Mindfulness: Din guide til mental sundhed

Mindfulness er de seneste par år blevet mere og mere populært. Det er ikke uden grund – mere ro, øget velvære og et sundere liv er nemlig blandt de ting, som mindfulness kan give dig.

Få styr på, hvad mindfulness er for en størrelse, hvad det kan gøre for dig og find gode mindfulness øvelser, som du kan lave i hverdagen.

Mindfulness behøver ikke kun at foregå, mens du sidder stille og mediterer. Foruden den mere formelle træning med afspændingsog meditationsøvelser er der også en mere uformel træning, som består i at øve sig i at være mere nærværende i hverdagen.

– Mange af de aktiviteter, som vi foretager i løbet af dagen, er noget, som blot skal overstås, og derfor foretager vi dem på autopilot. Men ved hjælp af små nemme hverdagsøvelser kan du skærpe din opmærksomhed og dit bevidste nærvær og nærme dig en tilstand af mindfulness i de ting, som du foretager dig, forklarer mindfulnessekspert Bjarne Nybo:

– Det eneste, du behøver, er at finde et eller flere små øjeblikke i løbet af dagen, hvor du bestemmer dig for at være fuldt til stede i det, som du foretager dig. Fx når du leger med dit barn, vasker op, børster tænder, skræller kartofler, venter i kø eller taler med din partner. I begyndelsen kan det være én ting, men med tiden vil du opleve, at du generelt bliver mere nærværende i hele dit liv. Når du er mindful, smelter du sammen med det, som du laver. Du har udelukkende fokus mod denne ene ting og er helt opslugt. Det er en meget velkendt tilstand, som vi sjældent er bevidste om.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er en meditationsform, som kan oversættes til ”bevidst nærvær”. Filosofien bag mindfulness har sin oprindelse i Østen og har været anvendt i flere tusinde år.
Grundlæggende er mindfulnessmeditation en form for opmærksomhedstræning, hvor du styrker din evne til at være til stede i nuet på en ikke-vurderende måde. Du er opmærksom på en særlig måde: bevidst i nuet og uden at dømme nuet som godt eller dårligt.
Forskning viser, at mindfulness har en positiv effekt på bl.a. kræftpatienter, stress, angst og depression.

Kom nemt i gang

  • Du finder et hav af mindfulnessmeditationer på f.eks. YouTube
  • Tilmeld dig et kursus eller workshop i mindfulness. Gå på biblioteket. Du kan låne en række bøger, cd’er og indtalte mindfulnessmeditationer
  • Download en mindfulnessapp til din iPad eller smartphone

4 nemme øvelser: Sådan bliver du mere mindful i hverdagen

  1. Prøv at monotaske i stedet for at multitaske. Vær opmærksom på, hver gang du laver mere end én ting
    ad gangen, fx taler i telefon, mens du læser, tjekker Facebook, mens du leger med ungerne, eller spiser og ser fjernsyn på samme tid.
  2. Stjålne øjeblikke: Brug ventetiden i bilkøen, supermarkedet eller når du venter på toget på at øve dig i
    at være mindful. Hav fokus på lyde, dufte, temperatur: Lyden fra motoren, indkøbskurvens håndtag, luften i supermarkedet, fornemmelsen af den, som står ved siden af dig.
  3. Vær opmærksom på, om dine tanker er andre steder end der, hvor du er. Fx når du taler med en
    veninde og tænker på, hvad du skal købe ind. Når dine tanker bevæger sig mod fortiden eller fremtiden og derfor ikke længere er i nuet.
  4. Vælg en dagligdagsaktivitet som fx opvasken, og brug 5 minutter på at give den din fulde  opmærksomhed. Brug alle sanserne. Hver gang du opdager, at dit sind er vandret et andet sted hen, så kom tilbage til at have din fulde opmærksomhed på aktiviteten. Du kan også lave øvelsen, når du fx
    spiser, børster tænder eller skræller kartofler.

Mindfulness: Hvad sker der i kroppen?

Omfattende forskning bekræfter, at mindfulness bl.a.:

  • Beroliger kroppen og sindet
  • Reducerer stresshormonet kortisol og forbedrer evnen til at håndtere stress
  • Nedsætter blodtryk, hjertefrekvens og kolesteroltal
  • Styrker immunforsvaret og forebygger sygdomme
  • Forbedrer din søvn
  • Booster hukommelsen og koncentrationsevnen
  • Stimulerer produktionen af HGH (human growth hormone), der hæmmer ældningsprocesser
  • Dæmper angst og depression

Mindfulness og din mentale sundhed er for alvor i fokus. For hvad hjælper en fit og sund krop, hvis ikke du har psyken med? Det mentale har faktisk mindst lige så stor betydning for din totale sundhed. Med mindfulness er det netop din mentale sundhed, du træner. Bliv meget klogere på mindfulness her på siden.

Vær til stede i nuet

Tilfældige tankestrømme har vi alle mange af i løbet af en dag. Det er da heller ikke dem, der er problemet. Problemet opstår, når disse tanker sætter sig fast og bliver til negative følelser. Det er følelser, der påvirker dig, dit humør og dit sind. Mindfulness er en måde at være bevidst på, således at de negative tankestrømme ikke tager over. Resultatet er, at du er til stede i nuet, og samtidig får masser af overskud og energi.

Mindfulness mod stress, depression og angst

Er du stresset? I så fald er det måske lige dig, der skal overveje mindfulness. Det er formentlig de færreste, der kan se sig helt fri fra ikke at føle sig stresset fra tid til anden. Hvis ikke hele tiden, så måske i perioder.  Det er påvist, at mindfulness kan hjælpe dem, der har problemer med angst og depression – og samtidig kan mindfulness være en hjælp til alle med en stresset hverdag. Faktisk viser undersøgelser, der er foretaget af Rigshospitalet, at 10 minutters træning fem gange om ugen kan reducere dit stressniveau med 25 procent.

Slank med mindfulness

Er du i gang med et vægttabsprojekt? I så fald kan du faktisk også her bruge teknikkerne fra mindfulness til at spise på en mindful måde. Det handler om, at du bliver mere bevidst om, hvad du spiser og dermed kan undgå overspisning. Læs her hvordan, du bliver slank med mindfulness.

ALT.dk guider dig til mindfulness

Hvis mindfulness endnu er et helt nyt område for dig, kan du blive meget klogere på den populære meditationsform i vores mindfulness-guide til begyndere. Prøv selv kræfter med det med tre mindfulness-øvelser, der giver dig indre ro og større overskud. Er du i tvivl om, om mindfulness er noget for dig? Vi har testet det for dig på et mindfulness-kursus.