Gør du dette, når du bliver uvenner med dit barn? Så skal du stoppe nu, mener ekspert Timeout, skammekrog og skæld ud hører fortiden til – for det virker ikke, siger børnepsykologerne. I stedet skal vi forstå vores børns følelser med nysgerrighed og nærvær. Og vigtigst af alt – så skal vi gøre det sammen.
Camilla flyttede fra København til Falster: ”Vi drømte om et familieliv med mere tid” Et år med kæmpe køkkenhave og jord under neglene. Et år med landsbyliv og langsommelighed. Et år med mere natur og mindre to-go-kaffe på en legeplads. Et år på Falster. Camilla Skov og familien har byttet andelslejligheden på Nørrebro ud med et gammelt hus i vandkantsdanmark.
Instagram får ny funktion: Snart kan forældre overvåge deres børn Instagram er snart klar med en ny funktion, der skal beskytte børn og unge, men de nye ændringer bekymrer allerede Børns Vilkår. Vi giver dig overblikket over tiltagene her og råder dig til, hvordan du som forælder kan håndtere de konflikter, der muligvis følger med.
Isabellas datter har paranoid skizofreni: "Min fornemmeste opgave er at beskytte hende mod alle trusler – og det kan jeg ikke" Isabellas datter hører stemmer og ser mennesker og dyr, der ikke findes. Det er en evig sorg, at Isabella ikke kan redde sit barn fra den paranoide skizofreni, men noget er ved at ændre sig: Datteren begynder at tage ansvar for sin sygdom, og det giver hendes mor håb.
Er dit barn flyttet hjemmefra? Så har kendt børnepsykolog et vigtigt råd til dig Er din søn eller datter fløjet fra reden? Så har børnepsykolog Ulla Dyrløv et vigtigt råd til dig, som hun mener, mange forældre glemmer.
Louise var lamslået over en fødselsdag i datterens klasse: ”Da jeg kom hjem, begyndte jeg at græde” Der var engang, hvor forældre ikke blandede sig synderligt i deres børns legeaftaler, fritidsaktiviteter eller venskaber – og plejede egne venner, frem for at dyrke de andre forældre i klassen. Sådan er det ikke længere, og det kan være vanskeligt at melde sig ud af det ræs, det sommetider udvikler sig til.
Andrea blev forladt som spæd: Min krop huskede frygten og savnet, da jeg selv blev mor Andrea Lykke Oehlenschlæger fik en voldsom start på livet, men fandt siden sin vej til både glæden, kærligheden – og en hovedrolle i Disney-filmen ‘Ønsket’. Men hendes krop husker frygten, savnet og smerten ved at blive forladt, og det kom for alvor til udtryk, da Andrea selv skulle være mor.
Anne Bertram med personligt opråb: Lægen grinede, da jeg fortalte det Mor og digital kreatør Anne Bertram er bekymret for de børn og unge, der afventer hjælp til deres psykiske lidelser. Hun oplevede nemlig selv at blive fanget i et system, der ikke tog hende alvorligt. “Jeg har mærket på egen krop, hvor meget man bare råber ind i et tomt hul,” fortæller hun.
Kort efter fødslen af sin søn, fik Roja konstateret knoglemarvskræft: ”Jeg kunne slet ikke være mor for Oskar” Da dokumentarist Roja Pakari, 43, efter at have født sin søn, blev diagnosticeret med knogleskørhed, fik hun en nagende fornemmelse: Det var ikke den rigtige diagnose. Hun havde ret. Hvad lægerne troede, var knogleskørhed, viste sig at være kræft i knoglerne, og fra det øjeblik gik Roja Pakari i krig. Mod kræften og alle de følelser, der følger med en kræftdiagnose. For hvordan lever du, når døden ånder dig i nakken? Og hvad vil du give videre til din søn, når du måske ikke lever længe nok til at se ham vokse op?
Sofias barndom var ikke som de flestes: "Det hele ramte mig, da jeg selv blev mor" En barndom med misbrug, gentagne svigt og dårlige forbilleder har præget Sofias liv, så længe hun kan huske. En indlæggelse på psykiatrisk afdeling blev vendepunktet, for her var der endelig nogen, der så hende, og da hun mødte sin kæreste, begyndte livet for alvor at give mening. Nu står hun selv med en lille søn i armene og vil for alt i verden give ham en bedre barndom.
Lola Jensens bedste råd: Disse få ting er vigtige, når dit barn skal starte i børnehave Har du en glad og ubekymret tumling, der skal til at forlade vuggestuen og springe ud som fuldbårent børnehavebarn? Så spænd sikkerhedsselen, og forbered dig på store forandringer. Her får du familievejleder Lola Jensens bedste råd til en tryg b'rnehavestart.
Fie Hørby: ”Én ting er sikkert at forvente, når dit barn starter i skole, børnehave eller vuggestue” Vuggestue, børnehave og skolestart er spændende overgange i vores børns liv, men de er også benhårde og betydningsfulde. Så hvordan sikrer du, at junior får en tryg overgang til en ny og ukendt hverdag? Her får du familieterapeut Fie Hørbys bedste råd.
