Stegeso & rømertopf: Få de bedste opskrifter her
Her på siden finder du alle vores lækre opskrifter på mad i stegeso. Hvadenten du vil bruge din stegeso eller rømertopf til at stege kylling, lave suppe, tilberede en oksesteg eller bage verdens bedste brød, så finder du de bedste stegeso opskrifter her på siden. God fornøjelse med din stegeso - og velbekomme!
Hvad er en stegeso?
En Römertopf, også populært kaldet stegeso, er et ovnfast, porøst lerfad med låg. Det er virkelig nemt at lave lækker mad i en stegeso, for i virkeligheden skal du bare sørge for at komme en masse gode råvarer i, putte den i ovnen og passer stegesoen sig selv, mens en liflig duft af lækker mad breder sig i huset.
Hvorfor er det godt at lave mad i en stegeso?
Alle vitaminer og mineraler bliver i gryden. Det er en virkelig dejlig og nem måde at lave mad på. Det dejlige og sundhedsmæssige i den metode er, at alle safter og kræfter fra grønt, kød og urter bliver dernede i saucen. Og det er ikke kun kylling, lam eller oksesteg, du kan lave i stegeso. Du kan faktisk også bage brød i din stegeso og tilberede lækre supper.
Hvad er en stegeso lavet af?
En Römertopf stegeso er lavet af ler og består af et dybt fad med låg. Det er vigtigt at du følger brugsanvisningen, inden du bruger din stegeso første gang. Hver gang, inden du bruger stegesoen, skal den suge koldt vand til sig, så den bliver mættet. En stegeso skal ikke smøres med fedtstof, inden maden kommer i. Den væske, som optages i lertøjet, er med til at give et saftigt resultat i maden og gør, at maden ikke brænder fast.
Hvor meget rummer en stegeso?
Römertopfen er en klassisk stegeso og den rummer ca. 4 liter. Den skal ikke smøres, men mættes med vand ca. 1 time før brug. Læg herefter grønsager, kød eller fisk samt krydderier i stegesoen. Stil den i en kold ovn, tænd på 225 grader og lad retten passe sig selv. En stegeso kan bruges til supper, kød, fisk, gryderetter og brødbagning.
Hvad kan man tilberede i en stegeso?
En stegeso benyttes som regel til at stege f.eks. en hel kylling, en oksesteg eller andet kød sammen med forskellige grøntsager, f.eks. rodfrugter og løg. Men du kan også sagtens bruge en stegeso til at bage brød i eller bruge den til at bage brød med. Her på siden finder du en skøn opskrift på 'Verdens bedste brød', som er bagt i stegeso. Og den populære ret, pulled pork, er også god at tilberede i en stegeso. I det hele taget er en stegeso genial til at langtidsstege kød. Og er du ikke så meget til pulled pork, så kan du prøve at lave pulled duck i stegeso. Den opskrift finder du lige her på siden sammen med en masse andre gode bud på, hvordan du laver mad i en stegeso.
Og her får du 4 fantastiske opskrifter på mad i stegeso fra Hjemmets kok og madskribent Sandra Leigh Draznin:
Her ser du de lækre retter tilberedt i stegeso – fra venstre er det krydderurtebrød, rødvinsroastbeef med urter, ostegratineret majs/kartoffelsuppe og bagved karrykylling. (Foto: Thomas Hergaard)
Suppe i stegeso: Majs og kartoffelsuppe med sprødt låg
Arbejdstid: 45 min.
Bagetid: 1 time og 35 min.
Ikke fryse-egnet
(4 personer)
1-2 løg
1-2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
2 majskolber (eller 300 g frosne majskerner)
1⁄2 kg kartofler
frisk timian
1 1⁄4 l hønsebouillon
salt og peber
4 skiver brød
50 g revet ost
50 g revet parmesan
Sådan laver du suppe i stegeso:
- Udblød stegesoen i vand 1 times tid. Pil og hak løg og hvidløg fint og vend det i stegesoen sammen med olivenolie.
- Rens majskolberne og skær majskernerne af kolberne. Skræl kartoflerne og skær dem i tern. Vend dem i stegesoen sammen med finthakket timian, salt og peber.
- Læg låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Tænd på 225 grader og lad den bage ca. 45 min. Vend rundt i grønsagerne 1-2 gange undervejs.
- Tag låget af og hæld bouillonen ved. Læg låget på igen og stil stegesoen tilbage i ovnen ca. 45 min.
- Tag låget af og smag suppen til med salt og peber.
- Server suppen med et låg af ostegratineret brød: Rist brødet let og læg det på suppen.
- Bland de to slags ost, drys det over brødet og gratiner suppen under grillen i ovnen ca. 5 min.
