Manderollen - om en rolle i forandring
Hvad nu, mand?
ALT.dk og ALT for damerne sætter fokus på manderollen i forandring.
Vores bedsteforældres opfattelse af "en rigtig mand" er ikke nødvendigvis dén, som mænd i dag har lyst til at leve op til.
Hvad tænker mændene selv? Er der brug for "en mandekamp" og et opgør med maskulinitetsbegrebet? Og hvordan styrker vi – på tværs af køn – hinanden bedst?
Læs mere på siden her.
Mandeundersøgelse
Hvordan har danske mænd oplevet sexismeopgøret? Og hvor ser de udfordringerne i forhold til ligestilling?
Det er to af emnerne i en stor undersøgelse med 1.735 danske mænd, som ugebladet ALT for damerne står bag. Her svarede størstedelen af de adspurgte, at det er blevet sværere at være mand, og at mændene ikke bliver hørt nok i debatten.
Et flertal af mændene i undersøgelsen erkender, at de er bedre stillet end kvinder i forhold til karriere og økonomi, men omvendt ønsker et endnu større flertal sig mere ligestilling i hjemmet og i forhold til børnene.
Læs mere - og test dig selv i svarene fra undersøgelsen - her.
"En rigtig mand"
I vores bedsteforældres generation var der en snæver opfattelse af "en rigtig mand": Han var stærk, handlekraftig og heteroseksuel.
Eksperter i maskulinitet forklarer, at dét at være "maskulin" ofte har været forbundet med specifikke kendetegn, herunder heteroseksualitet, jobs, der giver status, løn og kontrol, og undertrykkelse af kvinder i kraft af et tilhørsforhold til patriarkalsk kultur, kan man læse på KVINFO.
Men den tankegang er i opbrud.
– Vi ser efterhånden en variation af manderoller blive mere attråværdige i Danmark. For eksempel at være en god og omsorgsfuld far eller sågar feminist, siger KVINFO-vidensmedarbejder Katrine Kladakis.
Forskningen udvikler sig derfor i disse år, da der er brug for et bredere spektrum for at beskrive og forstå mænds liv og identiteter.
Det får os til at stille spørgsmålet: Hvad nu, mand?
Her på siden kan du læse de bedste artiker om manderollen under forandring.