Julekugler – sådan laver du den smukkeste pynt til jul

Julekugler – sådan laver du smuk pynt til jul

Vil du gerne lave dine egne julekugler i stedet for at købe de færdige julekugler i butikkerne? Så giver vi dig her masser af inspiration til at lave dine egne dekorative julekugler.

Du kan fx skrive navne på julekugler, få dem til at glitre eller dekorere dem med et fint motiv.

Få også en guide til skønne julekugler, du kan købe online. Vi har samlet masser af inspiration på denne side.

Lav smukke julekugler selv

Når juletiden nærmer sig, er det tid til at pynte hjemmet og dit juletræ med julepynt. Ja, faktisk kan du endda starte komme pynt på juletræet og fylde hjemme med nisser og al din flotte julepynt SÅ SNART, du har lyst. Flere eksperter mener nemlig, at folk, der pynter tidligt op til jul, er lykkeligere.

En af vores yndlingsdekorationer er smukke julekugler. Vi giver dig inspiration til at lave dine egne unikke julekugler i alverdens farver og med smukke detaljer.

Du kan for eksempel pynte dine julekugler med navn, få dem til at glitre eller dekorere julekugler med et fint motiv. Find masser af inspiration her på siden til at pynte dit hjem til julen.

Sådan laver du dine egne julekugler

Vil du gerne lave dine egne smukke julekugler og sætte dit personlige præg på julepynten i stedet for at købe de færdige julekugler i butikkerne? Så er du kommet til det helt rette sted.

Artiklerne her på siden har vi nemlig samlet med en masse idéer til hjemmelavede julekugler. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan pynte julekuglerne med. Det smarte er, at du kan lave de skønne julekugler, så de passer til resten af din boligindretning eller matcher det andet julepynt på juletræet.

Find din julestil i dekorative julekugler

Før du giver dig i kast med at lave dine egne julekugler, kan du med fordel bruge lidt tid på at finde den julestil, du ønsker i hjemmet.

For nogle er julen lig med traditionelle røde hjerter, søde kravlenisser og et væld af dekorative julekugler i forskellige farver. Andre foretrækker et mere nordisk udtryk i form af hvide og sølvfarvede julekugler, der står flot til boligindretningen i mange danske hjem. Og ikke mindst er der dem, som år efter år skifter tema for julen – og selvfølgelig dem, som foretrækker en skøn blanding af det hele.

Hvad skal din julestil være i år? Hvis du endnu ikke har besluttet dig for årets flotte julepynt, så gå på opdagelse i vores arkiver, og lad dig inspirere af de mange boligreportager, hvor danskere med en særlig sans for boligindretning viser deres julehjem frem. Her indgår der mange forskellige julekugler. 

Kig for eksempel inden for hos Pernille, der pynter med naturen og mixer et fåtal af julekugler og traditionel julepynt med kogler, gran og dekorative grene. Er du mere til pangfarver og hjemmelavede julekugler i perler eller garn, så tjek Kristinas hyggelige julehule eller tv-vært Jacob Riisings julehjem, hvor der i den grad også er knald på farverne.

Forskellige julekugler med nål og tråd

Når du har besluttet dig for, hvilken stil og hvilket farvetema du ønsker denne jul, så er det bare om at komme i gang. Og er du god med nål og tråd, er der et væld af muligheder for at lave skønne julekugler til dit eget hjem eller som en sød gave til én, du holder af. 

Prøv for eksempel at hækle et yndigt betræk til din julekugle, så den får et helt unikt udtryk. Du kan hækle Milla Billas bolsjestribede julekugle. Du kan også dekorere din julekugle med en hæklet roset - eller find dine strikkepinde frem og strik personlige julekugler med forskellige motiver.

Pynt juletræet med mange flere julekugler af garn, som du finder opskrifter på her på siden.

