Second hand: Her får du gode tips og tricks – og de bedste steder at gøre gode køb

Isabel Marant, By Malene Birger, Stella Mccartney og Prada ... Listen med mærker, som laver luksusvarer er lang. Og lysten til at købe en ny kjole eller en sej taske fra ét af de luksuriøse brands kan være svær at modstå, fordi det ofte er så pænt. Det er, indtil du får kigget på prisen, som ofte er hamper, og så giver det pludseligt sig selv: du har ikke råd. Suk. Men her kommer second hand ind i billedet ...

Langt hen ad vejen handler det om prioriteringer og om at kende de rigtige genbrugsbutikker, hvor det bugner med gode second hand-kups, som kan blive dine. For genbrug er mange ting. Og selvom du kan finde meget guld i fx Røde Kors' butikker rundt om i landet, er det sjældent dér, du finder mærkevarerne.

Så hvis det er dem, du er på jagt efter, har vi lavet en guide til, hvor du gør de gode luksus second hand-køb – både online og fysisk.

Second hand online

Den gode nyhed er altså, at du ikke behøver at købe drømmetasken fra Chanel til fuld pris. Du kan nemlig finde mange gode varer second hand fra mærker som fx Chanel, Helmut Lang, Phillip Lim, Balenciaga eller Louis Vuitton.

På online-sider som Trendsales, DBA og Vestiaire Collective (der også alle sammen eksisterer som en app), men også Facebook Marketplace, finder du vintage-tøj fra mange forskellige brands, som er langt billigere, end det er, når du køber det fra ny – og du kan samtidig være med til at give tøjet nyt liv.

Med andre ord: at købe second hand er både godt for pengepungen og miljøet.

På hjemmesider som Trendsales, DBA og Vestiaire Collective er det typisk privatpersoner, der sælger deres varer, og du finder derfor et bredt udvalg af alt fra tøj og tasker til sko og smykker samt møbler.

På de tre nævnte hjemmesider kan man også gemme specifikke fund som favoritter, så du nemmere kan holde styr på de ting, du har fundet.

Trendsales, Vinted og Tise

Om end flere second hand-apps som Vinted og Tise forsøger sig på markedet, er det stadig Trendsales, der er den største second hand-platform i Danmark, hvor du kan købe og sælge ud af garderoben. Trendsales er både et nemt og trygt sted at shoppe rundt, da alle handler inkluderer sikker betaling, hurtig kundeservice og sporbar forsendelse.

Skulle noget alligevel gå galt, dækker Trendsales op til 100.000 kr., hvis din vare enten ikke dukker op, eller ikke er som beskrevet, går de ind i sagen for at hjælpe.

Vil du købe en vare, kan du byde på den eller betale den fastsatte pris. Du kan også skrive direkte til sælger og forhøre dig om størrelse, mulig slidtage mv. Har du besluttet dig for at købe, vil sælger typisk godkende din anmodning, og inden længe havner pakken med nyt til garderoben hos den nærmeste pakkeshop.

Vil du derimod gerne sælge noget på Trendsales, skal du tage et foto af det, du gerne vil sælge – det kunne være et par bukser – udfylde en lille beskrivelse af varen og fastsætte en passende pris. Og derefter kan folk købe dine ting. Når et salg er gennemført, får du en kode til DAO, som du skriver på pakken, inden du sender den. Nemmere bliver det næsten ikke at sælge sit tøj second hand. Portoen betales af køber.

Vestiaire Collective

Et andet godt at købe second hand er på Vestiaire Collective, som blev lanceret i 2009 i Paris. Platformen har i dag kontorer over hele verden, og det betyder blandt andet, at du herigennem kan købe og sælge second hand fra og til hele verden.

Ligesom på Trendsales skal sælger angive, i hvor god stand varen er, men er du i tvivl om, hvorvidt den kjole, du køber, med sikkerhed er fra fx Gucci, kan du betale et mindre beløb, så varen bliver sendt forbi et af Vestiaire Collective-kontorerne rundt om i verden. Her vil den blive tjekket og valideret, inden du får den tilsendt. Det er derfor et helt sikkert sted at handle.

DBA

På den danske second hand-hjemmeside DBA kan du også både købe og sælge alt fra tøj til accessories, men stedet er især godt, hvis du er på udkig efter møbler. Du skal bare søge på den møbel-type eller designer, du er på jagt efter, og så kommer der forskellige bud frem.

Der er desuden forskellige filtre, som gør det muligt at målrette søgningen lidt mere – fx i forhold til hvor i landet, varen står. Oftest bliver der nemlig lagt op til, at køber selv afhenter varen.

Det kan også være, du er på udkig efter en helt særlig ting, som nærmest aldrig kommer til salg. Er du det, kan du med fordel oprette en 'annonceagent' i DBAs app, som giver dig besked, når den lampe, sofa eller kommode, du søger, bliver sat til salg. Også her er der filtre, som gør det muligt for dig at afgrænse søgningen til en bestemt prisklasse eller model. Det er smart og gør din søgning langt nemmere.

Instagram

Ud over de mere gængse second hand-hjemmesider er der også mange influencere, som er begyndt at sælge ud af deres tøj på Instagram, ligesom mange fysiske genbrugsbutikker også har en Instagram-profil.Et godt eksempel er vintage-butikken I Blame Lulu, der ligger i hjertet af København. De lægger tøj op i deres feed eller som story, så man kan se tøjet online, inden man besøger butikken.

Vintage-butikker

Hvis du ikke er så meget til online-shopping, fordi du måske ikke føler dig så tryg ved det eller har brug for at mærke, prøve og se tøjet, inden du køber, findes der også et hav af fysiske butikker, hvor du kan finde gode genbrugskøb.

Der findes både mere klassiske vintage-butikker, som sælger luksusvarer, men også butikker, hvor man kan sælge sit tøj. Det er smart, og det eneste, du typisk skal gøre, er at kigge forbi butikken med det tøj, så vil en af medarbejderne i butikken vurdere dine ting og prissætte det. Når tøjet er solgt, vil butikken få en given procentdel af salget i kommission, mens du tjener den resterende del.