Én ting gør, at vi ikke kan finde ro i ferien: Her er Fie Hørbys råd til en god sommer med familien Det eneste vi drømmer om, er at svøbe os i sommerferiens bløde vattæppe af ro, fred og fritid, men mange af os har svært ved at slappe af og geare ned, når vi endelig kommer frem til ferien. Vi har talt med familieterapeut Fie Hørby og fået hendes bedste råd til at finde den eftertragtede sommerferiero.
Anja redder heksebørn i Nigeria: ”Det værste var ensomheden og frygten i hans øjne” Gennem de seneste 12 år har Anja Ringgren Lovén reddet 92 heksebørn i Nigeria. Hendes egen opvækst har været med til at ruste hende til at klare mange uforudsigelige situationer – og dem er der nok af, når man driver et børnehjem og redder børn fra en tragisk skæbne.
Milana havde ikke lyst til at læse, da hun mødte hunden Liva: Nu læser hun over niveau for sin klasse En gang om ugen har border collien Liva lagt sig til rette for at høre Milana læse højt. Den rolige læsehunds nærvær har givet Milana så meget selvtillid, at hun i dag er en markant bedre læser.
Jette har startet et krisecenter for børn og unge: Dén sag gør mig stadig forundret Jette Wilhelmsen har altid vidst, at hun skulle lave noget med børn og unge. For fire år siden åbnede hun Joannahuset – et krisecenter hvor børn helt ned til 12 år kan få midlertidigt husly og juridisk hjælp uden samtykke fra forældrene. Og hun oplever, at børnene bliver yngre og yngre.
Lærke Bagger har en stærk afsky mod ét ord: ”Det antyder, at vores børn er forkerte” Lærke Bagger har skabt et strikkeimperium på at binde knuder, omfavne huller og elske fejl. Her er ikke plads til stramme regler og perfekthedskultur, men til farverig kreativitet og grænser, der gerne må blive skubbet lidt til. Filosofien er blevet en slags mantra i Lærkes tilværelse – også når det kommer til hendes børn, Lars og Lulu.
Hvordan tackler jeg min bitre far? Efter min forældres skilsmisse kan min far ikke holde min mor ud. Dette går desværre udover mit forhold til min far og hans forhold til mit barn, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Amanda er frivillig på børnetelefonen: ”Mit mest mindeværdige opkald kom fra en ældre pige” Arbejdet spænder gerne bredt, når Amanda Bergsten er på vagt på Børnetelefonen, hvor hun skal navigere i det ene svære dilemma efter det andet. Men selv telefonfis skal tages alvorligt, mener Amanda, der til dagligt er politibetjent – for oftest handler de om noget helt andet.
Petra Nagel vil gøre alt for, at hendes børn ikke gentager hendes dårlige vane: Det opkald behøver de ikke foretage ”De er lige, som de skal være,” siger tv-værten om sine tre børn, og hun ved, hvad hun vil gøre – og ikke gøre – som mor for at sikre, at de fortsætter med at have det sådan. Det fortæller hun i ALT for damerne i uge 21, som er på gaden nu.
Anne Cathrine har fravalgt børn: "Jeg har trukket mig fra nogle relationer" Forfatter Anne Cathrine Bomann har valgt ikke at få børn, og det har fået hende til at stille skarpt på sine egne relationer – og hvad hendes valg betyder for dem. Hun har netop udgivet romanen Akvariet, der handler om et venskab, som bliver kompliceret af moderskab.
En besked fra sønnens skole fik Katrine til at reagere: "Hvorfor må vi nu ikke sige nej mere?" Klummeskribent Katrine Memborg er træt af, at nej er blevet et fyord, og hun øver sig i at bruge det selv – ligesom hendes børn også skal lære, at et nej kan være det helt rigtige svar nogle gange.
Børn kan have brug for at få genetableret troen på, at verden er grundlæggende tryg Medierne er lige nu fyldt med nyheder fra de to retssager, hvor unge piger og kvinder er blevet udsat for voldtægt og drab. Nyheder, som også rammer vores børn og teenagere. Vi har talt med Børns Vilkår om, hvordan vi kan passe på vores børn og unge i en hverdag, hvor grusomme detaljer tikker ind.
"Mit barn falder sent i søvn og er dødtræt om morgenen" Sker der noget ved, at mit barn falder sent i søvn og er træt om morgenen, spørger en læser. Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.
Min søn bliver mobbet i sin børnehave Vi har en søn på fire år, der går i børnehave. I den seneste tid, har han givet udtryk for, at han ikke trives i den. Vi fornemmer, at det især skyldes en bestemt dreng på hans stue, der taler meget grimt og opfører sig grænseoverskridende. Hør Vibeke Dorphs bedste råd til forældrene.
"Mit barn vågner med mareridt hver nat - hvad gør jeg?" Hvad gør du, når dit barn vågner med mareridt hver nat? Og hvorfor sker det overhovedet? Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.
"Jeg har svært ved at vriste skærmen fra min datter op til sengetid" Betyder det noget, at mit barn ser skærm inden sengetid, spørger en læser. Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.
Anne Glad har lært én ting om børn og penge: “Det kommer til at påvirke deres voksenliv” Der er mange gode grunde til at tale om penge rundt om middagsbordet, lægge budget for fredagsslikket og lege købmand med de mindste. Det er nemlig alt sammen en del af den økonomiske dannelse, som mange børn og unge mangler i en tid, hvor penge er blevet digitale, og apps og onlinespil lokker med køb.
