GUIDE: Her får du den bedste brunch i Århus anno 2024 Er du på udkig efter en lækker brunch i smilets by? Så er du landet det helt rigtige sted. Her guider vi dig nemlig til den bedste brunch i Aarhus - hvad end du er til en simpel anretning eller en overdådig buffet. (Og ja, caféen der officielt serverer den bedste brunch i Århus er naturligvis på listen.)
Den skønneste clafoutis med brombær og honningyoghurt Prøv denne lune franske klassisker med brombær og honningyoghurt til.
Quiche - Tærte med skinke og grøn salat Lav en lækker tærte med skinke - her med en grøn salat med hjemmelavet dressing til. En quiche er en tærte uden låg, der er forbagt og herefter fyldt med æggemasse, kød (og eventuelt grøntsager) og bagt. Den kan spises som morgenmad, frokost eller aftensmad.
Moules frites – muslinger med ovnfritter Mødet mellem de friske muslinger, de sprøde pomfritter og den fede mayo er himmelsk.
Flotte franske makroner: Sådan bager du macarons Macarons er klassiske franske kager, som findes i alskens farver og størrelser. Læg dem sammen med creme i matchende pastelfarver. Det er ikke det letteste i verden at bage macarons, men når du først får taget på det, er faktisk slet ikke så svært. Her får du en god opskrift på macarons, så du selv kan bage de flotte og farverige franske kager. Du får også en masse gode råd og tips til at bage macarons i alle regnbuens farver og med alskens forskellige smage.
Cordon Bleu: Sådan laver du den franske klassiker Cordon Bleu er navnet på en kendt kokkeskole i Paris og så er det også navnet på en skøn ret med skinke og ost. Her får du en lækker opskrift på schnitzler Cordon Bleu, som helt basalt er møre kalveschnitzler fyldt med ost og spegeskinke. Det er ikke svært at lave Cordon Bleu – se her, hvordan du gør:
Flammkuchen: Skøn opskrift på specialiteten fra Alsace Denne specialitet fra Alsace kaldes også Tarte Flambée. Den ligner en pizza, men dejen er uden gær og rulles meget tyndt ud, før den bages med cremefraiche, rå løg og bacon. Den smager fantastisk og kan nydes som en snack eller som tilbehør til f.eks. en god rod-frugtsuppe.
Skønne franske vafler med citroncreme Skønne franske vafler med en lækker citroncreme. Server de franske vafler til en kop god eftermiddagste - eller kaffe, eller brug vaflerne som et lækkert indslag til en isdessert. Se her, hvordan du selv kan lave sprøde franske vafler med den lækreste creme i midten hjemme i dit eget køkken:
Profiteroles med hvid chokolade Profiteroles er små franske vandbakkelser. Her er de fyldt med vaniljecreme med hvid chokolade, og sat sammen til en smuk krans. Selvom de er fyldt med den samme creme, smager de forskelligt pga. de smagfulde toppings af pistacie, hindbær og lakrids.
Franske fristelser: Sådan laver du mokka eclairs Byd på fristende fransk bagværk. Vi har bagt skønne eclairs med mokkacreme – det er jo næsten som at være i Paris!
Skøn citrontærte med marengs Her får du opskriften på en rigtig lækker citrontærte med marengs. Den dejlige citrontærte, eller tart au citron, som den også hedder på fransk, er både sød og syrlig på samme tid, og så smager den helt vidunderligt. Tærtebunden til denne lækre citrontærte med marengs har smag af hasselnødder, og det giver en lækkert crunchy modspil til den syrlige creme og den søde marengs. Her på siden kan du se, hvordan du selv bager citrontærte med marengs, samt få de bedste tip til at bage tærtebunden til din citrontærte eller andre tærter. Velbekomme og god fornøjelse!
Bag en nem & lækker tarte tatin Nem opskrift på tarte tatin. Klassisk fransk upside- down æblekage, der her er bagt med færdig butterdej. Få den nemme og lækre opskrift lige her...
