Guacamole - opskrifter og retter med den lækreste dip

Den eksotiske dip med avocado

Guacamole er en lækker mexicansk dip eller dressing, som du laver af mosede avocadoer, lidt lime, salt og krydderier. Og den lækre avocadomos er efterhånden blevet en populær ret på de danske middagsborde også. 

Vi spiser guacamole til nachos, tortillas og salater, men også i burgere, toasts og wraps har den sneget sig ind.

Find lækre opskrifter på guacamole her.

Fyldt med vitaminer

Og det er der god grund til – den lækre dip med avocado kan nemlig pifte en hver ret op, og give lidt ekstra vitaminer, smag og fylde. Avocadoen er nemlig blandt de mest energirige frugter og grønsager, vi kender, og så er den fuld af gode, umættede fedtstoffer og indeholder både 

Når du skal lave guacamole, skal du som udgangspunkt bruge

  • Avocado
  • Forårsløg
  • Chili
  • Tomat
  • Hvidløg
  • Koriander el. persille
  • Lime eller citronsaft
  • Salt, peber

Du kan også putte creme fraiche, skyr eller græsk yoghurt i – det gør guacamolen mere cremet og nemmere at smøre ud, hvis du f.eks. skal bruge den som spread i en sandwich, eller som ekstra fyld i en burger eller pitabrød.

Prøv vores lækre opskrift på hjemmelavet guacamole.

Stærke sager

I stedet for chilipulver kan du vælge at bruge jalapenos, som er en stærk mexicansk grøn chili. Jalapenos fås bl.a. saltet i eddike på dåse. Brug dem fint snittede til mexicanske chips, cremefraiche-dressinger, dips og i salater. Men pas på – de er ikke for sarte sjæle! Husk også at mose avocadokødet med et gaffel, eller køre det i en blender. Det er vigtigt at avocadoen er rigelig moden, da guacamolen eller kan blive klumpet og ’fersk’ i smagen.

Lækre sprøde nachos

De fleste bruger guacamolen som fast tilbehør til de sprøde nacho-chips, sammen med salsa. Du kan både spise dine nachos som de er, eller give dem en hurtig tur i ovnen med lidt revet ost (gerne cheddar) ovenpå – det er en nem og hurtig snack, som alle elsker. Og så er det en anelse mere festligt med den flotte grønne guacamole og den dybrøde salsa i stedet for en kedelig skål med chips med dip.

Sammen med dine nachos kan du også server grøntsagstænger og grøntsagsstave af gulerod, peberfrugt, agurk og selleri – det smager super godt at dyppe i guacamole og er et noget sundere alternativ til tortilla-chips, nachos og almindelige chips.

Det mexicanske køkken

Det mexicanske køkken er en skøn blanding af det spanske og det indianske køkken - grundingredienserne er majs og bønner - og selvfølgelig chili, som er det mest centrale krydderi. Som tilbehør spiser man ofte majspandekager, der såkaldte tortillas, som man f.eks. bruger til tacos og enchiladas. Og som prikken over i’et bruger man guacamole som topping eller tilbehør.

Ikke kun til nachos og tortillas

Men det er ikke kun i de traditionelle mexicanske retter, at guacamolen rigtig kommer til sin ret – også i sandwiches og wraps, i burgere og ja sågar på toppen af en hot dog kan den lækre avocado-dip bruges.

Vidste du….

At navnet guacamole stammer fra Nahuatl: Ahuacamolli, der er dannet ud fra ordene Ahuacatl (= "avocado") + molli (= "salsa"). Moderne varianter indeholder ofte hakkede løg, hvidløg og tomat, koriander, og limesaft. (Kilde: Wikipedia)

Godt at vide om avocado

Avocadoens kød mørkner hurtigt, når det kommer i kontakt med luftens ilt. Her hjælper det at dryppe lime- eller citronsaft over. Den syrlige smag fra saften er også et godt modspil til avocadoens fedme. Der findes utallige ’religioner’, når det kommer til guacamole – nogle sværger til opskrifter, hvor der skal hakkede tomater i, mens andre mener, at man ikke kan lave guacamole uden koriander.

Ligegyldigt hvilken slags guacamole du vil lave, finder du de bedste opskrifter fra FIT LIVING, ALT for damerne, Hendes Verden, Hjemmet og Boligliv her.