Tager du gamle uvaner med i forælderskabet? Her er 5 råd til at blive en gladere forælder Vi har vores egen barndom med ind i forældreskabet – og det er i de allerfleste tilfælde både smukt og godt. Men hvad gør vi, hvis dybt forankrede traumer og ubevidste (dårlige) vaner stikker hovedet frem, når vi er pressede? Vi har spurgt eksperterne, der guider til, hvordan man kan rumme, forstå og elske sit eget indre barn, så vi kan blive gladere voksne og forældre.
"Min store søn vågner stadig klokken 5 hver morgen" Når dit barn når skolealderen, og middagsluren for alvor er lagt på hylden, skal den gode nattesøvn helt på plads. Men hvad gør du, hvis dit barn konsekvent vågner alt for tidligt? Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets råd her.
"Hvorfor sover mit barn ikke længere om morgenen, selvom det er kommet senere i seng?" Hvorfor regulerer mit barn ikke selv sin søvn, spørger en læser. Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.
"Mit store barn har svært ved at falde i søvn. Hvad gør jeg?" Hvad gør du, hvis dit store barn har svært ved at finde ro og falde i søvn? Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd her.
"Hvor mange timer skal mit barn optimalt sove?" Hvor mange timer skal børn sove i døgnet, spørger en læser. Få søvnplejerske Sine Ditlev Bihlets bedste råd om børn og søvn her.
Irma blev stjerne som seksårig – men på vejen til toppen blev hun pisket og udnyttet Irma Altenburg blev varietestjerne som seksårig, fødte 12 børn, hvoraf de fem døde, og boede på en losseplads, når hun ikke turnerede som cirkusartist. Men ukuelige Irma elskede sit liv, og mest af alt elskede hun sin mand og makker Carl. Nu har forfatteren Joan Dansberg skrevet hendes utrolige historie.
Min ekskæreste higer efter min medlidenhed Jeg gik fra min kæreste, da vi havde et meget turbulent forhold, og han var utilregnelig. Vi er nu deleforældre til vores datter, og hans manipulerende evner er begyndt at gå ud over hende, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Klumme: Hvis vi åbner op for denne børne-filosofi, vil vi få flere aha-oplevelser Når vi imødekommer vores børns følelser, betyder ikke, at vi ikke samtidig formår at sætte grænser, mener Kjersti Salvesen, der har arbejdet som forældre- og parforholdsjournalist i mere end 20 år.
Min datter nægter at holde jul med min giftige mor Min 18-årige datter nægter at deltager i juleaften, hvis hendes mormor også kommer. De to har et kompliceret forhold, hvor min mor især kommer med spydige kommentarer overfor min datter. Hvis jeg lader min datter styre dagsordenen, og jeg ikke inviterer min mor, kommer der yderligere strid i familien, men jeg vil fortsat gerne fejre jul med min datter, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Skuespiller Julie Agnete Vang: Det er mere utaknemmeligt for kvinder at blive ældre, end det er for mænd I årets julekalender på TV 2 spiller hun mor til hovedpersonen Valde, og Julie Agnete Vang blev udfordret på sin egen morrolle, da hun indspillede serien – og alt muligt andet. For på et tidspunkt var hun så meget væk på jobs, at hendes datter valgte sin far som go to-person, og det gjorde ondt. Ikke på datteren, men på Julie.
Er dit barn bange for drillenissen? Her er 5 hyggelige alternativer til juletraditionen Drillenissen kan være en svær størrelse, når man ikke er ret gammel. Er dit barn heller ikke vild med det overnaturlige julevæsen, så læs med her, hvor pædagog Emilie Melgaard Jacobsen guider dig til hyggelige alternativer til drillenissen.
Jeg frygter mine nevøers aggressive stedfar Mine nevøers stedfar har en dårlig indflydelse på deres mor, og det påvirker dem meget. Stedfaderen er agressiv og til tider voldelig. Jeg ved ikke, hvordan jeg kan hjælpe uden at blande mig for meget, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Kan man fortryde at få børn? Nej, mener far og psykolog Frej Prahl Når flere forældre i dag (tilsyneladende) fortryder, at de har fået børn, tror psykolog Frej Prahl nærmere, at de fortryder den måde, de har valgt at gribe forældreskabet an på.
10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt Med få ugers margin kan vi forudse, hvornår børn tager deres udviklingsmæssige tigerspring. Find ud af, hvordan din babys verden bliver mere forunderlig i løbet af sine 10 tigerspring, og hvordan du bedst kan hjælpe dit barn, når verden bliver større.
Er du curlingforælder? Her er 15 tegn, du kan være obs på Curlingforældre fejer gulvet rent for børnene, så de kan komme let og smertefrit gennem livet. Uden forhindringer.
Min stedsøn smadrer vores familie Min stedsøn er jaloux på sin lillebror og forsøger derfor hele tiden at udkonkurrere ham, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Katrine har det ”pænt stramt” over en besked fra sin søns skole: ”Den slags er noget værre fis” Katrine Memborgs søn er begyndt i 1. klasse - men det er ikke kun ham, der er kommet på skolebænken. Forskellen er bare, at han er bedre til det. Især når det kommer til de tvungne, sociale fællesskaber.