Sådan laver du fransk croque monsieur Croque monsieur er franskmændenes svar på amerikanernes hamburger. Den kan udgøre en hurtig frokost eller et mættende mellemmåltid. Der findes mange måder at tilberede croque'en på, her er min version.
Mikkel Hansen og Stephanie Gundelach guider dig til en perfekt dag i Paris Hvad kan du lave på en søndag i Paris? Hvor skal du se på kunst? Og hvor skal du shoppe tøj og skønhed? Lad det danske par guide dig her.
Salat a la nicoise Til denne salat kan du i stedet for kikærter også bruge kogte kartofler og nærme dig en mere klassisk nicoise, hvis du fortrækker det.
Salade de chevre chaud: Gedeostsalat med valnødder og vinaigrette Enhver café i Paris med respekt for sig selv har den klassiske salat med gedeost, chevre chaud, på menuen. Her får du opskriften:
Bacontærte (quiche lorraine) Bacontærte eller quiche lorraine - kald den hvad du vil for den smager himmelsk lige meget hvad...
ALT for damernes chefredaktør: Her er mine bedste tips til skønne Provence Den sydøstfranske provins har altid haft en særlig plads i chefredaktør Tina Nikolaisens hjerte. Hun var au pair i samme område, da hun var 18 år, og taler sproget. For hende er udsigten til vinmarker og lavendler, de små loppemarkeder og kaffe på torvet indbegrebet af en skøn Provence-ferie.
Tre nye restauranter i flokken: Nu byder Københavns ZOO på meget mere end slush-ice og popcorn Hvis du alligevel skal ind og se landets nye og meget omtalte darlings – pandaerne Mao Sun og Xing Er – så kan du lade madpakken blive derhjemme. Nu slår den 160 år gamle have nemlig dørene op for tre nye spisesteder til priser, hvor alle kan være med.
Macarons med lime Det kan godt være, den franske fristelse er en anelse kompliceret, men når det er lykkedes dig, har du en delikat mundfuld, der er festlig at servere til gæster.
Byens bedste Croque Madame og andre hemmeligheder i byernes by: 10 tips til smukke Paris Stylist og kreativ konsulent Stephanie Gundelach, 32, er flyttet til byernes by og venter sit første barn med kæresten, håndboldspilleren Mikkel Hansen. Vi var med hende rundt i Paris’ gader og fik hendes 10 bedste tips til sin nye hjemby fra den lækreste Croque Madame og skulpturerne på L’Atelier Brancusi til yndlingsparken Place des Vosges, den hemmelige bar og hotellet i Pigalle.
Romantiske vibrationer: Tag på kærestetur til fortryllende Paris Den franske hovedstad emmer af romantiske vibrationer, og de billedskønne omgivelser, der tæller storslået arkitektur, charmerende fortovscaféer og intime bistroer, gør byen til en oplagt og fortryllende destination for par.
Salat med gedeostgratinerede brød Den cremede, gratinerede gedeost smager vidunderligt på sprødt brød og med friske salat.
Chokolademacarons med passionsfrugt Macarons med chokolade: Den populære kage fra Paris, frøken macaron. Mellem de sprøde bunde gemmer sig fløjlsblød mælkechokoladeganache med syrlige strejf af passionsfrugt. De små kager kræver lidt tålmodighed, men er hvert et sekund værd.
Sauce Bearnaise med boeuf og ovnbagte kartofler Med god tid og rette ingredienser, så kan du sagtens lære at begå dig efter alle saucens regler. Her får du opskriften på en lækker - og ikke mindst - hjemmelavet bearnaise, som passer perfekt til en god bøf eller en god steg.
Croque monsieur med brie Den klassiske franske croque monsieur - her lavet med en lækker brieost i stedet for almindelig skiveost.
Fransk pæretærte Nem og lækker fransk pæretærte med mørdejsbund - tærten med smag af de skønne pærer sammen med mandlerne er vidunderlig. Rigtig god med en klat vaniljeis til.
Master Fatmans nye kogebog hylder Frankrig Tykmesteren a la français. Radiovært og dj Master Fatman har sammen med kokken Marie Holm lavet en kogebog, der hylder Frankrig. Den hedder Croque Monsieur, og det var, hvad vi fik serveret på Gaarden & Gaden på Nørrebro.
