4 iværksættere vil skabe tryghed for danske kvinder: ”Vi har allerede modtaget mange beskeder”
Fire danske kvinder har mødt massiv opbakning op til lanceringen af en lille, diskret overfaldsalarm, der på kort tid vil kunne alarmere nærområdet i håb om at gøre særligt danske kvinder mere trygge i hverdagen. Bliv klogere på CEDI-alarmen her.
2 ud af 3 af danske kvinder siger sig helt eller overvejende enige i, at de frygter at blive overfaldet, når de færdes alene om aftenen.
Det viser en Megafonmåling fortaget for TV 2 og Politiken. Den frygt vil fire danske kvinder til livs med deres nye overfaldsalarm, CEDI Alert.
”At føle sig utryg på gaderne efter mørkets frembrud er noget, vi og vores bekendte alle kunne nikke genkendende til, og vi kunne mærke vigtigheden af projektet helt ned i maven,” fortæller en af de fire kvinder bag den nye alarm, Camilla Dalsgaard Sonne.
”Vores helt store mål er, at det skal virke præventivt, idet alle gerne skulle gå rundt i troen om, at alle og enhver har en CEDI, og alle er CEDI Runners. CEDI skal give den her ekstra form for tryghed, når man færdes derude, fordi der potentielt set vil være en, der kan hjælpe dig lige om hjørnet.”
Pas på din søster
”CEDI skal sikre, at det skal være trygt for alle at færdes overalt.”
Sådan lyder sloganet for den lille, fikse alarm, der er opkaldt efter to af iværksætternes søstre - med ønsket om at passe på blandt andet netop dem.
Den diskrete CEDI-alarm kan nemt sidde i nøgleringen eller holdes i hånden, hvis man føler sig ekstra utryg. Bliver den aktiveret, skal den, modsat iPhones indbyggede overfaldsalarm, som ringer op til alarmcentralen og i forvejen udvalgte kontakter, tilkalde såkaldte CEDI Runners.
CEDI Runners-konceptet fungerer som Trygfondens Hjerteløbere og består af frivillige, der, når alarmen bliver aktiveret, bliver kaldt ud til overfaldsstedet.
”Håbet er, at der tilmeldes så mange CEDI Runners, at der altid er en lige om hjørnet. Ved at have et stort community af almene borgere, der ønsker at hjælpe, så kan vi potentielt gå hen og redde nogen fra nogle rigtig farlige situationer,” fortæller Camilla Højbjerg Pedersen, som ligeledes er en af kvinderne bag alarmen, hvortil hun tilføjer:
”Men det er utroligt vigtigt for os at understrege, at man blot skal agere vidne og lave det opkald til politiet, som den person, der har aktiveret sin alarm, ikke selv kan. Man skal ikke ud og udøve selvtægt, og man skal ikke begive sig ud i farlige situationer. Man skal altid tænke på sin egen sikkerhed.”
Stor opbakning før lancering
I marts blev britiske Sarah Everard bortført og dræbt, da hun var på vej hjem fra en veninde. Det gik viralt med hashtagget #TextMeWhenYouGetHome, skabte massiv røre, og en større debat om kvinders sikkerhed blev sat i gang.
Så skønt CEDI-alarmen i første omgang ”blot” blev søsat i forbindelse med en skoleopgave tilbage i 2020, har den hurtigt vist sig at have stort potentiale. For selvom det er under sørgelige omstændigheder, mener Camilla Dalsgaard Sonne, at det er rigtig vigtigt, at der nu snakkes om og handles på den utryghed, mange, især kvinder, oplever.
”Hvor mange før ikke kunne se eller forstå problemet, anerkender samfundet nu, at mange kvinder går rundt med den her frygt – og det er et stort skridt i den rigtige retning.”
Det øgede fokus på følelsen af sikkerhed – eller mangel på samme – har gruppen bag alarmen også tydeligt kunne mærke.
”Vi har allerede været heldige at modtage mange beskeder, som roser konceptet og siger, at bare det, at vi arbejder på det, allerede har gjort en forskel,” fortæller Camilla Højbjerg Pedersen.
”Nu glæder vi os bare til, at alarmen kommer ud, så vi rigtig kan begynde at gøre en forskel.”
Alarmen vil blive solgt på CEDIs egen hjemmeside, og begge dele forventes klar omkring sommerferien.