Nye anbefalinger: Børn under 2 år skal ikke se på skærme Børns Vilkår udgiver i en ny guide anbefalinger til, hvor meget skærmtid - og skærmbrug - børn i alle aldre og voksne bør bruge. Vi giver dig overblikket her.
Aldrig før har vi været mere bevidste om vores børn – men nu er en ny bevægelse på vej Aldrig før i historien har vi vidst så meget om børn og deres udvikling. Og aldrig har vi været mere over dem for at sikre, at den ikke går skævt – udviklingen. Men nu er en ny bevægelse på vej, og den agiterer for, at vi i højere grad bør lade vores børn være. For deres skyld, men mest af alt for vores egen, for ellers risikerer vi at drukne i forældreskabet. Vores Børns journalist Eline Holm ser sammen med antropologen tilbage på sin barndom i 80’erne– og sine egne børns nu.
Da pædagogen sagde ét ukendt ord om hendes søn, forstod Anna intet – så fik hun et chok Da Anna Flodbergs ene søn blev diagnosticeret med autisme og den anden med ADHD, blev Anna først ked af det og bekymret. Nu deler hun sine erfaringer for at hjælpe andre i samme situation.
”Vi drømte om at skabe et liv, hvor børnene ikke blev opmærksomme på vores skilsmisse” Silas Holst er usikker på mange ting i sit liv, men han har en klar intuition, når det kommer til familien. Børnenes lykke er det vigtigste, så da han blev skilt fra sin eksmand, bestemte parret sig for, at det ikke skulle påvirke børnenes hverdag – og derfor bor de stadig under samme tag.
En læser fortæller: "Jeg blev tvunget til at indberette min søster" Min søster og hendes mand drømte om at få tre børn i rap og købe et gammelt landsted. De fik da også begge dele, men stille og roligt begyndte deres liv at falde fra hinanden. Jeg kunne kun se til, hvordan deres børn også led, og til sidst blev jeg nødt til at handle. Læs med her, hvor en læser deler sin personlige fortælling.
Hvornår er skærmtid for meget skærmtid? Eksperterne har et bud Skærme og digitale platforme er kommet for at blive – og vores unger er ivrige forbrugere, der flyver nysgerrigt rundt i det uendelige onlineunivers. Men det er ikke ligegyldigt, hvor de lander, og hvad de laver ‘derinde’ – de kan nemlig både have det sjovt og slå sig undervejs. Og de har brug for, at vi kigger dem over skulderen.
Husker du at synge med dit barn? Sang er en genvej til noget, vi alle længes efter Alle kan synge, ifølge Katrine Muff. Hun opfordrer til, at vi slipper vores blufærdighed og synge (meget) mere med vores børn. Sangen er nemlig en genvej til små og store følelser og den fællesskabsfølelse, vi alle længes efter – børn som voksne!
Jacob Riising har et godt tip til at gøre læsning sjovere for dit barn: “Børn er hårde dommere" Jacob Riising gad faktisk ikke selv at læse som barn – og lige præcis derfor mener han, at børnebøger er noget af det sværeste at skrive. Der skal noget ekstra til for at fange det modvillige publikum, og nu har han skrevet børnebogen, Tro på det, Theo.
Storesøster er den fornuftige og lillebror er sjovest - men der er ét problem, vi glemmer Storesøster er fornuftig, lillebror er en forkælet fjollegøj og andre stereotyper er sejlivede myter, mange af os bærer med ind i voksenlivet. Men det er på tide at sløjfe forestillingen om, søskende har bestemte personligheder og i stedet slippe dem fri til at være sig selv i de mange familieformer, der i dag udgør børnenes virkelighed.
”Mit barn har det svært uden sine bedste venner. Hvad gør jeg?” Bedstevenner er vidunderlige at have ved sin side, men hvad gør du, når dit barn pludselig skal klare sig på egne ben? Få psykolog Camilla Carlsen Bechsgaards bedste råd til to legeudfordringer her.
Børn med angst: Sådan hjælper du dit ængstelige barn Angstlidelser hos børn kan være en mental mavepuster og begrænse hverdagen for både små og store i familien. Men angst kan også kureres – og langt de fleste børn kan slippe helt af med den overdrevne frygt.
Frustreret mor: ”Mit barns kammerat opfører sig ikke ordentligt over for andre” Skal børn fortsat have lov til at lege, hvis kammeraten ikke opfører sig ordentligt? Få psykolog Camilla Carlsen Bechsgaards bedste råd her.
Bekymret mor: ”Min søn vil hellere game end at lege med sine venner” Hvad gør du, når dit barn hellere vil spille computer end at lege med sine venner? Vi har spurgt brugerne på Vores Børns Instagram-profil, hvad I døjer med, når det kommer til små venskaber. Få psykolog Camilla Carlsen Bechsgaards bedste råd her.
Hvad er en god ven? Vi har spurgt syvårige Cecil og Kenya Vi voksne har mange forestillinger om, hvad der er vigtigt i små venskaber. Men hvad mener børnene egentlig selv? Vi har spurgt bedstevennerne Cecil Conrad Nivaro Holm og Kenya Veneda Gøhler Jackman, der deler alt med hinanden – selv deres fødselsdag.
