Influenza: Læs om smitte, lindring og forebyggelse her
Symptomer på influenza
Vi kender det alle. Pludselig fryser du, så sveder du, og sådan skifter det konstant. Du har ondt i hovedet og musklerne i hele kroppen, og det er ikke på grund af træning. Så kommer feberen, hovedpinen og ondt i halsen.
Influenzaen er kommet.
Hvad er influenza?
Influenza skyldes smitte med influenzavirus. Virussen og sygdommen er særdeles smitsom og smitter via dråber fra hoste, nys og lignende. Sygdommen spredes, hvis du indånder partikler fra virussen eller får dem på hænderne og derefter rører øjne, næse eller mund. Det kan også smitte ved håndtryk, kys og lignende.
Symptomerne viser sig ofte 1-4 dage efter smitte, og du kan smitte andre, når du får de første symptomer.
Du smitter typisk mest i de første dage, og sygdommen varer typisk 2-7 dage. Opkastning og diarré er nogle af de mere alvorlige symptomer, men for nogen kan en influenza være meget alvorlig og resultere i hospitalsindlæggelse og i værste tilfælde død. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på hygiejne og faresignaler.
Værd at vide…
- En almindelig epidemi varer 4-6 uger i vintermånederne fra december til marts
- 1 ud af 5 personer får typisk influenza.
- Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer i forbindelse med sygdommen.
Hvis uheldet er ude
Der er ofte mange gode råd til at komme over en influenza, forkølelse eller halsbetændelse, og nogle råd er bedre end andre. Læs hvilke, der er myter, og hvilke du bedre kan følge i 12 myter om forkølelse, halsbetændelse og influenza.
Læs også vores guide til, hvordan du undgår at blive syg om vinteren, og få vores forslag til en kur, der består af en enkelt magisk ingrediens. Hvis du skulle være så uheldig at blive smittet, er der nogle ting, du selv kan gøre, for ikke at smitte andre. Sørg for at nyse væk fra andre folk evt. ned i dit ærme og husk at vaske dine hænder – hellere en gang for meget end en gang for lidt.
Bliv vaccineret mod influenza
Hvis du er i risikozonen for at blive alvorligt syg af influenza, kan du forebygge det ved at blive vaccineret. Vaccinen gives som en indsprøjtning, og der går typisk 2-3 uger, fra du har fået vaccinen, til du er beskyttet. Du er typisk beskyttet i 6-12 måneder, og vaccinen skal gives, inden influenzasæsonen starter. Hvis du først er smittet, er det for sent at vaccinere.
Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination, hvis du:
- Har en kronisk sygdom
- Er svært overvægtig med et BMI over 40
- Er gravid og mere end 12 uger henne. Vaccinen beskytter hermed også dit barn.
- Er 65 år eller derover
Forkølelse
Forkølelse er en hyppig sygdom, der minder om influenza, og som især rammer det øverste af næse- og svælgområdet. Oftest er der tale om et såkaldt rhinovirus, men forskellige virus kan skabe infektioner i de øvre luftveje. Der er hundrede forskellige undertyper af virusser, der giver forkølelse. Så selvom man er blevet immun overfor en virus, man lige har været smittet med, kan man blive smittet med en anden type, og det er derfor, man kan blive ved med at få forkølelser igennem hele livet.
Forkølelse smitter på samme måde
Overførsel af smitte af forkølelse er den samme som med influenza – for det meste gennem hånd-til-hånd-kontakt med videreoverførelse til slimhinder i mund, næse eller øjne. Hvis du er udsat for fysisk eller psykisk stress, bliver du lettere syge end andre, ligesom børn i institutioner bliver oftere smittet end andre personer. Inkubationstiden ved forkølelser er som regel 2-3 døgn.
Sygdomsforløbet for forkølelse ser ofte sådan ud:
• Ondt i halsen, sygdomsfølelse og let feber i starten
• Efterfulgt af 1-2 døgn af snue, senere tilstoppet næse og hoste
• Snottet starter med at være vandtyndt, men bliver efterhånden tykkere og gulligt, hvilket kan mistolkes som bihulebetændelse
• Symptomerne er på sit højeste efter 3-4 døgn og er som regel helt væk efter 7 døgn
• Børn får ofte høj feber i forbindelse med forkølelse i deres første leveår, hvor de kun spiser lidt, sover uroligt og bliver irritable.
Hvis du er så uheldig at rende i en gang forkølelse, er der heldigvis ting, du selv kan gøre, for at komme hurtigere igennem sygdommen. Læs blandt andet hvordan du vinder kampen over forkølelsen ved at følge vores tips med 5 ting, du kan gøre for at blive rask. Læs også hvilke myter, du ikke skal lytte til, når det drejer sig om at komme hurtigt over en forkølelse.
Halsbetændelse
Halsbetændelse er den tredje almindelige sygdom, der rammer en stor del af befolkningen. Det er især børn og unge, der er mest udsat, og sygdommen ses hyppigst om vinteren eller foråret. Den mest alminelige virus, der giver halsbetændelse, er forkølelsesvirus, men sygdommen kan af og til også skyldes kyssesyge (mononukleose). Det kan også være bakterier, der er skyld i halsbetændelsen for eksempel streptokokker. Hvis det er virus, der er årsagen, hjælper antibiotika ikke.
Symptomer på halsbetændelse
De mest almindelige symptomer ved halsbetændelse er feber og synkesmerter. Der er ofte dårlig ånde, og undersøger man svælget, vil man som regel se hvide belægninger i form af hvide pletter på mandlerne. I mange tilfælde kan man se og mærke forstørrelse af lymfeknuderne. Som regel går det over af sig selv i løbet af 3-7 dage, men nogle gange kan bakterier være årsag til akut halsbetændelse, hvor man ofte er mere syg og bør behandles med antibiotika. Er du så uheldig at få dig en gang halsbetændelse, er det altid en god idé med hvile, ro, masser af væske – især kolde drikke. Håndkøbsmedicin mod feber og smerter kan også hjælpe.
Har du halsbetændelse, kan du læse om nogle af myterne om hvad man skal og ikke skal, når man har halsbetændelse. Du kan også læse, om du får det bedre af at tage en løbetur, eller om du har bedre af at ligge hjemme under dynen, når du er syg (Kilder: sundhed.dk, sst.dk.)
Du kan også læse andre spændende artikler om sundhed og træning her på alt.dk. Læs blandt andet, hvilke juicer og smoothies, der kan give din sundhed et boost og få tricks til at bekæmpe din forkølelse af trænings- og ernæringsekspert, Michelle Kristensen.
På alt.dk finder du indhold fra ALT for damerne, Eurowoman, FIT LIVING, Hendes Verden, Hjemmet og Boligliv.