Smykker – dejlige øreringe, ringe, armbånd og halskæder til dig

Et smykke kan fuldende dit look, og med de rette smykker kan du slippe afsted med selv de simpleste jeans og en hvid T-shirt, hvis bare du pifter det op med et par store øreringe eller nogle smukke ringe.

Men hvilke smykker skal du bære lige nu, og må man blande guld og sølv?

Vi guider dig igennem junglen af ædelstene og -metaller, og fortæller dig, hvilken danske, så vidt som internationale, guldsmed, du skal kende lige nu.

Vi har samlet alle dem, der arbejder med fantastiske råmaterialer og sammensætter guld og sølv, perler og ædelstene.

Det er dem, som skaber de prinsessedrømme, der går lige i hjertet – for diamanter er enhver piges bedste ven.

De danske smykkedesignere du skal kende

Det pibler frem med den ene talentfulde danske guldsmed efter den anden, og aldrig har interessen omkring håndværket været større. Du kan se hvilke smykkedesignere, du skal kende her

Leder du efter et nyt favoritsmykkemærke, der skal stå bag alt det, du drømmer om? Måske skal det være Georg Jensen og de klassiske smykker, Jane Kønig og hendes legende og moderne univers eller Pernille Corydons smukke og prisvenlige smykker?

Det kan også være, at du skal gå efter smykker fra Pilgrim, Pandora eller Julie Sandlau? Her er der smykker, der passer til enhver i en prisklasse, hvor alle kan være med og klassikere iblandt, der giver dig en solid bund i dit smykkeskrin.

Yndefulde øreringe, der klæder dit ansigt

Det skulle næsten undre os, hvis ikke de smukke margueritøreringe er den sikre vinder, når det kommer til konfirmationsgaver og gaver generelt. De klæder alle aldre og fås i et virvar af størrelser - og heldigvis også i både guld og sølv. Det er nemlig væsentligt for de af os, der kun er til en af delene.

Vi har samlet de bedste guides med øreringe, der klæder dit ansigt, øreringen, der ikke kræver huller i ørerne og de øreringe, der generelt bare redder lidt morgenhår og et træt ansigt. Det handler om simple tips og tricks, der kan gøre det nemt at komme hjem fra butikken med ro i maven.

Prikken over i’et – de rigtige ringe

Skal du finde fingerringen til dig selv, forlovelsesringen eller måske endda de vielsesringe, der skal forevige kærligheden med den du elsker? Her finder du de smukkeste, og dem der både kan kategoriseres som billige, i mellemprisklassen og de helt dyre, du kan drømme om.

Skal det være en simpel fingering, der kan sidde i de yderste led af fingrene og pynte der eller en af de større og mere stenbesatte, som den din mormor havde på? Sæsonens tendenser siger, at der er plads til det hele. Om du er til mange og flere forskellige eller til de helt tynde og diamantfyldte, er frit op til dig.

Vi guider dig igennem junglen, for det kan være svært, at finde hoved og hale, men hovedreglen er nem – giv den gas.

Armbånd, der giver dig noget feminint eller kan være en sjov detalje

Her er smykket, der kan det hele. Det kan gøre dit armbåndsur mere feminint, give en simpel skjorte noget nyt liv, men også nedtone en kjole, der har fuld fart på. Det handler alt sammen om, hvilken form for armbånd du vælger.

Hvis du går efter et tyndt og elegant armbånd, tilfører du dit klassiske ur noget legende og let, der med det samme gør det mere feminint, men hvis du går efter et større, og mere bombastisk, kan du bruge det til at give din favoritskjorte et pift.

Når det handler om kjolen, der har brug for en lille nedtoning, er det nemt at give den det med en glitrende hårelastik eller nogle af de andre fine armbånd i stof, du kunne have fundet på et marked i Sydfrankrig. Her finder du også de bedste af den slags.

Lange eller korte halskæder...

Om det er den diamantbesatte halskæde, der er en prinsesse værdig eller de rå og boheme-inspirerede, så er halskæder altid gode at have på og kan hurtigt blive noget, du ikke kan forlade huset uden.

Vi elsker de korte og simple med et lille vedhæng, så vidt som 90’ernes choker og de mere legende i forskellige længder og materialekombinationer. Husk at være opmærksom på længden på kæden. Det er nemlig ikke alle længder, der klæder alle lige godt.

Hvor kommer smykker fra?

Smykker har altid været en stor del af det menneske vi kenders, påklædning.

Vidste du, at smykker først blev set på mennesker, der levede for ca. 32.000 år siden og siden på både istidsfolket, og derefter Egypterne ca. 4000 f.Kr.?

I årene derefter var det som om at kvinderne, og derved også smykkedesignerne, der solgte smykker til de smukke kvinder, prøvede forskellige tendenser af.

Se bare 1920’ernes art déco-tid, der var præget af det strømlinede, luksuriøse og simple udtryk, der prægede smykkerne helt ind til 1950’erne, hvor den første Georg Jensen-butik i København åbnede og de dragende former tog over. Bijouteri (smykker af uædle metaller og farvede glasstykker, red.) kom ind sammen med ”køb og smid væk”-kulturen, der fik fat i befolkningen, og siden har haft sit stærke greb.

Henning Koppel, Nanna og Jørgen Ditzel og Bent og Helga Exner blev nogle af dem, der satte tonen for efterkrigstidens tendenser og bestemte, hvordan smykkerne skulle se ud efter 2. verdenskrig, hvor guldsmedene tvunget til at bruge andre materialer end guld og sølv, og derfor tyede til jern, emalje og keramik.

I 1960’erne introducerede Arje Griegst de eventyrinspirerede former og materialevalg og påbegyndte en drømmende tid for smykkerne, hvorefter de seneste årtier har budt på mange forskellige udformninger af de klassiske smykker, og både 1970’ernes peacetegn, 1980’ernes store øreringe og 1990’ernes chokere er tendenser, vi stadig genser den dag i dag.