Angst – Alt om angst, og hvordan det føles
Angst kan ramme os alle
Vi oplever alle at føle en eller anden form for angst i løbet af livet. Oftest i en mild grad, men angst kan også ramme så hårdt, at det bliver en lidelse.
Ifølge Psykiatrifonden oplever hver 5. dansker at få angst - uanset alder og køn. Svær angst kan vise sig som fysiske og psykiske symptomer, pludselige panikanfald, og det kan gøre selv banale gøremål uoverkommelige.
(Foto: Getty Images)
Hvad er angst?
Fra naturens side er angst med til at hjælpe os med at fornemme, hvornår der er fare på færde, og derfor er et vist niveau af angst faktisk helt normalt. Men hos nogen mennesker udvikler det sig, så de oplever angst i ellers helt almindelige dagligdagssituationer. Alvorlig angst kan ikke "jages væk" med rationelle argumenter, men der skal hjælp til udefra for at komme af med den.
- Angsten er en ufrivillig reaktion – det er kroppen, der reagerer sådan. Vi bestemmer ikke selv, hvilke følelser vi har, men må leve med dem på godt og ondt, fortæller psykoterapeut Elisabeth Aarup til Eurowoman. Blandt hendes klienter er de hyppigste former for angst: panikangst, social angst, eksamens- og præstationsangst og generaliseret angst.
Andre almindelige former for angstlidelser er, udover ovenstående, ifølge Psykiatrifonden også forskellige typer af fobier, OCD, posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD) og akut stressreaktion.
Angst har typisk ikke én bestemt årsag, og den er ofte vedvarende - hos nogen i en grad, så det kan føles, som om den altid har været der.
LÆS OGSÅ: Ida led af angst i fire år: Sådan kom hun over det
Angsttilstande er ifølge Sundhedsstyrelsen ofte forbundet med nedsat livskvalitet og et forringet socialt liv. Mennesker med angst kan ofte godt forstå, at deres frygt ikke er rationel, men alligevel er de ude af stand til at bekæmpe den. Derfor har de brug for hjælp udefra, for at komme videre i livet.
Hvad er symptomerne på angst?
Der findes over 100 forskellige symptomer på angst, som overordnet kan deles op i fysiske og psykiske symptomer.
De kropslige symptomer er blandt andet hjertebanken, hovedpine, ondt i kæben (fordi man ubevidst spænder i hele kroppen), svedturer, trykken for brystet, søvnproblemer og ticks eller rysten, der skyldes, at en del af nervesystemet, kaldet det autonome nervesystem, er påvirket, og det gør, at symptomerne er uden for viljens kontrol.
LÆS OGSÅ: Sådan reagerer din krop på angst
De psykiske symptomer kan være konstant uro og overdreven bekymring, at man er irritabel, rastløs og har koncentrationsbesvær, det kan påvirke ens evne til at etablere sociale relationer eller på produktiviteten i ens arbejdsliv eller uddannelse – samt pludselige panik- og angstanfald.
Sådan føles et angstanfald
Et af de meget alvorlige symptomer på angst er angstanfald. Her bliver man helt uventet overmandet af voldsomme anfald, hvor det ofte kan føles, som man er ved at dø. Angst- og panikanfald kan komme "ud af det blå" og ramme alle steder og på alle tider på døgnet.
Psykoterapeut og forfatter Lizl Rand levede med angst i 10 år, hvilket hun skrevet om i sin bestseller "Kom stærk ud af din angst – en personlig beretning om at ligne en succes udenpå og være bange indeni". Hun giver en detaljeret beskrivelse af et angstanfald i et af bogens kapitler, som du gratis kan læse her: "Min krop ryster, og jeg tænker, at hvis jeg ikke dør om lidt, så er det, fordi jeg er blevet sindssyg".
Hvornår bliver angst unormalt eller en lidelse?
Det er som nævnt helt almindeligt, at vi alle går gennem livet og i det små oplever angst i forhold til vores helbred, mulige ulykker eller verdens tilstand. Men hvornår går angst fra at være helt normal til at være sygelig – og dermed noget, der bør behandles?
– Det gør den, når den har varet over en vis tid, eller hæmmer en så alvorligt, at den går ud over ens mulighed for at passe et almindeligt liv, siger Anne Lindhardt, psykiater og formand for Psykiatrifonden til ALT for damerne og forklarer videre:
– Når det kommer til angsttilfælde, der vel nok er den mest alvorlige form for angstlidelse, hvor man blandt andet oplever hjertebanken og kan have en fornemmelse af at blive kvalt, siger man, at man skal have haft fire anfald inden for fire uger.
Så mange danskere er ramt af angst
Du er ikke alene om at opleve angst! Der findes ikke præcise opgørelser over, hvor mange danskere som på et tidspunkt i livet bliver ramt af sygdommen. Men ifølge Psykiatrifonden oplever hver femte dansker at få angst, og ifølge Sundhedsstyrelsen viser en stor undersøgelse blandt flere europæiske lande, at omkring 12 % af en befolkning i løbet af et år har en angsttilstand.
Børn, unge og voksne rammes af angst, og det rammer begge køn, men det ses i dog højere grad hos kvinder end mænd.
LÆS OGSÅ: Her er diagnosen, som rammer flere kvinder end mænd
Bryd tabuet om angst
Masser af kendte og ukendte danskere har gennem årene fortalt åbent om deres oplevelser med angst, blandt andet sangerinde Lina Rafn, skuespiller Preben Kristensen, forfatter Kaspar Colling Nielsen og topmodellen Christel Winter.
På sociale medier er der også mange, der er stået frem med deres oplevelser med angst, via hashtags som #slipangsten #sigdethøjt og #brydtabuet.
Her kan du læse seks modige kvinders beretninger om angst, da de sagde ja til at dele deres oplevelser på ALT.dk for at skabe mere forståelse for sygdommen.