, men du kan altid justere med andre af dine yndlingskrydderier, hvis du har lyst til at dit kød skal smage anderledes. Og så går en god sauce på fløde og tomat jo også altid godt til.
Har du lyst til at lave desserter, har vi også flere airfryer-opskrifter til den søde tand.
Blandt andet kan du lade dig friste af de nemme småkager 'oreo-fristelser', som du kan finde her. Man skal kun bruge tre ingredienser til de små hapsere, og alle ved jo, at de bedste opskrifter nogle gange er de nemmeste i ens madlavning. Småkagerne kan også sagtens fungere som en form for snacks til den lille sult - dog skal man være opmærksom på, at selvom man sparer på olie, så er der en del sukker i oreoens creme og kikse-skiver - men det er jo trods alt også en dessert. Desserten tager kun ti minutter at tilberede.
En anden lækker, sød fristelse er disse rombananer med piskefløde og mørk chokolade. Bananer er jo som bekendt en frugt, man kan bruge mange steder i sin madlavning, men her har opskrift-opfinderen Peter Friehling fokuseret på en voksenudgave af den alsidige spise. Find airfryer-opskriften her.