Indien - fokus på kvinder og ligestilling
Indien er flere gange blevet udråbt som et af de værste lande at være kvinde i.
Det skyldes blandt andet stor økonomisk ulighed og uhyggelige statistikker om hustruvold, barnebrude og voldtægter, som tusindvis af indiske piger og kvinder er ofre for hvert eneste år.
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter ALT.dk derfor fokus på de 670 millioner kvinder, der bor i Indien i dag.
For der er i den grad håb og forandring at spore i en af verdens største økonomier og mest ulige nationer.
De bruger hashtags som #Metoo og #IWillGoOut for at sige fra og stå sammen mod seksuelle overgreb.
Og flere af dem trodser statistikkerne hver eneste dag ved fx at insistere på at køre bil, selvom samfundet ser skævt til det, eller ved at nægte at lade deres forældre diktere deres karrierevalg eller ægtefælle.
De historier er vigtige at viderefortælle i en global verden, hvor basale kvinderettigheder stadig ikke kan tages for givet.
Derfor håber vi meget, at du vil læse med.
Kvinder og arbejde
Indien har én af verdens største økonomier, men kvinderne spiller langt fra en hovedrolle på arbejdsmarkedet. I dag er færre end 30 procent af Indiens kvinder i arbejde, hvilket blandt andet skyldes jobmangel i bestemte sektorer, en stigning i antallet af videregående uddannelser samt social stigma og frygt for egen sikkerhed. Det vurderes, at 60 procent af Indiens arbejdsdygtige kvinder arbejder som husmødre inden for hjemmets fire vægge.
Indien ligger desuden på en 112. plads ud af 153 mulige lande i den årlige Global Gender Gap-rapport for 2020, hvilket blandt andet skyldes den store økonomiske ulighed i landet, hvor en kvindes indkomst i gennemsnit er en femtedel af en mands.
Kvinder og uddannelse
Andelen af unge kvinder i 15-29-års-alderen, der tager en uddannelse, er fordoblet over de sidste fem år. Der er dog stadig mange unge indiske piger, som ikke går i skole og i stedet står for husholdningen i hjemmet.
Kvinder og iværksætteri
Det boomer med nye virksomheder og start-ups i Indien, som er en af verdens største økonomier og mest befolkede nationer.
Langt størstedelen bliver dog stiftet af mænd, eftersom kvinder kun udgør 14 procent af iværksætterne i Indien. Til sammenligning var tallet 25 procent i Danmark i 2017, hvilket eksperter har kaldt en ”bekymrende og opsigtsvækkende” tendens.
Den lave andel af kvindelige iværksættere i Indien skyldes blandt andet:
* At de tror mindre på deres business-evner end mændene gør
* At de har dårligere adgang til finansielle ressourcer og netværk
* At de mangler støtte fra familien og manglende muligheder for børnepasning
* Utilstrækkelig sikkerhed på arbejdspladsen og offentlige steder
Kvinder og vold
Indien blev i 2018 udråbt til at være det farligste land i verden at være kvinde i. Det skyldtes især det høje antal af seksuelle overgreb og vold mod kvinder. Tal fra 2018 viste, at der hvert 15. minut blev indrapporteret en voldtægt i Indien.
Kvinder og børn
Indien er et af de lande i verden med flest barnebrude. Ifølge tal fra 2017 bliver 27 procent af Indiens piger gift, før de fylder 18 år, mens syv procent bliver gift, før de fylder 15 år.
Kilder: The Guardian, Feminisminindia.com, Girlsnotbrides.com, Amnesty, World Economic Forum, Reuters, Countrymeters, Thenewlearn.com, Nasdaq, Independent, QZ.com, Businesstoday.in, Observer Research Foundation, Independent.