Brunkager – Julens bedste opskrifter på brunkager
Duften af dansk jul
Ingen jul uden julesmåkager og ingen julebag uden brunkager. Brunkagen er en dansk julesmåkage, som kan varieres i det uendelige.
Ens for kagerne er, at de er flade og brune med tynde synlige skiver af mandler. De serveres sammen med pebernødder, vaniljekranse og konfekt og dufter dejligt af dansk jul.
Find både de traditionelle og utraditionelle opskrifter påden klassiske julesmåkage her.
Opskrift på hjemmelavede brunkager
Den klassiske hjemmelavede julesmåkage er lavet af en dej med kanel, kardemomme, ingefær, brun farin og mandler, og det er derfor en dejlig krydret julesmåkage. Nogle vælger også at komme pomerans-skal og sukat i dejen – og skal der rigtigt eksperimenteres med julekagebagningen kan man prøve at tilsætte både marcipan, figner og ingefær til dejen.
Prøv f.eks. denne lækre opskrift på Blomsterbergs brunkager.
Brunkagedej kan opbevares længe i køleskabet, hvilket betyder, at man kan lave en stor portion og have til hele julen. Nogle kan også fryses. Derfor er det et godt juletip at tilberede en stor mængde dej i slutningen af november eller starten af december. Hvis du deler dejen op i ruller og enten fryser eller lægger på køl, så kan du have nybagte julesmåkager klar til uventede julegæster, eller på en kedelig hverdagsaften på ingen tid. Husk at kigge i opskriften, om dejen er fryseegnet eller ej.
Brunkagedejen kan også rulles ud på et meldrysset bord og udstikkes til små hjerter, engle, juletræer eller andet, som du har småkageforme til. Har du ikke nogen forme, kan du bruge et glas eller et låg. Til disse kager fungerer det bedst, hvis din dej ikke er fuld af mandelsplinter, sukat osv. Du kan evt. drysse mandelsplitterne oven på kagerne efter de er bagt. Og så er vi egentlig mere ovre i en klassisk peberkagedej, som du også kan bygge peberkagehuse af, hvis du har mod (tålmodighed) til det.
Bag med børnene
Er der børn med i projektet, er det sjovest at rulle dejen ud og forme kagerne med et glas eller en udstikker. I så fald gemmes mandlerne i opskriften til at pynte kagerne med. Smut dem, og lad dem stå en halv times tid i koldt vand, så er de nemme at flække.
Hvis brunkagedejen smuldrer
Hvis brunkagedejen smuldrer, kan det skyldes, at sirupsblandingen var for varm, da den kom i. Hvis du tilsætter en anelse koldt vand under æltningen, genvinder dejen sin smidighed.
Vi har samlet alle de bedste opskrifter på ALT.dk:
- Mette Blomsterbergs populære brunkager
- Klassiske brunkager
- Sukkerfri brunkager
- Sprøde brunkager med pistacienødder
- og mange, mange flere.
Opskrifterne er fra Hjemmet, Hendes Verden, Boligliv, Fit living og ALT for damerne.