Fortvivlet mor: ”Mit barn har svært ved at sige fra” Øv, hvor kan det være svært at stå fast på sin egen mening – også når man ikke er ret gammel. Få psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard bedste råd her.
Den store kæledyrsguide: Hvilket kæledyr passer til din familie? Ligegyldigt om der er tale om et stort eller småt dyr, er det en stor beslutning at anskaffe sig et dyr. Ingen kæledyr passer jo sig selv, men hvem passer til dig og jer? Få et overblik her.
Kommer I også til at skændes foran børnene? Derfor bør I reparere bagefter Forældrepar kan ikke undgå konflikter. For det siger sig selv, at det må slå gnister, når to forskellige mennesker finder sammen. Det afgørende er, hvordan og hvor voldsomt vi skændes, hvis vi vil passe godt på familiens mindste – og på hinanden.
Anne Mette Kirks lille søn begyndte at hoppe i flere minutter – så googlede hun to ord Flere og flere børn får diagnosen autisme, og imens blæser vinde i retning af at se børnenes forskellighed som en styrke. Forfatter Anne Mette Kirk er mor til Osvald, der har autisme, og en af forkæmperne for, at vi omfavner det anderledes og gentænker det gode liv.
Ny forskning: Det er ikke helt ligegyldigt, om du synger eller vugger dit barn i søvn Kære forælder, det er ikke helt ligegyldigt, om du leger, hopper på pilatesbold eller synger, når dit barn skal sove. Det viser ny forskning. Men det er kun en snert af sandheden, siger ekspert.
Jens arbejder i børnepsykiatrien: ”De her børn risikerer at miste deres barndom” Socialpædagog Jens Wernberg er allermest stolt af sit arbejde, når han kan mærke, at han er nået helt ind til et barn, som har det dårligt, og behandlingen virker. Men når ingen griber barnet efter endt behandling i børne- og ungdomspsykiatrien, er risikoen for tilbagefald enorm. På ALT.dk har vi valgt at give en stemme til de mennesker, som er offentligt ansatte. Her er Jens’ historie.
Din baby kan faktisk have godt af at se tv, viser nyt studie Fjernsynsskærmen er ikke så slem for vores børn, som vi måske gik og troede. Det viser et nyt studie. Men konteksten er vigtig – og det er du også, kære forælder.
Traumer hos børn: ”I princippet kan det tage forældre to minutter at traumatisere et barn” Troede du også, at det er bilulykker og dødsfald, der sætter spor hos vores børn, som følger dem helt ind i voksenlivet? Det er ikke hele sandheden. De oplevelser, flest børn bliver traumatiseret af, foregår nemlig i hjemmet, når de voksne ikke ”er til stede”. Det fortæller to eksperter.
Gravid: Derfor skal du tale med din baby i maven Det kan virke lidt fjollet at tale eller synge for din gravide mave. Men giv den endelig gas – babyen kan sagtens høre dig og vil også genkende din stemme efter fødslen.
Ny undersøgelse: Stigende mistrivsel blandt helt unge piger i folkeskolen Børns Vilkår har udgivet en ny rapport om mistrivsel blandt børn og unge i de danske folkeskoler. Den viser blandt andet, at kun hver anden pige i 8. klasse føler sig god nok, som hun er.
Sådan kommer I bedst igennem den nye hverdag som skilsmissefamilie Det begynder med bobler i maven og drømme om en fælles fremtid. Men langsomt krakelerer ægteskabet, som er blevet udsat for et ekstra pres, efter der er kommet børn til verden. Og hvert tredje af de børn, der bliver til, oplever, at forældrene senere bliver skilt. Læs her, hvordan voksne som børn kommer bedst igennem den nye hverdag som skilsmissefamilie.
Regeringen vil fjerne nedre grænse for juridisk kønsskifte: Nu skal børn ned til 0 år have lov Et nyt forslag fra regeringen vil sikre, at børn ned til nul år får adgang til et juridisk kønsskifte.
Gode råd: Sådan taler du med dit barn om hændelsen i Field's Både små og store børn kan blive mærket af skyderiet i Field’s søndag. Men hvor du kan perspektivere og gøre tingene konkret, kan fantasien løbe afsted med vores børn. Her er gode råd til, hvordan du taler med dit barn om hændelsen i Field’s.
Gode råd: Hjælp dit barn trygt gennem forandringer Skolestart, ny institution eller en flytning kan være spændende og dejligt, men også lidt af en mundfuld for et barn. Bliv klogere på, hvordan du bedst forstår og støtter dit barn gennem forandringerne.
Her er 8 situationer, der kan være ubehagelige for dit barn Dit barn bryder sig egentlig ikke om at give morfar et knus på kommando, og det er en daglig kamp at få børstet bisserne, fordi junior helst vil være fri. Men hvad gør du så? Eksperterne guider dig igennem 8 situationer, der kan være ubekvemme for dit barn.
"Skat, slukker du lige?" Her er eksperternes 9 gode råd om dit barns skærmtid Du kan bede om det femten gange, og svaret er formentlig: “Lige om lidt”. For dit barn kan altid tage en runde mere i Subway Surf, eller se endnu et afsnit, hvor hænder pakker legetøj ud på Youtube. Du bliver måske irriteret, men er ambivalent, for det er egentlig også meget rart med lidt fred og ro, mens du laver mad. Vi har spurgt to skærmeksperter om de digitale dilemmaer, vi selv bakser med.
