Hyldebær – de bedste opskrifter på hyldebærsuppe, hyldebærsaft og meget mere
Her finder du vores bedste opskrifter med hyldebær. Prøv fx:
- Hyldebærsuppe
- Hyldebærsaft
- Hyldebærpandekager
- Tærte med hyldebærgele
- Hyldebær-æblemarmelade
...og læs meget mere om de små skønne vitaminbomber nederst på siden.
Hyldebær
Hylden er en busk, som er meget almindelig i Danmark. Frugten modner i september og er små, sorte og kuglerunde bær. De kan anvendes til hyldebærsaft og suppe, men er også gode i bagværk - f.eks. som fyld i muffins, kager og brød eller i marmelade. Hyldebærrene har et højt indhold af A- og C-vitamin.
Hyldebær kan også tørres: bred klaserne ud på bageplader og tør dem i ovnen i ca. 6 timer ved 50 grader. Rib bærrene og fyld dem på et glas. Brug dem f.eks. til hyldete.
(Kilde: Sandra Leigh Draznin, Hjemmet)
Vidste du det om hyldebær?
Når hyldebærrene hænger lige nu mørke og modne langs stier, i skovlysninger, i hegn og haver over hele landet. De små sorte frugter hører til blandt naturens gratis glæder, så pluk godt med frugter, så der er til saft og suppe hele vinteren, og glæd dig over, at du kan servere en ret, der går den direkte vej fra busk til bord.
Hyld er en nem og robust plante, og har du lyst til at dyrke den i haven, er der udviklet sorter, som er specielt gode til havebrug. Disse typer har særligt store skærme og giver godt med frugt. Du kan blandt andet gå efter sorterne ’Samdal’, ’Samidan’ og ’Samyl’, og sandsynligheden for en særlig god høst er størst, hvis du vælger at plante to forskellige sorter.
Hyld behøver ikke megen pasning, og selv om de ikke er krævende med hensyn til jordbunden, så lønner det sig alligevel at gøde planterne. Derudover kan du vælge at beskære planterne lidt, så frugterne hele tiden er i plukkevenlig højde, og de afklippede grene er perfekte til fremstilling af små fløjter til børnene.
Hyldebærsaft – et vidundermiddel mod forkølelse
Hyldebærsaften, som du laver suppe af, smager også glimrende som en varm drik på en kold vinterdag og er et velkendt middel mod forkølelse. Lav dobbeltportion, og hæld noget af saften fra, inden du tilsætter æbler og jævner suppen. Saften holder sig fint i fryseren, f.eks. i en rengjort mælkekarton med skruelåg
Husk…. Hylden er ikke kun en fornøjelse i september, hvor den bugner med frugt, for når planten blomstrer omkring sankthans med store cremefarvede blomsterstande, kan blomsterne høstes og blandt andet bruges til en sød og læskende sommerdrik.
TIP: Frys bærrene i mindre portioner, så kan du tage dem op i løbet af vinteren.
Vidste du…
... Almindelig hyld har været populær i folkemedicinen og er blevet kaldt et landsbyapotek på grund af sine helbredende egenskaber. Den har blandt andet været brugt mod allergi, gigt, forkølelse, influenza, angst og depression og har angiveligt magiske kræfter, som kan holde trolde, nisser og anden ondskab væk fra det sted, hvor den plantes. Hylden kommer oprindeligt fra Centraleuropa, men blev hurtigt populært, da den blev introduceret her til lands.
TIP: Hyldebær vokser i fyldige klaser. Når du høster, så brug en skarp saks, så skaden på træet bliver så lille som muligt.
HUSK: Rå hyldebær er giftige – de skal koges eller tørres, før de bruges i madlavning.
Vidste du...
...hyldebær faktisk slet ikke er bær, men derimod ganske små stenfrugter med 2-3 små sten i hver frugt?
Kilde: Hendes Verden