Vold mod kvinder - Vi taler højt om vold

#talhøjtomvold

Vi hører sjældent om den: Volden i danske parforhold, hvor kvinder især er udsatte. Og det er med til at holde vold i live. Tavsheden. At det sker i skjul.

Derfor sætter ALT.dk fokus på vold under mottoet: Vi taler højt om vold! 

Læs her på siden om typer af vold, PTSD og et nordisk voldsparadoks - og over 59 vidnesbyrd fra læsere om skjult vold i parforhold.

Er jeg udsat for vold?

Mange kvinder er i tvivl om, hvorvidt de har været udsat for vold – også dem, der er blevet nødt til at opsøge et kvindekrisecenter. Det er ofte først, når de søger hjælp, at kvinderne begynder at kunne forstå, hvad det er for et forhold, de har levet i. 

Du kan her læse om en dansk undersøgelse, som afdækker de afgørende grunde til, hvorfor så få søger hjælp: Derfor søger voldsudsatte ikke hjælp

Når du lever i vold, kan det alvorligt påvirke din selvopfattelse. Kvindens selvværd er ofte så nedbrudt, og hendes grænser overskredet så mange gange, at hun ikke længere kan mærke sig selv og sine egne behov. Det handler om kvinden og den voldsudøvendes relation, hvor der næsten kan opstå et afhængighedsforhold. Hermed bliver volden normaliseret og usynlig.

Og understreger, at vold ikke kun er blå mærker og blodansamlinger på halsen, men kan komme i mange former og ofte overlapper hinanden.

Her er de seks voldsformer:

  1. Psykisk vold - at blive ydmyget, nedgjort, manipuleret, kontrolleret, isoleret, truet, stalket/forfulgt.
  2. Fysisk vold - at blive slået, banket, smidt med eller udsat for vold med våben eller andre genstande.
  3. Seksuel vold - at blive tvunget til sex, som man ikke ønsker eller har lyst til.
  4. Materiel vold - at få ødelagt eller frataget indbo og personlige ejendele.
  5. Økonomisk vold - at blive nægtet adgang til penge, mad og andre fornødenheder.
  6. Digital vold - at opleve online chikane, deling af private billeder, modtage trusler

Her på denne side finder du samlet vores artikler om de forskellige voldsformer - hvor vi bl.a. taler med eksperter og kvinder, der har haft helt inde på livet.

LÆS OGSÅ: Mette blev udsat for seksuel vold: ”Jeg har været en form for prostitueret – bare uden at få penge for det”

PTSD og (psykisk og fysisk) vold

En alvorlig konsekvens af vold kan være PTSD. Faktisk er der flere kvinder, som er ramt af PTSD end fx tidligere soldater, der lider af samme. Det kan du læse om her: Kvinder rammes oftest af ”soldater-sygdom”: Nyt studie advarer mod voldens usynlige følge

Læs også om Marie, der anonymt fortæller sin historie til os om at blive syg - men uden at forstå, at det skyldes (psykisk) vold: Ingen forstod, hvad Marie fejlede: ”Alle anfaldene i badene, alle flashbackene. Pludselig gav alt mening” 

Hvor mange udsættes for vold?

Det er svært at undersøge omfanget af vold, blandt andet fordi den mest udbredte voldsform, den psykiske vold, lever i det skjulte. Mange eksperter tager dog udgangspunkt i disse tal, når vi taler om antallet herhjemme: 

  • 4 ud af 100 danske kvinder har været udsat for psykisk vold
  • Cirka 38.000 kvinder skønnes i 2017 at have været udsat for fysisk partnervold, viste en undersøgelse fra 2018 lavet af Statens Institut for Folkesundhed.
  • Kvinder, der har været udsat for vold og anmeldt det, er typisk mellem 20 og 49 år.
  • Hvert år søger ca. 2000 kvinder og 2000 børn beskyttelse på et af landets krisecentre under LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre).
  • I 2019 havde 2.164 kvinder ophold på kvindekrisecentre, hvilket er en stigning på 7 pct. sammenlignet med 2018, melder Danmarks Statistik.
  • Over 2000 gange har en voldsudsat kvinde, en pårørende eller en fagperson ringet til Danners telefonrådgivning i 2019.

Vidnesbyrd - vi deler læsernes historie

Har du oplevet at blive udsat for vold af en partner?  Har du været tæt på en, som var udsat for vold? 

Sådan spurgte vi her på ALT.dk jer læsere og bad jer dele jeres oplevelser, hvis I har haft vold inde på livet. Vi mener nemlig, at det er vigtigt at tale højt om vold i nære relationer i Danmark. Om du oplever den nu eller har oplevet den tidligere, om du er pårørende i form af ven eller familie, eller om du er tidligere voldsudøver.

Her på denne emneside finder du vores i alt fire artikler med læsernes mange vidnesbyrd. Vi fik på meget kort tid tilsendt massevis af personlige beretninger, og de fire artikler bringer i alt 59 anonymiserede historier om vold mod kvinder herhjemme.

Det er vigtige beretninger for at forstå voldens natur, og hvorfor det kan være svært at bryde ud af en voldelig relation - for det ER svært. 

Det er skræmmende læsning, som enhver mor, datter, søster – og ikke mindst mand – burde læse,” skrev ALT.dks livsstilsredaktør dengang om alle 59 vidnesbyrd. 

Du kan også bakke op om kampagnen ved at dele #talhøjtomvold på sociale medier og på den måde være med til at sprede budskabet.

Har du brug for at tale med nogen?

Lever du i et voldeligt forhold, kan du søge hjælp - også anonymt - flere steder. Kontakt fx Danners gratis rådgivning 'Sig det til nogen' eller Lev Uden Volds nationale hotline, hvor du kan ringe gratis og anonymt på 1888 døgnet rundt.