Jalousi – hjælp til at arbejde med jalousi
Er du for jaloux?
Det er de færreste af os, som kan gå gennem livet uden at være jaloux på et tidspunkt. Men det er forskelligt, hvor ramt vi hver især er af det. Nogle føler blot en snert af jalousi, mens andre kan være så jaloux anlagt, at det bliver styrende for deres parforhold, arbejdsliv eller venskaber.
Men jalousi er ikke nødvendigvis altid en dårlig ting. Det handler meget om, hvordan du håndterer det.
Her kan du blive klogere på: Hvad er jalousi? Hvornår er det sundt eller usundt? Og du kan møde folk, der har haft jalousi inde på livet.
Hvad er jalousi?
Jalousi kaldes også skinsyge. Det er en ubehagelig, kompleks - og ofte også styrende - følelse, som kan dukke op, når man mister en særstatus hos et menneske på grund af en anden person. Den anden kommer til at føles som en rival, som man føler vrede og misundelse overfor, mens der også er følelser af afmagt, bitterhed, svigt og til tider mistænksomhed over for det menneske, som man mister særstatus hos.
– Jalousi er en form for angst. Det er ikke en socialt accepteret følelse – men vi har den alle sammen i større eller mindre grad. Angst for ikke at slå til, angst for at blive udkonkurreret. Og voldsom jalousi gør ondt. Ekstremt ondt. Du er rædselsslagen for at miste, og det er pinefuldt, forklarer psykoterapeut og coach Ole Vadum Dahl i artiklen Forbudte følelser: Den pinlige jalousi.
Han understreger, at du godt kan blive ramt af jalousi, selvom du har selvtillid på en masse områder. Men jalousien kommer, når vi bliver konfronteret med nogle mangler i os selv. Jalousi er mest almindeligt i parforhold, men det kan eksempelvis også findes mellem søskende eller andre typer af meget tætte forhold.
Hvor kvinder ofte bliver jaloux på grund af deres partners følelsesmæssige forhold til andre kvinder, bliver mænds skinsyge udløst af deres partners seksuelle forhold til andre mænd.
Jalousi er mere normalt, end vi snakker højt om. Men det bør ikke styre dit liv eller parforhold. (Foto: Getty Images)
Hjælp til at slippe af med jalousi
Det er vigtigt at forstå, at jalousi altid handler om dig selv. Og ikke om den anden person, som ofte kan være en partner.
Mange kan have en tendens til at kigge på den udløsende faktor for deres jalousi: at deres partner dansede tæt med en anden, kiggede på andre på en bestemt måde, eller var lidt for hjælpsom. Du skal give slip på dette fokus og i stedet flytte dit fokus fra anledningen til din reaktion. Med andre ord skal du koncentrere dig om at undersøge de følelser og behov i dig, der er årsagen til reaktionen.
– Jalousi kan ikke kureres ved, at du sætter regler op for din partner. Og din partner hjælper dig ikke ved at lægge låg på sig selv og begrænse sit sociale liv. For mennesker kan ikke lukke ned for dele af sig selv uden også at komme til at lukke ned for andre ting – hvilket i det lange løb sagtens kan være kærligheden til dig, lyder det fra Ole Vadum Dahl.
Der er masser af konkrete ting, der kan gøres for at arbejde med den grimme del af skinsyge. I artiklen Eksperternes bedste råd: Sådan får du styr på din jalousi kommer tre eksperter med deres bedste råd til, hvordan du bedst tackler jalousi mellem dig og din kæreste. Her lyder nogle af rådene fra en psykolog, en parterapeut og en hjerneforsker blandt andet, at det er vigtigt at italesætte jalousien, sige ”jeg” i stedet for ”du” og bruge motion og kram som jalousikur.
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du jalousi i dit parforhold
Daisy Løvendahl, der er ALT for damernes faste rådgiver i parforhold og familieliv, har også otte indsigter til, hvordan du slipper fri af din jalousi. Disse kan opsummeres således:
- Se det som et tegn på, at du er vild med ham
- Pas på den store jalousi
- Hvad vil følelsen fortælle dig?
- Husk, det er bare en følelse
- Lad ikke jalousien føre ordet
- Jalousi er (ikke) forbudt
- Jalousi er ikke lig med lavt selvværd
- Vær sammen om jalousien
Ved at dykke ned i det otte indsigter kan du arbejde med at håndterer din jalousi meget bedre og dermed give slip på den i sidste ende. Bliv klogere på hver enkelt indsigt her.
Når jalousi er sundt for dit parforhold
Verden er ikke sort og hvid, og der er situationer, hvor jalousi ikke er ”forbudt”, men hvor det faktisk kan være en god og sund følelse for dit parforhold.
Ifølge Frode Thuen, psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, kan jalousi være det, der definerer et godt forhold frem for et dårligt.
– Undersøgelser viser, at personer, som oplever lidt jalousi, har et bedre parforhold, end de, der ikke gør. Dermed kan mild jalousi være et godt udgangspunkt for et godt forhold. Men for mange antagelser og anklager er dumt, forklarer han i artiklen Ekspert: Derfor kan jalousi være godt.
LÆS OGSÅ: KLUMME: Forhold uden jalousi findes
Hvornår er det okay at være jaloux?
Som beskrevet er jalousi en grim og ubehagelig følelse, når den tager overhånd. Men hvornår er det acceptabelt at blive ramt af følelsen? For der er situationer, hvor det er helt normalt at føle sig skinsyg – det er noget, som de færreste af os kan undsige at støde på i løbet af livet.
Det kommer psykolog Anna Bjerre og par- og psykoterapeut Hanne A. Petersen nærmere ind på i artiklen 6 situationer hvor det er okay at føle jalousi.
På listen er blandt andet situationer, hvor der opstår den grimme følelse i forhold til en veninde, hvis hun bruger meget tid med en ny veninde, når din kollega høster al rosen fra chefen, eller når dine søskende får mere anerkendelse fra mor og far.
Igen understreger eksperterne, at det uanset situationen er vigtigt, at du ikke går alene med dine følelser, da det kan gøre det endnu værre. HUSK: Stå ved følelsen og tal om den med andre.
Bliv klogere på jalousi ved at læse vores mange artikler om emnet, som vi har samlet på siden her.
Kilder: Den Danske Ordbog