Quiche med bacon, porre og comte En supernem og lækker tærte, som kan varieres efter smag og behag med både løg, squash, broccoli.
Chokoladekager med nougatcreme og blåbær Små, delikate kager med nougatcreme. Serverer du bobler til, så husk, at den skal være sød.
Grillet côte de boeuf og bagte nye kartofler Sommermad deluxe i form af côte de boeuf og nye kartofler
Grillet spidskål med franske ærter Grillet spidskål får en særlig sødmefyldt og let brændt smag, der går fint i spænd med de søde og sprøde nye ærter, den let bitre citronolie og de knasende salte græskarkerner.
Hvide asparges med rejer og mousselinesovs Asparges er smagen af sommer. Her er en lækker asparges-opskrift der også inkluderer rejer og mousselinesovs.
Klassisk fransk bistromad: Coq au vin En skøn og velsmagende fransk klassiker. Den lækre coq au vin er klassisk fransk bistromad, når det er allerbedst. Få opskriften på coq au vin her:
Andelevermousse med syltede rødløg Uanset om du skal arrangere en hel julefrokost eller stå for en enkelt ret til sammenskudsgildet, får du her nye ideer til mad med masser af smag, som dur til mange uden at kræve oceaner af tid i køkkenet.
Confiterede andelår Gode til mange, fordi de kan laves i god tid og blot lunes inden servering, og fordi de smager lidt mere spændende end almindelig stegt and. Andelårene dur også, selvom de ikke er varme.
Ugens lækkeri: Festkage med franske makroner De små, franske makroner med forskellige cremer, smage og farver er populære i disse år. Her er de kommet i selskab med en lækker mousse af hvid chokolade og lime.
Nemme croissanter (horn) Nemme hjemmebagte croissanter - disse lækre horn vil med garanti gøre lykke både til morgenmad og som en let snack - måske i picnickurven?
Festlig crêpes suzette Crepes suzette er en festlig servering af tynde pandekager, som vendes i en appelsinsovs, flamberes med cognac og drysses med mandelfileter.
Franske hakkebøffer De franske hakkebøffer minder en del om en god, gammeldags dansk hakkebøf. Men der er detaljer, der gør forskellen: timian, der er æltet ind i kødet og rødvin i sovsen.
Fritter med hjemmelavet ketchup på bagte tomater Hjemmelavede fritter med hjemmelavet ketchup - det bliver ikke meget bedre!
Clafoutis med hindbær En klassisk, fransk dessert, som kan laves på ingen tid! Smager også godt dagen efter, hvis der skulle være en rest.
Ratatouille Den kendte grøntsagsret fra provinsen Comté de Nice, hvor aubergine, tomater, courgetter og peberfrugt bliver bagt i ovnen eller kogt sammen til en duftende og smagfuld oplevelse. Du får det bedste resultat med solmodne grøntsager.
Pasta med pistou Côte d’azur grænser op til Italien og byen Nice har engang været italiensk. Det har sat sit aftryk i madkulturen i det sydfranske, hvor der også indgår pastaretter.
Tærte tatin med mango Den klassiske franske tærte, der her er lavet med mango, som giver en ny, eksotisk smag.
Dampede muslinger i Pastis med rouille Rouille (udtales ruij) er Sydfrankrigs bud på en krydret mayonnaise, der især anvendes i den be-rømte fiskesuppe, bouillabaise eller som her med muslinger.
Souffléer med bacon Opskriften stammer fra Melsted Badehotel på Bornholm, der er særligt kendt for deres morgenbord – hvor du blandt meget andet finder de små lækre souffléer.
Kæmpe lakridsmarengs Den hvide, hvinende søde marengs får modspil i form af sort lakrids, der både er flot at se på og som går smagen mere interessant.
Brioche - en fransk klassiker Her er brød med rii-iigeligt smør. Brioche er også en klassiker i smørelskende Frankrig, og smager vidunderligt med marmelade eller lidt koldt smør. Du kan også servere broiche til foie gras, ost eller en god skinke.