Roastbeef i stegeso: Rødvinsroastbeef
Arbejdstid: 45 min.
Marinering: min. 4 timer
Bagetid: 2 timer
Ikke fryse-egnet
(4 personer)
1 roastbeef, ca. 1 kg
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk farin
1 tsk groft salt
5 hele nelliker
3 stk. hel sort peber
frisk timian
1 laurbærblad
1⁄2 flaske rødvin
1 kg jævne kartofler
1⁄2 kg gulerødder
1⁄2 kg persillerødder eller pastinak
evt. 1⁄4 l oksebouillon
sovsejævner
1 bdt persille
salt og peber
Sådan laver du roastbeef i stegeso:
- Læg stegen i en frysepose med fintsnittet løg, finthakket hvidløg, farin, salt, krydderier og rødvin.
- Luk posen og lad stegen marinere i køleskabet ca. 4 timer og gerne natten over. Udblød stegesoen i vand min. 1 time.
- Læg steg og marinade i stegesoen, læg låg på og stil den i en kold ovn. Tænd på 160 grader og lad din stegeso stå i ovnen ca. 1 time og 15 min.
- Skræl kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte. Skræl gulerødder og persillerødder eller pastinak og skær dem i tykke skiver på skrå.
- Læg kartofler og grønsager ved stegen, læg låg på, skru op på 225 grader og lad retten stege yderligere 45 min. (kødets centrumstemperatur skal være ca. 60 grader).
- Tag stegen over på et bræt og læg grønsagerne over på et varmt fad – hold det varmt.
- Si væsken over i en gryde, giv det et opkog og tilsæt evt. bouillon. Jævn sovsen og smag til med salt og peber.
- Skær kødet i skiver og server med grønsager, persilledrys og sovs.
Tip: Hvis stegesoen er for lille til både kød, kartofler og grønsager, så lad kødet stege, til centrumstemperaturen er ca. 60 grader. Tag det op og hold det varmt, mens kartofler og grønsager bager alene i væsken.
Kylling med karry tilberedt i stegeso
Arbejdstid: 45 min.
Bagetid: 11⁄2 time
Fryse-egnet (4 personer)
1 hel kylling, 1500 g
1 løg
2 fed hvidløg
5-10 g frisk ingefær
2 spsk karry
2 spsk olivenolie
500 g kartofler
500 g gulerødder
1 dåse hakkede tomater
frisk koriander eller persille
salt og peber
Tilbehør: ris
Sådan laver du kylling med karry i stegeso:
- Del kyllingen i lår og bryst og del dem i halve, så der bliver 8 stykker i alt. Hak løg, hvidløg og ingefær fint og vend det sammen med karry og olie i stegesoen.
- Krydr kyllingestykkerne med salt og peber og vend dem i. Skræl kartofler og gulerødder, skær dem i tern og vend dem i.
- Læg låget på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Tænd på 225 grader og lad retten stege 1 times tid.
- Tag låget af, hæld tomaterne ved og læg låget på igen – lad retten stege endnu ca. 30 min.
- Smag til med salt og peber og server med koriander- eller persilledrys og kogte ris.
Brød med krydderurter bagt i stegeso
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: 1 time og 45 min.
Bagetid: 1 time og 10 min.
Fryse-egnet
(1 brød)
15 g gær
3 1⁄2 dl vand
ca. 550 g hvedemel
1 1⁄2 tsk groft salt
2 spsk olivenolie
krydderurter f.eks. rosmarin, timian citronmelisse
Sådan bager du brød i stegesoen:
- Udblød stegesoen i vand 1 times tid. Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt mel, salt, olivenolie og hakkede krydderurter.
- Ælt dejen godt igennem og lad den hæve tildækket 45 min. Tør underdelen af stegesoen. Ælt dejen godt igennem, form den til at aflangt brød og drys det grundigt med mel.
- Læg det i stegesoen, dæk med et fugtigt klæde og lad det hæve 1 times tid. Rids dejen med en skarp kniv og læg låget på stegesoen.
- Sæt den i en kold ovn og tænd på 225 grader. Lad brødet bage i stegesoen ca. 60 min. Løft låget og bag yderligere ca. 10 min.
- Tjek, om brødet er gennembagt – det skal lyde hult, når man banker på det.
- Vend brødet ud på en rist og lad det afkøle.
Så kort fortalt - ligegyldig om du vil stege kylling, bage brød, tilberede en oksesteg eller lave en suppe, så kan du bruge en stegeso. Det er bare om at komme i gang med at lave lækker og nem mad i stegesoen, og du finder med garanti en gos stegeo opskrifter her på siden. Velbekomme og god fornøjelse!