Hos familien Stryhn går børnene ikke i skole: Her vokser læringen ud af børnenes interesser Da Danmark lukkede ned under Corona, fik danske familier prøvet kræfter med hjemmeundervisning. For nogle var det stressende, mens det for andre var en øjenåbner for alternativ indlæring. Og i dag viser de seneste tal, at der inden for de seneste fire år er sket en tredobling af danske familier, som underviser hjemme. En af dem er familien Stryhn.
Mor og far, hvad sker der i Ukraine? Sådan taler du med dit barn om konflikten Spørger dine børn også til situationen i Ukraine? Måske er de bekymrede og bange og forstår ikke, hvad der foregår? Vi har talt med en ekspert, som hjælper dig med, hvordan du tager snakken.
Hvad skal du svare, når dit barn spørger til konflikten i Ukraine? Få svar på de mest almindelige spørgsmål Børnene har en masse tanker og spørgsmål om konflikten mellem Ukraine og Rusland. Er du også i tvivl om, hvad og hvordan du skal fortælle om sagen? Her får du ekspertens svar til de mest almindelige børnespørgsmål.
Deler du også sol og vind lige? Derfor skal du behandle dine børn forskelligt Børn med samme DNA og samme opdragelse kan være vidt forskellige, og hvad der fungerer for den ene, fungerer måske ikke for den anden. Det kan derfor være svært at behandle alle unger i kuldet lige. Men er det egentlig også det bedste for dem? Ikke hvis du spørger disse eksperter inden for området.
Ny undersøgelse: Seks ud af ti pædagoger oplever, at der er for få hænder til nye børn Der er ikke altid nok hænder eller tid i landets daginstitutioner til at give nye børn den tryghed og omsorg, de har brug for. Det viser en ny undersøgelse fra Børns Vilkår. Læs her, hvordan du sikrer en god opstart for dit barn.
De første minder: Hvad kan dit lille barn huske? Hjernen er en svamp, som bare suger til sig af viden, og allerede som helt lille danner dit barn sig erfaringer og erindringer, som er med til at forme hendes syn på verden. Læs bare her.
Inspirerende invitationer: Sådan lærer du dit barn at lege selv Ville du (også) ønske, at dit barn selv kunne lege – eller finde på noget sjovt med søskende uden, at du behøver at indgå? Skab inspirerende legeinvitationer for børnene – så kaster de sig egenhændigt ud i fantasi og leg, mener børnehavepædagog og mor til to, Andrea Nyhuus.
Jul i børnefamilien? Her er 15 tips til en harmonisk jul Juletid er lig med masser af tid med familien - men desværre også en tid, hvor mange nemt ryger i konflikter eller ender helt udkørt på sofaen. Personlig rådgiver Daisy Løvendahl har 15 tips til, hvordan julen bliver et hit.
Gråd, vrede og jalousi: Sådan rummer du dit barns svære følelser Flitsbue i supermarkedet og vredesudbrud, når vennerne vil låne legetøjet. Det er svært at håndtere sine følelser, når man stadig er et mindre barn. Eksperterne guider dig igennem 6 typiske situationer, hvor følelserne tager over.
Da Kathrine blev mor, mistede hun sin far: "Jeg turde ikke få flere børn, for hvem ville jeg så bytte ud?" Kathrine mistede sin far, da hendes søn var kun fem måneder gammel. Og pludselig skulle hun med en baby på armen bearbejde en masse følelser, sorg og tanker. Især én gik igen: Havde hun byttet sin far ud med sin søn?
Selektiv hørelse: Sådan får du dit barn til at høre efter Hører dit barn altid, hvad du siger, når I skal i svømmehallen? Men når du beder om hjælp til oprydning, så er det pludselig svært at høre efter? Det er helt normalt! Få eksperternes forklaringer og råd her.
Sådan viser du dit barn kærlighed uden ord Der er masser af måder at vise dit barn kærlighed på, uden du behøver at sige sætningen ’jeg elsker dig’. Få eksperternes bedste tips her.
Squid Game hitter i skolerne: Sådan taler du med dit barn om Netflix-serien Netflix-serien ’Squid Game’ stormer frem – også blandt børn, der møder serien på TikTok og i skolegården og bliver bange. Hvordan tackler du bedst situationen som forælder? Få eksperternes råd her.
"Ad, ikke broccoli": Sådan hjælper du dit kræsne barn Måske gumler dit barn med glæde løs på al mad, du serverer. Det kan også være,at barnet er mæt efter få bidder. Alarm, alarm, tænker du måske, men bare rolig.Sundhedsplejersken forklarer, hvorfor nogle børn takker nej til (mere) mad.
Hvornår kan dit barn være alene hjemme? Her er 5 gode råd Bøvler du (også) med børn, der har tidligt fri, og en arbejdsplads, der kræver din tilstedeværelse? Vi har talt med to eksperter om, hvornår børn kan være alene hjemme uden mor og far.
Din baby forstår mere, end du tror Det eneste, dit barn kan, er at spise, sove og græde – tror du… Men faktisk kommer baby til verden med en højt udviklet intuition og forstår, hvad du siger, og hvordan du har det.
