Indret det perfekte køkken: Inspiration og tips

Køkkenet betragtes – med rette – som et af de mest centrale rum i huset. Det er her, al kulinarisk kreativitet kommer til udtryk, det er her, vi byder veninder og venner velkommen og det er her, festen slutter. Derfor er det heller ikke helt ligegyldigt, hvordan man vælger at indrette sit køkken.

Har du brug for en hjælpende hånd? Så læs med her på siden, hvor vi guider til indretning, rengøring, fornyelse, trends og forskellige stilarter.  

Glem farverne – for en stund

Langt de fleste af os fokuserer på stil, farver og materialer, når drømmekøkkenet skal i hus, hvor vi virkeligheden burde bruge vores kræfter på funktion, indretning og aftrækningskanaler. Og det lyder gabende kedeligt – er det formentlig også for de fleste – men det svarer sig. Det tør vi godt love.

Dermed ikke sagt, at der ikke skal være plads til både farvekort og Feng Shui, men hver ting til sin tid. Det er indretningen af dit køkken, der i sidste nede kommer til at afgøre, hvordan du trives der – meget mere end farverne på væggene.

6 trins-guide til det optimale køkken

1. Opmåling og skitser

Åbn ballet med en opmåling. De korrekte mål på dit kommende køkken er afgørende for al videre planlægning, så derfor bør du bruge den nødvendige tid på at måle hele rummet op. Herefter kan du kaste dig over de første skitser af drømmekøkkenet. Langt de fleste køkkenfirmaer stiller tegneprogrammer til rådighed, der gør det muligt for dig at visualisere dine ønsker og drømme.   

2. Valg af udformning

Skal dit kommende køkken være et vinkelkøkken med god sammenhæng mellem de forskellige arbejdszoner, et U-formet med masser af bordplads, et tosidet med god skabsplads eller et ensidet til de mindre rum? Rummets dimensioner har en del at skulle ha’ sagt her. Det samme har dine præferencer.

3. Med eller uden køkkenø?

I starten af 1990’erne blev samtalekøkkenet introduceret, og lige siden har køkkenøer fyldt godt i det danske køkkenlandskab. Og har man pladsen til en, er der ingen tvivl om, at en køkkenø er en praktisk løsning til ekstra arbejds- og opbevaringsplads. Derudover kan sådan en være med til at dele rummet op på en fin måde.   

4. Gode arbejdsstationer

Et køkken uden gode arbejdsstationer er som en cykel uden sadel. Man skal nok nå fra A til B, men fornøjelsen er bestemt til at overse. Følgende steder bør der som minimum være tænkt i optimale arbejdsbetingelser:

Ved vasken

Her er der travlt, og der bør være god plads til både at kunne skylle af, skrælle grøntsager og putte beskidte ting og sager i opvaskemaskinen. Det er i øvrigt en fordel at have grøntsagsknivene lige i nærheden, da det typisk er her, man skærer ender og afstikkere fra grønt og frugt af.

Ved komfuret/kogepladen

Hvem har ikke stået med en varm bageplade, der bare ikke er plads til i køkkenet, og som derfor ender på badeværelsesgulvet eller et andet tåbeligt sted? Sørg for at ha’ plads til afsætning ved komfuret/kogepladen. Dette stiller naturligvis krav til bordpladen det pågældende sted, da det jo langt fra er alle materialer, der er begejstret for en 200 grader varm stålplade. Tænk i granit, marmor, beton og lignende. Opbevar i øvrigt gryder, pander, grydeskeer osv. i nærheden af kogepladen – det er hér, du får brug for det. 

På køkkenbordet

På selve køkkenbordet bør der være mindst to gode arbejdsstationer. Er du vild med at bage, skal dette tænkes ind fra starten – en god dej kræver sin plads!

5. Placering af arbejdsstationer

De ovenstående arbejdsstationer er en god start på et funktionelt køkken, men de er ikke meget værd, hvis de ikke er placeret rigtigt i forhold til hinanden. Hér gælder det om at tænke i ”arbejdstrekanten”, der er en betegnelse for det trekantede ”rum”, der optimalt set opstår, hvis man tegner en linje mellem de vigtigste stationer; nemlig kogepladen, håndvasken og køleskabet. Formålet med arbejdstrekanten er at komme så nemt rundt som overhovedet muligt.

6. Stil

Nu kommer vi langt om længe til det, der får adrenalinen til at pumpe: Udseendet! Hvis du har gjort dig tanker om et nyt køkken, er du garanteret tyvstartet her, så vi nøjes med at tegne de overordnede linjer op:  Når det kommer til valg af stilart, kan man groft set dele moderne køkkener op i tre: Landkøkkenet, det industrielle køkken og det minimalistiske køkken. Denne opdeling er forsimplet – også så det gør noget – men den kan fungere som et udgangspunkt i forsøget på at pejle sig ind på drømmekøkkenet.

Landkøkkenet opfordrer til afslapning og hygge. Træ er det altdominerende materiale, der sammen med åbne hylder og låger med fyldninger signalerer overskud og nærvær.

Det industrielle køkken er råt og maskulint med masser af bordplads, rå sten, beton og stål. Det emmer af funktionalitet og appellerer typisk til folk med forkærlighed for rene linjer og gourmetmad. Lækre køkkenmaskiner står gerne til display i det industrielle køkken.

Det minimalistiske køkken er indrettet enkelt og rent. Store flader, geometriske former og rette vinkler. Laminatbordplader er næsten et must – det samme er hvid maling på vægge og låger. Til forskel fra det industrielle er alt gemt væk i skabe bag låger – også de fede køkkenmaskiner.

Artiklerne er fra Boligliv, Eurowoman, Vores Børn, Alt for damerne, Hjemmet og Hendes Verden.