Blærebetændelse - symptomer og behandling
Blærebetændelse er den mest almindelige form for infektion i urinvejene og ses hyppigst hos kvinder. Ældre kvinder har øget hyppighed af blærebetændelse på grund af tørre slimhinder, og gravide kan også være særligt udsatte.
Aaav, følelsen af at tisse glasskår er vildt ubehagelig, og desværre døjer mange kvinder med blærebetændelse igen og igen. Er du én af dem, får du her en række enkle tips til, hvordan du undgår infektionerne.
Årsag
Blærebetændelse skyldes som regel bakterier, der vandrer fra huden op gennem urinrøret til blæren, hvor de skaber infektion. Bakterierne formerer sig bedst i stillestående urin, og derfor øges risikoen, hvis blæren ikke tømmes ordentligt eller sjældent.
Symptomer
De typiske symptomer er hyppige, små vandladninger, som ofte er smertefulde. Urinen kan være mørk eller grumset og indeholde blod. Man kan have smerter i nederste del af maven, og vandladningstrangen kan være så kraftig, at det kan være svært at nå på toilettet. Nogle får desuden feber.
Det kan du selv gøre
Gå til lægen, som ofte stiller diagnosen ved en urinprøve. Det er også vigtigt at drikke masser af vand og tisse hyppigt for at skylle urinvejene igennem og derved fjerne bakterierne. Blærebetændelse kan forebygges ved god hygiejne og ved at ”tørre væk” fra urinrøret. Undgå at ”holde dig” længere end nødvendigt, tøm blæren helt, og gå på toilettet umiddelbart efter samleje. Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen, kan gentagne blærebetændelser forebygges med hormonbehandling.
Behandlinger
Blærebetændelse bør altid blive undersøgt hos lægen, for der kan være mange forskellige årsager til infektionen, som beskrevet ovenfor. Men du kan heldigvis gøre en masse selv for både at forebygge blærebetændelse – og mildne smerterne, hvis du bliver ramt.
- DRIK VAND. Begynd dagen med et stort glas kogt, stuetempereret vand, straks når du vågner om morgenen. Og drik gerne 4-6 glas i løbet af dagen.
- UNDGÅ at undertrykke kroppens naturlige behov for at lade vandet. Når du skal, så skal du.
- SVØM ikke i forurenet eller klorholdigt vand.
- DRIK et lille glas tranebærsaft om dagen. Undgå tabletter, da det virker bedst på urinvejen i væskeform.
- SPIS ½ tsk. friskrevet peberrod med friskpresset citronsaft hver dag. Det renser urinvejene ifølge ayurvedisk tradition.
- HOLD underlivet varmt. Undgå kulde eller træk, og gå med skibukser om vinteren, især hvis du har stillesiddende arbejde i lokaler med ’dåse’luft. Pas også på med kolde badeværelser.
- TAG et varmt karbad med æteriske olier. Brug fem-seks dråber af én af følgende: juniper, eucalyptus, cypress, cedarwood, fennel, sandalwood eller geranium. Brug kun én olie ad gangen, og skift til en anden næste dag,hvis du ønsker.
- MELBÆRRISBLADE dæmper symptomerne på blærebetændelse hos 70 procent af de ramte. DRIK korianderte. Kog 1 tsk. tørrede korianderfrø eller en lille håndfuld friske korianderblade i 1 liter vand i 15 min. Si det, hæld det på en termokande, og drik det i løbet af dagen. Kilde: Helseekspert og læge Charlotte Bech
5 tips til sunde tissevaner
Du har selv mulighed for at tage små, daglige tiltag for at undgå problemer med blæren og urinvejene, og det kan være så enkle ting som at sørge for at drikke nok.
- Sørg for at gå på toilettet regelmæssigt, dvs. ca. hver 3.-4. time. Hvis du holder dig, risikerer du nemlig, at muskulaturen i blæren bliver overstrakt, så blæren bliver slap. Desuden kan det være svært at tømme den ordentligt, og derved risikerer du lettere at få blærebetændelse.
- Lad være med at presse, men giv dig god tid, og sørg for at tømme blæren helt.
- Sid ned, når du tisser. Derved slapper du af i bækkenbunden, og det giver den bedste tømning af blæren. Bryder du dig ikke om at sidde ned på et offentligt toilet, kan du gøre det mere ”indbydende” ved at have håndsprit med i tasken, så du kan tørre toiletbrættet af, inden du sætter dig.
- Sørg for at have gode drikkevaner, og drik ca. 1-1½ liter dagligt. Hvis du ikke drikker nok, bliver urinen meget koncentreret, og det irriterer blæren og øger trangen til at tisse.
- Hold din bækkenbund i form, så den er stærk, og du har god kontakt til den.