Sådan behandles pensioner ved skilsmisse

Sådan behandles pensioner ved skilsmisse

Reglerne om pensioners behandling har været meget omdiskuterede. Nedenfor kan du læse hvad reglerne indebærer for dig i dit ægteskab.

Reglerne:

Reglerne om pensioners behandling ved separation/skilsmisse fremgår af retsvirkningslovens kap 2, paragraf 16b-16h. Reglerne trådte i kraft 1.1.2007.

Rimelige pensioner:

Reglernes udgangspunkt er, at i forbindelse med separation/skilsmisse, udtager hver ægtefælle forlods (dvs. uden deling) egne rimelige pensioner.

En rimelig pension er det der svarer til en "sædvanlig" pensionsopsparing i den pågældendes hverv.

Indbetaler du eller din ægtefælle mere end det "sædvanlige" på pensionen, fx for at undgå topskat, vil den yderligere indbetaling være en såkaldt "ekstra pension", der skal indgå i delingen.

Det har ingen betydning om ekstraindbetalingen sker på samme ordning som de øvrige indbetalinger eller på en separat pensionsordning.

Kortvarige ægteskaber:

Er der tale om et kortvarigt ægteskab – i praksis et ægteskab under 5 år – udtager hver ægtefælle i tilfælde af separation/skilsmisse alle egne pensioner uanset om de er rimelige eller ej.

Kompensationsregler:

Uanset udgangspunktet om, at hver ægtefælle udtager egne rimelige pensioner er der dog mulighed for, at den ringest stillede ægtefælle i forbindelse med separation/skilsmisse kan få en såkaldt pensionskompensation.

Der er to muligheder for kompensation. Den ene benævnes "fællesskabskompensation" og giver mulighed for kompensation, hvis man har "ofret sig for fællesskabet" dvs. f.eks. har været på barsel, gået hjemme/været på deltid for at passe hus/børn eller været uden for arbejdsmarkedet i en periode for f.eks. at følge manden i forbindelse med udstationering. For at kunne opnå fællesskabskompensation skal pensionstabet mindst svare til 2 fulde års pensionsindbetaling.

Den anden form for kompensation kaldes "rimelighedskompensation", og giver mulighed for kompensation, hvis den ene ægtefælle står urimelig ringe pensionsmæssigt. Der er tale om en konkret skønsmæssig vurdering, men for at der overhovedet kan blive tale om rimelighedskompensation er det en betingelse, at der er tale om et længerevarende ægteskab. Et længerevarende ægteskab vil ifølge bemærkninger til loven sige mindst 15 år. Forudgående samliv kan dog i et vist omfang tælle med.

Ægtepagt:

Ønsker I ikke, at ekstrapensioner/ekstraindbetalinger skal deles i forbindelse med separation/skilsmisse kan der aftales særeje på ordningerne ved oprettelse af en ægtepagt. Aftales der særeje skal du dog være opmærksom på, at kompensationsreglerne i så fald vil blive sat ud af kraft.

Ønsker I at jeres pensionsordninger skal deles- uanset at de kan betegnes som rimelig- kan der oprettes en ægtepagt om deling af pensioner. Bemærk dog, at der alene kan aftales deling vedrørende rate- og kapitalpensioner, ikke livrenter.

LÆS OGSÅ: Nye skilsmisseregler - Dét betyder de

Anne Kjærhus Mortensen

Anne Kjærhus Mortensen er ansat som advokat i Ret & Råd Hillerød med speciale i skilsmisse, arv og pension. Hun er derudover ansat som ekstern lektor på Københavns universitet i fagene Arv og Pension samt Privat Generationsskifte. Hun underviser såvel advokater og revisor om emnerne og skriver løbende artikler på området.