Frey er højt begavet: "Jeg tror, det er nemmere at være god til fodbold end at være klog" Hverken forældre eller pædagoger have tænkt, at Freys udfordinger kunne bunde i hans høje begavelse. I børnehaven havde han svært ved at tage imod en besked, for han hengav sig til sine egne tanker. Især skolestarten var udfordrende fagligt og socialt. Men en psykolog og etskoleskifte blev vendepunktet for både mor, far og Frey.
Farvel til madreglerne: Sådan slipper I for konflikter ved middagsbordet Konflikter ved middagsbordet, og børn der nærmest intet kan lide. Hvem orker det? Ingen – heller ikke dit barn, så drop forventningerne, og hav fokus på den hyggelige stemning i stedet.
Jeg er så bekymret for min datter Min 10-årige datter trak sig fra venindegruppen i klassen for to års tid siden, og siden da har hun haft det svært ved at lave legeaftaler. Lærere og sundhedsplejersker siger, at hun er glad og en integreret del af klassen, men jeg kan se på billeder fra f.eks. fødselsdage, at det ikke passer helt, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Baby Led Weaning: Sådan lærer du din baby at spise selv Det er stort, når din baby så småt skifter mælken ud med mad. Rækker hun selv ud efter maden i skålen? Så er metoden BLW - eller Baby Led Weaning - måske noget for dig og dit barn.
Venner for livet: Sådan hjælper du dine børn med at opbygge et nært venskab Du kan sagtens lære dine børn at blive venner, men søskende har også brug for at være uvenner indimellem, mener eksperter.
Mistanke om omsorgssvigt: Det skal du holde øje med Lægger du mærke til dem? De børn i institutionen, der har det svært derhjemme? Hvert sjette barn i Danmark er udsat – men du kan være med til at hjælpe dem.
Skal I skilles? Sådan fortæller I det til børnene En skilsmisse er som en katastrofe, men den behøver ikke at få katastrofale følger, hvis I styrer gennem bruddet på en ordentlig måde.
Elliot har dværgvækst: ”Det er ok, at folk kigger, men det er sårbart at være dem, der bliver kigget på” Selvom man har korte arme og korte ben kan man leve helt normalt – for det er ok at være anderledes, forsikrer Nynne Møller Larsen og Michael Boe Laigaard. Da de vordende forældre fik beskeden om sønnens handicap, føltes det som en gevaldig mavepuster. I dag ler de bare af, at et højt par som dem kunne få et barn med korte arme og ben. Den havde de alligevel ikke set komme.
14 lærerige tv-serier til små og store skærmtrolde Man får firkantede øjne af at se tv, siger de voksne. Men det passer slet ikke. Faktisk har tv-udbuddet til børn aldrig været større og bedre. Vi guider dig til tegneserier, nyhedsprogrammer og mysterier til børn i alle aldre.
Du må ikke gå, mor! Sådan hjælper du bedst dit barn med separationsangst Er dit barn pludselig mere grædende og søgende efter dig, har sværere ved adskillelse og er mere uroligt? Så gennemgår det nok separationsangst – altså oplever noget, der er svært og måske skræmmende – og har brug for dit nærvær. Uanset om barnet er 6 måneder, 4 år eller større endnu.
6 ferieråd: Sådan håndterer du søskendeskænderier Nu skal I endelig på ferie, og du ser strandidyl, smil og kærlig leg for dig. Sådan er virkeligheden bare ikke altid, hvis dine børn konstant ryger i totterne på hinanden. Men du får faktisk mest ferieidyl og bedst løst børnenes konflikter - hvis du byder dem velkommen.
Sådan støtter du dit særligt sensitive barn Er dit barn særligt sensitivt? Og er du i tvivl om, hvordan du skal takle det? Journalist Ulla Hinge Thomsen har skrevet en bog om at være særligt sensitivt barn og voksen. Få hendes 10 bedste råd her.
”Jeg satte mig i mørket med min Buster, og sammen græd vi” Hjertesorg kan ikke fikses, men den kan deles og rummes.
2 år og trodsig – eller bare under udvikling? Der sker meget med et barns udvikling, fra det er to til tre år. Pludselig løber junior mere end går, kravler på alt og har en mere fast vilje. Sproget er ikke nødvendigvis stort, men du ved uden skyggen af tvivl, om tomlen vender op eller ned, eller om barnet føler sig forstået eller ej. Hvad sker der? Jo, dit barn er bare to år – og har meget brug for dig til at guide og sætte rammer.
Klar til at kravle? Sådan hjælper du dit barn på vej Om lidt åbner der sig en helt ny verden for dig og dit barn: kravlestadiet. Men hvornår skal baby egentligt kunne kravle, og hvordan kan du hjælpe den lille på vej? Og er det rigtigt, det ødelægger motorikken at springe kravlefasen over? Få sundhedsplejerskens svar og råd her.
Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn Børn har også brug for tre ugers sommerferie – men hvordan? Vi går tæt på hjemmeferien og giver de bedste tips til aktiviteter for familien.
Silja Okking: Alle forældre bør stille sig selv dette afgørende spørgsmål foran spejlet Hun har kælderen fuld af rollespilsfigurer, gamer til ud på de sene nattetimer og joker med sin højde og drøjde. Børnevært Silja Okking går gerne forrest, når det kommer til at lære vores børn, at de er gode nok, nøjagtigt som de er. Uanset om de er fodboldfans eller fantasy-nørder, drenge eller piger, tykke eller tynde.
