Påskefrokost 2024 - de bedste opskrifter
Forår betyder, at det er tid til påskefrokost. Det er lig med familiehygge, god mad og ikke mindst kreativ påskepynt. Når vi samles til påskefrokost er menuen noget af det vigtigste.
Men hvad skal man spise til en påskefrokost? Det har vi svaret på her på siden, hvor du kan hente inspiration til både nye og velkendte retter, der kan imponere dine venner og familie, og gøre påsken ekstra hyggelig.
En traditionel påskefrokost kan både byde på sild, karrysalat, røget laks, æggesalat og alskens lune retter, men det er udelukkende dig selv, der bestemmer, hvad en klassisk påskefrokost menu skal indeholde hjemme hos dig.
Et godt bud kan være at lukke forårets friske krydderurter og lækre sprøde grønne asparges ind på påskebordet sammen med lækre lune retter som fx. tarteletter, mørbrad, tærter og frikadeller. Frikadellerne kunne du evt. vælge at lave med hakket lammekød i stedet for den sædvanlige kalv og flæsk, og servere dem med en frisk kartoffelsalat til.
Server gerne en iskold snaps til frokosten, det hører påsken til, og supplér maden på påskebordet med lækkert hjemmebagt rugbrød, franskbrød og surbrød. Sæt et lækkert fad med et udvalg af oste, lidt kiks, hjemmebagt knækbrød og druer på bordet, som en fin afslutning på en dejlig påskefrokost.
Bliv inspireret til at samle venner og familien til at fejre påsken sammen ved et veldækket bord med dejlig mad. Her på siden finder du en masse lækre og spændende opskrifter på dejlige retter, som du kan servere til påske. Der er gode sager for både børn og voksne og en masse gode ideer til lækre kager og påskeæg, som du kan servere som dessert efter en veloverstået frokost.
Har du ikke selv lyst eller mulighed for at lave maden til en lækker påskefrokost, så kan du også bestille maden udefra. Søg på 'bestil påskefrokost' på google og find inspiration til at få en lækker påskefrokost menu leveret derhjemme.
Påsken er en gammel tradition, hvor vi fejrer forår og frugtbarhed. Den stammer fra de gamle egyptere, der slagtede lam og spiste kødet med syrnet brød for at fejre foråret. Den kristne fejring af påsken er dog forbundet med Jesus og hans indtog i Jerusalem. Han blev ifølge historien korsfæstet på den dag, vi kender som langfredag, og derfor er denne dag en sørgedag. Men søndagen efter genopstod Jesus fra de døde – den søndag vi nu kender som påskedag.
I Danmark fejrer vi påsken ved at holde påskefrokost. Vi mødes med venner og familie og spiser masser af god mad og drikker snaps i lange baner . Påskefrokosten kan både holdes på selve påskedagen eller på 2. påskedag – eller begge dage, hvis du ikke kan få nok af den lækre mad.
Påskefrokost som vi kender den, er et miks mellem to påsketraditioner. Vi spiser påskefrokost for at fejre Jesus’ genopstandelse, men de ting, vi spiser, er et levn fra den gamle frugtbarhedsfejring.
Hvad spiser vi til påskefrokosten?
Nogle af de klassiske påskefrokost retter er:
- Æg og rejer
- Diverse slags sild: Karrysild, marinerede sild, hvide sild, sennepssild
- Lune frikadeller
- Rullepølse
- Lun leverpostej
- Hjemmelavet hønsesalat
- Skidne æg - æg i sennepssovs
- Tunmousse
- Laks
Vi er vilde med æg i alle afskygninger – både dem vi gemmer for hinanden og dem på påskefrokostbordet. Det skyldes, at ægget er et gammelt symbol på frugtbarhed, og på at foråret er på vej.
En anden klassiker på bordet til påskefrokost er lam. Vi elsker rygende varm lammeculotte, sprød lammesteg med krydderurter og lammefilet med masser af grønt. Vi har mange gode bud på, hvordan du laver den allerbedste lammeret til påskefrokosten. Men lammet på påskebordet er ikke bare velsmagende. Det har også en lang historie.
At spise lam til påske er faktisk et levn fra de gamle jøder. I bibelske historier fortælles det, hvordan jøderne ofrede lam og smurte lammeblod på dørkarmen for at holde døden væk. Siden blev det en tradition altid at spise lam til påske sammen med syrnet brød. Men med det nye testamente har lammekødet fået endnu en betydning: Lammet ses nemlig i den kristne tro som et symbol på Jesus.
I tråd med traditionen om at ofre lam til påske, ofrede Jesus sig selv, og blev på den måde set som et symbolsk ofringslam.
Den perfekte påskefrokost
Det er ikke kun lam og æg, der kommer på menuen, når vi skal holde en stor påskefrokost. Der er et utal af lækre påskefrokost retter, du kan lave til dine gæster, og hvis du kunne tænke dig at finde inspiration, så har vi både forslag til en klassisk påskefrokost, en lidt anderledes påskefrokost og nogle sunde alternativer til påskefrokosten.
Men ikke nok med at vi skal have god mad til påskefrokosten, så er det lige så vigtigt at pynte fint op. Du kan for eksempel klippe sjove påskekaniner med børnene eller lave fine påskeæg ud af garnrester.
Du må selvfølgelig heller ikke glemme at byde dine påskefrokostgæster på lidt sødt efter maden. Vi danskere er vilde med chokolade, og påsken er bestemt ingen undtagelse. Vores yndlingsslik til påskefrokosten er naturligvis påskeægget, som kan laves i mange lækre variationer. Hvis du vil kaste dig ud i en endnu mere avanceret dessert, kan du også imponere dine gæster med en skøn påskekage med kokos og citron.
God fornøjelse!
Kilder: Godpaaske.dk, Kristendom.dk, Den Store Danske og Nationalmuseet.