Jan Linnebjerg om sit store tv-comeback: Jeg troede, de havde opgivet mig

Skuespilleren fortæller, at han blandt andet skulle finde fodfæste igen som skuespiller under optagelserne til DRs nye dramaserie "Generationer". 

logo herognu HER&NU HN

I løbet af de sidste par år er meget faldet på plads for Jan Linnebjerg.

Han har ikke rørt spiritus, siden han i 2021 ramte bunden og gik på afvænning, og så har han sluttet fred med Pyrus, der nok har været en økonomisk gave, men også en professionel forbandelse for den 65-årige skuespiller.

Netop nu kan han opleves som den omsorgsfulde far i DR-serien ”Generationer”, men alene at komme i betragtning til rollen, oplevede han som en stor personlig sejr.

Artiklen fortsætter under boksen...

Svært at se sig selv

Samspillet med 17-årige Isi Gren-Sørensen og Olga Schultz, 21, der spiller hans to yngste børn i ”Generati- oner”, ser han som en gave.

– De er pissegode. Det kommer bare naturligt til dem. De har aldrig lært det. De går bare ind og gør det, lyder roserne fra skuespilleren, der selv synes, han var noget rusten, da han skulle i gang foran kameraet.

Han er dog godt tilfreds med resultatet.

– Jeg plejer sgu ikke at gide at kigge på mig selv. Det har jeg det svært med. Jeg synes tit, jeg kunne have gjort det bedre. Men jeg er virkelig stolt af ”Generationer”. Den ligger lige til højrebenet for mig at være en far, der vil gøre alt for sine børn, slutter Jan, der selv er far til Magnus på 22 og Clara på 33 år.

– Jeg måtte ringe tilbage og spørge, om det var rigtigt, at de ville have mig. Jeg troede simpelthen ikke, at det var sandt, fortæller Jan, der også blev ramt af tvivl på de første optagedag.

– Der var ikke meget, der skulle tages om. Jeg tænkte, om de havde opgivet mig. Og så var det bare fordi, det gik godt, siger han.

Han ryster smilende på hovedet over det negative tankemønster.

– Det vilde er, at jo mere jeg har givet slip og bare tænkt, at tingene må gå deres gang, jo bedre er det gået mig. Der er nok en mening med alt her i livet. Også at jeg har skullet igennem så mange ting. Jeg har også en ADHD, som har ligget og spærret for en fandens masse ting. Men nu ved jeg det. Så kan jeg gribe korthuset, inden det begynder at vælte.

Slægtsforskning

Linnebjerg kan sagtens genkende problematikken med familiehemmeligheder som i ”Generationer”.

Hans mor, Inger Viola, fik ham som ugift 19-årig og forlod hjembyen Hals til fordel for Herning, da kæresten under graviditeten fandt en anden.

– Hun var sindssygt stærk og sej. Men de første to-tre år af mit liv har ikke været nogen dans på roser. Min mor var alene med mig og skulle gå kilometer for at få mig i vuggestue. Hun kom altid for sent og hentede mig og fik skældud, har han fortalt JydskeVestkysten om sin mor.

LÆS OGSÅ: Marian og Mikkel Beha jubler: Dobbelt lykke

I Herning mødte hun Villy Egon på den spolefabrik, hvor de begge arbejdede. Først som 11-årig fandt Jan ud af, han ikke var hans biologiske far.

Arbejdet med tv-serien har givet nyt liv til hans interesse for slægtsforskning.

– Min søn Magnus har også spurgt mig, om jeg ikke vil skrive noget ned om mig selv. Han vil gerne have, at jeg fortæller, hvad jeg oplevede som dreng og teenager. Hvordan verden var for mig. Det er så fedt, at han spørger.

Artiklen fortsætter under billederne...

Næste år kan Jan fejre sølvbryllup med hustru- en Karen, som han friede til på sin 40-års fødselsdag.
Den døve golden retriever, Fidel, er hans tro følgesvend.

Rundt i verden

Hvis tv-jobbet ikke fører mere med sig, så bliver der mere tid i kalenderen til at kaste sig ud i den drøm, han har med vennen Timm Christian.

– Vi har begge en udlængsel. Han har krydset Atlanten to gange, jeg har krydset en gang. Vi har sejlet rigtig meget og haft båd sammen før. Nu har vi planer om at købe båd. Vi vil gerne sejle et år i Middelhavet, et år i Caribien, et år ved Mellemamerika og et år i Stillehavet. Karen skal med noget af vejen, fortæller Jan, der allerede har været i Cannes med Timm Christian for at kigge på mulige både.

– Det skal nok være en katamaran. Der skal jo være komfort. Vi lægger båden op, når der er orkansæson, men ellers skal vi bare sejle. Jeg tror også, vi laver lidt charter og tv undervejs. Og så kan jeg måske endelig finde roen til at få skrevet om min barndom og ungdom til Magnus.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.