Chili con carne - Få de lækreste opskrifter på den spicy ret her
Chili con carne - simreretten
Chili con carne er en krydret mexicansk gryderet, der primært består af oksekød, chili og bønner. Direkte oversat betyder chili con carne ”chili med kød”. På samme måde betyder chili sin carne ”chili uden kød”. Det er den ret, du serverer for venner eller familie, når du gerne vil lave en lækker ret, der er nem at lave, og som mætter.
Retten er også fantastisk, da du nemt kan tilsætte forskellige grøntsager, kødtyper og krydderier. Læs mere om, hvorfor chili er godt for både helbredet og vægten her.
Lækkert tilbehør til din chili
Når du skal lave den lækre ret, kan du også bruges kylling eller svinekød til din chili con carne, men det mest almindelige at bruge hakket oksekød eller en god oksetykkam. En chili con carne indeholder som regel også løg og hvidløg, samt tomat og spidskommen. Nogle vælger at komme chokolade eller kanel i chili con carne, da disse ingredienser giver en helt særlig smag.
Chili con carne er en perfekt ret til kolde efterårs- og vinteraftner, da den krydrede ret luner godt. Du kan toppe din chili con carne med creme fraiche eller avocado creme, og som tilbehør kan du lave hjemmebagt brød, eller du kan prøve en af vores opskrifter på sunde salater. Hvis du vil have et større udvalg af chili con carne retter kan du prøve vores 9 fantastiske opskrifter og se, hvilken der er din favorit.
Prøv denne opskrift på chili con carne med chokolade.
Med kylling eller helt uden kød
Hvis du hellere vil have din chili con carne med kylling, kan du nemt bytte oksekødet ud. Du skal blot bruge hakket kyllingekød i stedet. Og hvis du laver en ordentlig portion, er der også til tortilla dagen efter. Er du vild med alternativet til en klassisk chili con carne, så prøv vores opskrift på chili con kylling. Hvis du hellere vil have retten helt uden kød, så kan du også lave chili sin carne, der betyder ’chili uden kød’.
Andre gryderetter med oksekød
Hvis du har en kærlighed for retter med oksekød og især gryderetter, så har vi også en masse andre idéer til lækre madretter:
• Bøf Stroganoff med squash og rosmarin
• Gryderet med oksekød, græskar og rødvin
• Mexicansk gryderet med søde kartofler
Oksekød serveres selvfølgelig også som andet end gryderetter. Retter med oksekød findes inden for rigtig mange kulturer, og der er derfor et hav af måder, du kan tilberede, krydre og servere oksekød. Du kan blandt andet lave lækre retter med hakket oksekød som f.eks. burger, lasagne eller tortillas. Er du en ægte burgerfan, så kan du prøve vores opskrifter på cheeseburger eller baconburger. Vi har også en opskrift på en double cheddar cheeseburger, hvis du er en osteelsker. Prøv også vores lakseburger med reje/dildcreme, hvis du vil have en lidt sundere variation.
Hvis du hellere vil have retter med oksekød i sin hele form, kan du også prøve vores opskrifter på steak med grøntpakker og svampe eller en lækker osso buco.
Stærk og krydret mad er godt for helbredet
Både helbredet og kalorieregnskabet har godt af lidt chili engang imellem. I chili findes stoffet capsaicin, der er med til at bestemme stærkheden for chilien. Jo mere capsaicin, jo stærkere chili, og det kan medvirke til en nedsat appetit og et lille vægttab på længere sigt. Det er godt at eksperimentere med forskellige stærke krydderier i din mad. Vi giver dig blandt andet opskrifter på juice med et tvist, kålsalat med spejlæg og rød chili og sprød salat med chilidressing og varmrøget makrel. I disse opskrifter er der skruet op for chiliniveauet, og ned for sværhedsgraden.
Chili og bønner går hånd i hånd
Chili og bønner er to af hovedingredienserne i chili con carne, og de har en del ting til fælles. De findes begge i mange forskellige varianter, og så kan de være skadelige for helbredet i den forkerte form og dosis.
Værd at vide om chili:
- Der findes over 25 forskellige arter af chili og tusindvis af forskellige sorter herunder
- De fleste arter er vilde chilier, mens de husholdte (kulturplanter), der dyrkes er inddelt i 5 arter: C. annuum, C. chinense, C. frutescens og C. baccatum
- Chilipebres styrke måles på Scoville-scalaen, som blev opfundet i 1912 af apotekeren Wilbur L. Scoville. Han lagde chilien i alkohol og trak derved styrken ud af chilien. Herefter kom han vand i blandingen, indtil styrken ikke længere kunne smages. Så en chilipeber med 50.000 scoville er angivelsen af, at 1 del af alkohollen med chili skal fortyndes med 50.000 dele vand, før styrken ikke kan smages (Kilde: dyrkchili.weebly.com)
Værd at vide om bønner:
- Bønner er en urt af ærteblomstfamilien, der dyrkes for sine spiselige frø (bønnerne)
- Rå bønner indeholder giftige lektiner, men hvis de koges inden de spises, forsvinder det giftige stof
- Kidneybønner er de mest populære bønner, og de der bliver brugt til chili con carne, men de er også de mest giftige med et højt indhold af lektin. Kidneybønner skal ifølge fødevarestyrelsen udblødes natten over (10-12 timer) og koge mindst en halv time
- De spiselige bønner er (kogt) hvid bønne, brun bønne, sort bønne, pintobønne og kidneybønne (Kilde: Politiken.dk)
Andre madretter med chokolade
Chokolade er ikke kun til desserter og dem med søde tænder. Den kan også bruges til madlavningen i let krydrede retter. Hvis du ikke er fan af chokolade, kan du også bruge kanel til at gøre din ret mere frisk og sød.
Chokoladen og kanelen giver en frisk, karakteristisk smag imellem de lidt kraftigere smage af kød, hvidløg og andre krydderier. Mexicanske retter piftes ofte lidt op med chokolade, og hvis du er hoppet med på chokoladebølgen i madretter, så kommer vi med bud på andre retter med chokolade i:
- Mexicansk tortillatærte
- Mexicanske wraps med tilbehør
- Tortillaruller med svinekød og andet tilbehør
På alt.dk har vi også opskrifter på mange andre spændende madretter og drikke, så klik dig videre på siden og find mere inspiration til aftensmad, hygge eller fest.
Opskrifterne på alt.dk er fra ALT for damerne, Hjemmet, Hendes Verden, FIT LIVING, Eurowoman og Boligliv.