Forstoppelse: Symptomer og behandling

Det er både ubehageligt og irriterende, men desværre også noget, som rammer de fleste på et eller andet tidspunkt. Vi taler om forstoppelse, der er karakteriseret ved få eller slet ingen besøg på toilettet. Her på siden får du gode råd om, hvordan du får fordøjelsen på ret køl igen, og du bliver ikke mindst meget klogere på, hvordan du undgår at få forstoppelse selv.

Læs også om babyer og forstoppelse.

Forstoppelse er måske ikke i udgangspunktet en livstruende lidelse, men det er i den grad noget, der kan sætte en stopper for dit velbefindende. Forstoppelse rammer både børn, voksne, gamle og de allermindste. Faktisk er det 20 % af befolkningen i Danmark, der lider af forstoppelse. Og så er kvinder dobbelt så plagede som mænd. Hvis du vil vide, hvordan du skal gribe forstoppelsen an, både hos dig selv eller hos dit barn, kan du her på siden blive meget klogere på alt det, du skal vide om tilstanden. Vi har nemlig samlet de bedste råd til at komme af med forstoppelsen, samt hvordan du undgår det fremadrettet og generelt holder din fordøjelse i topform.

Få eller slet ingen ture på toilettet

Når man har forstoppelse, betyder det, at man døjer med hård eller sjælden afføring. Du skal måske ikke så meget på toilet, som du føler, du har behov for, eller også skal du slet ikke. Det kaldes forstoppelse, når man kun har afføring to eller færre gange om ugen. Forstoppelse kan, udover det ubehag det medfører, at du ikke kommer på toilet, også give mavepine, ligesom hæmorider kan være en konsekvens.

Et af de ting, der anses som den hyppigste årsag til forstoppelse, er for lidt fibre i kosten. Udover manglende fibre er for lidt fysisk aktivitet samt irritabel tyktarm ofte skyld i forstoppelse. I visse tilfælde er det mere alvorlige ting, der er årsagen til forstoppelsen. Det gælder for eksempel nedsat stofskifte, ligesom forskellige medicintyper kan have forstoppelse som en af dets bivirkninger.

Hjælp til irritabel tyktarm

Hvis du er en af de uheldige, hvis forstoppelse skyldes irritabel tyktarm, kan du blive meget klogere på lidelsen blandt vores mange artikler om emnet. Her kan du blandt andet læse om, hvilken kur der hjalp Signe af med sine symptomer på irritabel tyktarm, ligesom vi giver dig de bedste råd til, hvordan du undgår irritabel tyktarm og generelt booster dine tarmes sundhed. Vi kan afsløre så meget, at det handler om bakterier – og rigtig mange af dem.

Vejen til en sund fordøjelse

Når du vil af med din forstoppelse, er der heldigvis flere ting, du kan gøre. Ét er at bruge afføringspiller eller andre former for afføringsmidler, der blandt andet virker ved at stimulere tarmen og derved øge afføringens volumen. Afføringsmidlerne kan blive en nødvendighed, men bør så vidt muligt undgås, fordi afføringsmidler kan virke vanedannende for tarmen, så tarmens naturlige tømningsevne forringes.

Find ud af, hvordan du undgår forstoppelse, oppustethed, ondt i maven og maveproblemer generelt, når Dennis Råhave, der er mave- og tarmspecialist, giver dig 8 kostråd mod ondt i maven. Rådene går blandt andet på, at du skal spise flere grove grøntsager (som for eksempel rodfrugter), vælge de kød- og mælkeprodukter, der har et lavt fedtindhold og ikke mindst, at du skal drikke rigeligt med væske.

Det sidste er også et af rådene i vores guide med 10 ting, du skal vide om sund fordøjelse. I guiden kan du også læse, hvordan du kan spise dig til en sund fordøjelse og ikke mindst få svaret på, hvorfor også både regelmæssig motion og ro er vigtigt. Læs meget mere i vores samling af artikler om fordøjelse, hvor du kan læse alt om de hyppigste fordøjelsesproblemer som for eksempel oppustet mave og ikke mindst, hvordan du afhjælper dem.

Husk fibre og fuldkorn

Et af de andre råd, der går igen i eksperternes anbefalinger, er at øge fiberindholdet i din kost. Vi er heldige at have en stolt rugbrødstradition her i Danmark, der som udgangspunkt giver os masser af fibre. Havregryn, der er manges absolutte morgenmadsfavorit, er også fiberrige. Der er med andre ord nok af madvarer, der er rige på kostfibre, og vi har altså et godt grundlag for at få nok af dem. En af de bedste kilder til de vigtige kostfibre er fuldkorn, som du finder i grove kornprodukter.

Et af de i alt ni officielle kostråd lyder da også på, at du skal vælge fuldkorn. Helt specifikt går anbefalingen på, at du skal spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Du kan nå op på den anbefalede mængde, hvis du hver dag for eksempel spiser to deciliter havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Få inspiration til sidstnævnte, når vi giver dig masser af opskrifter på hjemmelavet rugbrød og ikke mindst viser dig utallige, lækre måder, du kan bruge rugbrødet på.

Babyer og forstoppelse

Én ting er, når vi voksne døjer med forstoppelse. Næsten værre  er det, når de allermindste ikke kan komme af med afføringen. Det er desværre ikke helt ualmindeligt, at både børn og babyer får forstoppelse. Når babyer bliver forstoppede, skyldes det i mange tilfælde, at barnet får flaske. Modermælkserstatning kan nemlig være sværere for barnet at fordøje end modermælk. Herudover kan overgangen fra modermælk eller modermælkserstatning til mere fast kost også resultere i, at det lille barn får forstoppelse. Læs med, når Dorte Fischer, der er sundhedsplejerske igennem 13 år, giver en førstegangsmor gode råd til at håndtere sin datters forstoppelse eller kom med lille Mikkel og hans mor på hospitalet, når han skal undersøges og behandles for forstoppelse.