Slip angsten

6 modige kvinder fortæller præcis, hvad angst er

Ifølge Psykiatrifonden oplever hver femte dansker at få angst. Alligevel er det tabubelagt, og mange har svært ved at forstå, hvad angst egentlig er. Det har fået flere til at dele deres personlige historier om, hvad et liv med angst indebærer for dem.

Tidligere på året ryddede Kanal 4 deres sendeflade for at fortælle om folkesygdommen angst. De opfordrede mænd og kvinder til at tage hånden fra munden og italesætte en sygdom, der ofte er tabubelagt. Det udviklede sig til hashtaggene #slipangsten #sigdethøjt og #brydtabuet – hvor det sidste rummer over alle tabubelagte fysiske og psykiske sygdomme.

Seks modige kvinder er gået med til at dele deres oplevelser med angst på Alt.dk for at skabe mere forståelse for, hvad sygdommen kan indebære.

Symptomer og hjælp

Overordnet findes der fem former for angst

Panikangst: Angstanfald, der kommer pludseligt og er så voldsomt, at man er bange for, at man fejler noget med hjertet, skal besvime, blive sindssyg eller dø.

Socialfobi: Angst for at rødme eller svede eller på anden vis komme til at røbe, at man er nervøs, samt angst for at andre skal tænke kritiske tanker om én.

Generaliseret angst: Tendens til at overbekymre sig og mere eller mindre konstant føle nervøsitet og anspændthed.

Agorafobi: Angst for at færdes steder med mange mennesker, for eksempel i supermarkedet, i bussen eller i toget.

Enkelfobi: Angst for specielle ting eller situationer, for eksempel angst for edderkopper, angst for højde, for at flyve eller for tordenvejr.

Kilde: Sygeforsikring Danmark

Symptomer

Foruden selve angstfølelsen kan der være kropslige symptomer som fx hjertebanken, sveden eller rysten. Ved sværere angsttilfælde ses dødsangst, uvirkelighedsfølelse, besvimelsesfornemmelse og frygt for at miste selvkontrollen. Angst kan komme i anfald eller være vedvarende.

Kilde: Psykiatrifonden

Hjælp

Har du mistanke om, at du har angst, eller ønsker du hjælp til dig selv eller en pårørende, kan du kontakte din egen læge eller Psykiatrifondens rådgivningstelefon 39 25 25 25. Rådgivningen er anonym, gratis og fagligt funderet.

LÆS OGSÅ: Succesfuld og stressramt: Hvis ikke jeg springer ud af hamsterhjulet nu, dør jeg

LÆS OGSÅ: Helle fik hjernerystelse: "Jeg har været dårlig til at lytte til mig selv"

LÆS OGSÅ: 7 råd, der giver dig mere tid til dig selv