Silja Okking: Alle forældre bør stille sig selv dette afgørende spørgsmål foran spejlet Hun har kælderen fuld af rollespilsfigurer, gamer til ud på de sene nattetimer og joker med sin højde og drøjde. Børnevært Silja Okking går gerne forrest, når det kommer til at lære vores børn, at de er gode nok, nøjagtigt som de er. Uanset om de er fodboldfans eller fantasy-nørder, drenge eller piger, tykke eller tynde.
Caroline Fleming om sin søns diagnose: ”Da psykologen fortalte mig om ADHD, knækkede jeg” Efter Caroline Flemings yngste søn fik konstateret ADHD sidste år, har alting ændret sig. Både hendes syn på sønnen, men også hendes rolle som mor. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Sådan bidrager børne-tv til dit barns udvikling Dummekassen er den blevet kaldt gennem årtier, men i dag er der masser af leg og læring at hente i de fantasifulde børneuniverser på tv – også selvom udlandet ser målløse til, når vi præsenterer de små for alt fra rekordlange dillermænd til satanisttilbedende heavyrockere. Som forælder er det dog vigtigt, at du ser med, siger eksperterne.
Talk Town lancerer podcast for de helt små børn: Mød Bamsen Berta PLASK siger hænderne i badekarret, WUIT siger lynlåsen på jakken og TSSH siger vandhanen. Hverdagen er fuld af sjove og mærkelige lyde, som vi voksne tager for givet, men som er afgørende for at danne børns sprog og virkelighedsopfattelse. Ny podcast hjælper de små poder godt på vej.
Psykologi: Derfor vil dit barn bare gerne ligne de andre Mange forældre giver deres børn et helt unikt navn og behandler dem, som om de er noget helt specielt og enestående. Men faktisk har børn slet ikke lyst til at være anderledes og særlige. De vil helst bare passe ind og være en del af gruppen. Og det skal man endelig bakke op om, lyder det fra eksperterne.
Driller babys søvn? Sådan hjælper du kærligt dit barn til at sove Kender du talemåden at sove som en baby om rigtig god, fredfyldt og uforstyrret nattesøvn? Sikke en gang vås. Babyer fødes nemlig uden at kende forskel på dag og nat, og uden samme varme følelser omkring at sove, som voksne har. De skal lære gode sovevaner, og vi kan vise dem vejen kærligt og trygt – lige efter, vi har lært, hvad god babysøvn egentligt er.
Kan du lege? Sådan støtter du op om dit barns legeaftaler Tidligere var der frit slag, når bedstevennen skulle findes i skolegården. Nu har legegrupperne indtaget børnelivet, og efterhånden er det de voksne, der baner vej for nye venskaber. Legeaftalerne styrker fællesskabet og udvider vennekredsen, men støt op om dit barns nej. Man kan ikke have kemi med alle børn i blokken.
Tre år og en temmelig stor mundfuld? Her er hvorfor Det ene øjeblik er din treårige en lille mus i din inderlomme, det næste øjeblik har barnet fået en gevaldig nej-hat på og får nedsmeltninger over stort som småt. Det næste moment er junior en kæmpe vovehals, der lader til at afprøve alle grænser i bogen. Velkommen til en alder, hvor der sker en KÆMPE udvikling, og din treårige har brug for din støtte hele vejen.
Derfor har du svært ved at rumme dit barns vrede Skrig og skrål og børn, der tilsyneladende gør alt for at provokere... Lær at blive mere rummelig - også når du selv har fået nok.
Bamselægen aka Sandra Meinich Juhl: "Ved at tale om sygdom kan vi afdramatisere det" Når danske bamsebjørne kommer galt afsted, rykker bamselægen ud i sin bamselance. Sådan foregår det på DRs Ramasjang. Missionen er at gøre børn mere fortrolige med sundhedssystemet og tage brodden af den værste frygt og nervøsitet hos de mindste, når sygdom banker på. Og det er vigtigt, mener Sandra Meinich Juhl, bedst kendt som bamselægen.
Mor og meditation: ”Vi løser konflikter ved at synge hjertesange” Noells børn sover med krystaller under hovedpuden, Karen dæmper ungernes uro med meditation, og Amalies baby har fået lagt et fødselshoroskop. De er ikke de eneste, for det alternative har medvind for tiden. Mød tre mødre med en veludviklet spirituel sans.
Ny dokumentar om børn i sorg: ”Man skal huske, at man ikke kan gøre sorgen værre” Sorg er svært at tale om - både for voksne og børn. Men vi bliver nødt til at tale højt om den del af livet, vi alle helst undgår, men ingen undslipper. Det mener instruktøren bag den nye dokumentarfilm Bag skyerne, Katrine Philp. Hun har fulgt en gruppe amerikanske børn og unge i sorg, der gennem støttegrupper og leg er sammen om at miste.
Bruger dit barn skærmen som trøst? Adgang til skærme giver børn lov til at se, hvad de vil, når de vil. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre skaber rammer og tager stilling til vores børns skærmforbrug. Gør vi ikke det, kan vi risikere, barnet vil gribe til skærmen resten af livet og bruge den som en trøstesut – også, når det bliver voksen.