Lav festlige julekugler

Skal årets julekugler være ekstra festlige, har vi inspiration til at lave flotte julekugler med glimmer eller julekugler med blinkende stjerner

Ønsker du virkelig blikfang på træet, så tjek også vores guide til overdådige, gyldne julekugler. Du skaber dem ved at sætte guldglasperler og guldpailletter på en knappenål, som stikkes ned i kuglen, indtil den er dækket. En tidskrævende proces, men et fantastisk flot resultat, som du kan få glæde af år efter år, når kuglen glimter på træet.

Julekugler kan bruges på mange måde i den flotte julepynt. Har du mange klassiske julekugler, kan du også samle dem og lave en krans af julekugler, som kan hænge på en dør eller på væggen. Det pynter med mange farver, men hold dem gerne i de samme toner.

Lav julekugler med børn og børnebørn

Julen er børnenes fest, og derfor har vi selvfølgelig også samlet et væld af julekugler, som du kan lave sammen med familiens yngste.

Bed for eksempel børn eller børnebørn om at finde de flotteste papirservietter i skuffen, og hjælp hinanden med at klippe små motiver ud. Med lidt decoupagelim kan I på den måde nemt forvandle en helt almindelig julekugle til en ganske særlig julekugle. Har I stofrester til overs – eller måske et mønstret stykke tøj, som den lille er vokset ud af – kan I også forvandle en julekugle med stofdecoupage.

Er børnene fingernemme, så lad dem tegne og klippe figurer i filt, som I herefter kan hjælpes ad med at sy, eller lad de mindre børn udfolde sig kreativt med hama perler, der kan sættes på træet ligesom julekugler. Mulighederne er mange, så det er bare om at gå på opdagelse og prøve sig frem.

Pynt juletræet med julekugler

Når du kommer julekugler på juletræet, kan det være en god idé at tage særlige hensyn, hvis der er børn eller husdyr, som hunde eller katte. De kan nemlig let komme til at få fat i de julekugler, som hænger på de nederste grene tæt ved gulvet. Derfor kan det være en god idé at sørge for at hænge alle glaskugler og glaspynt på de øverste grene

Køb årets julekugler

Hvert år er der mulighed for at købe et væld af forskellige varianter af julekugler i butikkerne eller online. Om du er til julepynt fra Georg Jensen, om du søger glaskugler fra House Doctor - eller du er til dekorative julekugler af alle mulige tænkelige og utænkelige figurer, så kan du få et overblik her.

For vi har nemlig samlet en guide med julekugler, hvor du dog ikke finder bud på julekugler fra Georg Jensen eller House Doctor. For mens fx Georg Jensen er kendt for de klassiske julekugler, rammer vores lise den slags julepynt, som er lidt vildere og mere skøre bud, der kan få de fleste til at smile. Disse skønne julekugler er fx en julekugle til campisten, en julekugle til chips-elskeren - eller en julekugle til en ægte barista. 

Kast dig ud i at pynte dine julekugler med perler eller glimmer (foto: Getty Images).

Julepyntens historie

Vi kender alle til julehjerter, kræmmerhuse og julekugler i glas. Men hvornår begyndte vi egentlig at pynte sådan? Få svaret i denne lille oversigt over julepyntens historie.

  • 1811, spiselig pynt: Juletræet bliver dekoreret med spiselige elementer som æbler, honningkager og marcipan-roser. Lysene på træet er oprindeligt med de holstenske farver – rød, hvid og blå – da traditionen med at tage et træ ind i stuen er tysk.
  • 1895, julekugler i glas: Julepynten bliver opgraderet med danske flag, figurer og kugler i glas.
  • 1914, hjerter og elektroniske lys: Julehjerter, elektriske lys og fehår bliver populært i Danmark. Juletræet bliver også her meget almindeligt, og stort set alle familier har et juletræ.
  • 1974, pynt i hele huset: Her begynder man at pynte op i hele huset med juledekorationer og kravlenisser, og juletræet holder fast i pynten i form af julehjerter, kræmmerhuse, julekugler og elektriske lys.

(Kilde: videnskab.dk)