Macarons med fyld af mørk chokolade Macaronen er lige nu trendkagen over dem alle. Små, franske, pastalfarvede kager udgør et mere sofistikeret alternativ til den amerikanske cupcake, der tidligere har domineret scenen. Men i modsætning til cupcaken stammer macaronen fra en klassisk fransk konditor-tradition, hvor kunsthåndværket er i højsædet.
Spinatsalat med spicy skinke og blå ost Her får du en salat med optimal ernæring. Masser af protein fra kød og ost, langsomme kulhydrater fra linser og rugbrød og gode fedtstoffer fra bl.a. rapsolie.
Grillet gedeost med figner En delikat salat som på ypperligste vis kombinerer det salte, syrlige, søde, sprøde og bløde. fignerne kan varieres med nektariner, ferskner eller pærer efter hvad der er i sæson.
Crème brulee med lakrids En kendt og elsket klassiker, her tilføjet lakridspulver som giver et lille tvist til smagen. Foretrækker du den helt klassisk, kan du blot udelade lakridspulveret
Ratatouille i gryde Den klassiske ratatouille får mere fylde af grove rodfrugter. En god, nærende vegetarret som den er, men spis evt. stegt lam eller kylling til.
Spis som en franskmand: Kartoffelgratin med bacon Gør som i Frankrig og spis et måltid bestående af kartoffelgratin, en grøn salat og en god, tørret pølse eller skinke til.
Salade nicoise med frisk tun Den berømte salat fra Nice er af selvfølgelige årsager blevet en favorit på de franske cafeer og frokostrestauranter. Frisk, sprød, smagfuld og ikke mindst supersund. Her er brugt frisk, grillet tun, men kan du finde en god tun på dåse er det også rigtig dejligt.
Sarah Bernhardt med orange Den kendte klassiker har her fået et tvist med appelsin og violer – og så smager de hjemmelavede kager som kys fra himlen.
Eclairs med lækkert fyld Bag selv lækre eclairs eller vandbakkelser og fyld dem med creme eller flødeskum smagt til med kaffe, chokolade, bær eller frugt.
Tærte: Galette med skinke & gedeost En skøn fransk tærte med gedeost og skinke. En rigtig god tærte til frokost eller brunch. Se her, hvordan du laver en fransk galette.
Franske madbrød Fougasse er navnet på de dekorative og velsmagende brød. Faconen fremkommer ved, at man skærer i dejen, før brødene bages.
Crème brûlée Du tænker sandsynligvis, at crème brûlée er helt vildt avanceret og slet ikke noget, du kan mønstre. Det passer ikke! Jo, det kræver, at du er opmærksom på, at cremen ikke kommer i kog, så du ender med røræg frem for en blød, glat creme, men holder du fokus og bliver ved med at røre, til cremen tykner, så har du intet at frygte. Forsøg at overvinde dig selv og lav denne dessert! Den er virkelig vidunderlig – en evig klassiker.
Store dessertmakroner Store franske makroner med lækker italiensk smag. Kaffemakronerne lægges sammen med mascarpone-creme og drysses med kakao.Macarons er søde, klassiske franske kager, som findes i alskens farver og størrelser. De lægges ofte sammen to og to med enten creme eller marmelade i matchende pastelfarver. Her er kagerne vokset til en stor portionsstørrelse og lagt sammen med en mascarponecreme a la den italienske dessert tiramisu.
Bagt fisk med beurre blanc, dild og ørredrogn Brug lyssej, kuller, torsk eller brosme og server med rogn på toppen. Du kan få rogn i mange forskellige afskygninger. Her skal du bruge lakse- eller ørredrogn.
Foie gras med brioche og pærechutney Enten elsker man foie gras eller også gør man ikke, men prøv det.
Créme brûlée En lille lækkerbisken efter en god middag er altid dejligt. Créme brûlée smager fantastisk og ligger ikke så tungt.
Bøf med bearnaise og ovnbagte fritter Bernaise er et køkkenmareridt for mange, fordi det kan skille. Men få succes med denne version.