Havtorn: Opskrifter med Nordens citron

Derfor kalder man havtorn for ’Nordens citron’

Selvom det ikke syner af meget er det lille havtornbær sprængfyldt med C-vitaminer – og derudover er havtorn en god kilde til både A, B1, B2, E, F, K og P-vitamin. Bærret har også et højt indhold af antioxidanter, aminosyrer og omega-3.

Det smukke orange bær er fuldt af C-vitaminer og lige til at hente i naturen – hvis man bare sørger for et par kraftige handsker.

Havtornbusken ses vildtvoksende mange steder, især ved kysterne, og er fyldt med bær i skønne gyldne nuancer om efteråret og ind i vinteren. Havtorn findes flere steder langs kysterne, og det er i september-oktober måned, du kan samle frugterne.

Bærrene fra havtornbusken har en helt speciel smag, og de er rige på vitaminer. Planterne er fyldt med torne, og da de breder sig noget, skal der være god plads, hvis man vil dyrke dem i haven. Havtorn er ikke kræsen med hensyn til jorden, men man får det bedste resultat, når planterne dyrkes på en solrig vokseplads.

Prøv vores lækre opskrift på panna cotta med havtorn og lakrids.

Fem facts om havtorn

  1. Vidste du, at et enkelt bær fra havtorn indeholder lige så meget C- vitamin som en hel appelsin?
  2. Havtorn smager bedre, hvis de har været frosset
  3. Hos havtorn blomstrer han- og hunblomsterne på hver sin plante, og det er derfor nødvendigt med mindst to planter, hvis du skal have et godt udbytte.
  4. I mange år har havtorn blot været føde for fuglene, men nu tager vi også del i høsten og bruger blandt andet de sunde frugter til saft og syltetøj.
  5. Havtorn smager surt, når vi spiser dem friske, men de er fortrinlige til bl.a. syltetøj, saft og gele.

Sådan plukker du havtorn

Det er utrolig svært at plukke havtorn, for frugterne sidder godt fast på stænglerne. Du kan lette arbejdet betydeligt ved at klippe stænglerne med frugt af busken og lægge det hele i fryseren. Når det er godt frosset, kan du banke frugterne af stænglerne, også er de sunde frugter klar til at blive brugt.