-
Janni i chok: Det værst tænkelige er sket
-
Sådan mødtes Janni og Linse
-
Janni Rees mor i voldsom ulykke: Vi troede, hun ville dø
-
Janni Rees stormfulde tid: Støttet af mor
-
Se billedet: Her er Janni Rees nye bog
-
Janni: Ville have været venner med Karsten
-
Jannis datter om turbulent tid: Har været bekymret
-
Janni Ree er glad efter tabt sag: - Det er en sejr
-
Klager over afgørelsen: Det er dybt latterligt
-
Janni Ree taber i retten: Bogen skal fjernes
-
Datteren om Jannis nye bog: - Jeg skal ikke læse den
-
Janni afslører vild gave fra Jeppe
Kongehuset afslører prisen: Tronskifte for millioner
Der fulgte mange store udgifter med, da kong Frederik sidste år afløste dronning Margrethe som regent.
Ifølge kongehusets årsberetning for 2024 løb tronskiftet op i 6,5 millioner kroner i såkaldte engangsomkostninger.
Der har blandt andet været omkostninger til fratrædelser, rekruttering, indretning af kontorlokaler, it-arbejdspladser, udskiftning af uniformer og monogrammer, ændring af ordner og medaljer med videre. Desuden er der foretaget ekstraordinære investeringer i opgradering af kongehusets IT-systemer og IT-sikkerhed.
– Regnskabsresultatet for det første år efter tronskiftet er tilfredsstillende og afspejler det høje aktivitetsniveau samt de engangsudgifter og investeringer, der har været nødvendige for at etablere Kongehusets nye organisation, skriver hofmarskal Christian Schønau i årsberetningens forord.
De samlede omkostninger for 2024 er opgjort til 133,4 millioner mod 96,4 millioner året før.
Kongehuset havde personaleomkostninger for 71,6 millioner i 2024, hvilket svarer til en stigning på godt 22 procent.
Derudover blev driftsomkostningerne mere end fordoblet til 18,3 millioner. Det har udløst et underskud på knap seks millioner, der er taget fra de 28,7 millioner, som ekstraordinært blev tildelt ved tronskiftet.
LÆS OGSÅ: Prinsesse Isabella slår kronprins Christian
Artiklen fortsætter under billederne...


Penge i kassen
Kongehuset tjener også penge. Der kommer for eksempel penge i kassen ved udlejning af tjenesteboliger, entreindtægter fra rundvisninger på Fredensborg Slot samt ved salg af biler og maskiner.
Det beløber sig til 2,1 millioner, hvor de 1,7 millioner er fra udlejning og 351.264 kroner står som øvrige indtægter.
Orden på det
Ordener og medaljer har også været en stor udgift for kongeparret. I dronning Margrethes sidste år som regent blev der blot brugt 698.547 kroner, mens regningen for 2024 løb op i 2.339.393 kroner.

Administration
Administrationsomkostninger løber op i over 17 millioner. Man har blandt andet købt rådgivningsydelser for hele 3.117.888 kroner. Det dækker over hjælp fra ”bank, advokat, konsulenter med videre”. Derudover er der posteret 9,9 millioner til IT og telefoni, næsten 3,5 millioner på kontorhold samt godt 600.000 kroner på forsikringer.
Fine gaver
I forbindelse med officielle besøg har kongeparret modtaget en lang rækker gaver. Af listen for andet halvår af 2024, der er offentliggjort med årsrapporten, fremgår det, at de i Grønland blandt andet modtog fire anorakker, to hvalroskranier, en krukke, en tegning og et par øreringe. På Bornholm fik de en kasse med diverse hudplejeprodukter, en selskabsjakke i uld samt et sæt med sweater, hue og halstørklæde. Ved besøget på Ærø modtog de et dejkar med lokale specialprodukter og i anledning af kongens fødselsdag forærede elever ved Sønderskov-Skolen i Sønderborg Frederik en Kongebænk til Graasten Slot.
LÆS OGSÅ: Genoveva Casanovas brutale besked: Langer ud
Artiklen fortsætter under billederne...



Markant stigning
Statsydelsen steg fra 126,5 millioner kroner til 143,8 millioner kroner årligt i det forgangne år. I forbindelse med de nye økonomiske rammer besluttede Folketinget også, at staten skulle overtage den indvendige vedligeholdelse af de slotte og palæer, der er stillet til rådighed for kongehuset, da de vurderes at være fælles kulturarv.

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.
