Pastasalat – verdens bedste opskrifter

Pastasalat er nemt og lækkert og passer til stort set alle slags retter. Den er god i picnickurven, på buffeten, til grillmad om sommeren og i madpakken. Og kan varieres i det uendelige med forskellige slags fyld og dressinger. 

Efter at have været en lidt udskældt og latterliggjort ret i 80’erne er pastasalaten nu tilbage for fuldt drøn – og det med god grund.

For pastasalat er en nem og lækker ret, der passer godt til stort set alle slags retter.

 

Opskrifter for enhver smag

Pastasalat kan varieres i det uendelige med forskellige slags fyld og dressinger.

Du kan f.eks. bruge kylling, en kødrest fra en steg, tun, laks, rejer eller bacon i pastasalaten, eller vælge blot at putte grøntsager i.

Også her er det kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad du kan vælge at putte i – prøv f.eks. med broccoli, peberfrugt, majs, tomat, agurk, grønne bønner eller rosenkål.

Pastasalaten skal selvfølgelig også have en dressing, og her kan du vælge at vende den kogte pasta i pesto, en klassisk olie-eddike-dressing, eller en dressing rørt op af creme fraiche, yoghurt, fløde eller skyr.

Prøv f.eks vores lækre opskrift på pastasalat med grønne bønner, pære, og feta.

En pastasalat behøver ikke være kold

De fleste tror fejlagtigt at en pastasalat skal serveres kold, men du kan sagtens servere den varm. Du kender måske det helt klassiske – og MEGET SU-venlige bud på en varm version med tun, fløde og kapers? Ellers kommer det her:

Verdens nemmeste – og BILLIGSTE – varme pastasalat

Det skal du bruge:

  • Nykogt pasta – gerne penne eller skruer
  • Tun i vand eller olie
  • Fløde 13 eller creme fine
  • Kapers
  • Karry
  • salt & peber

Sådan gør du:

  1. Sæt pastaen over i rigeligt kogende vand
  2. Mens pastaen koger laver du tunblandingen:
  3. Dræn væsken fra tunen
  4. Mos den sammen med fløden til en lind masse og krydr med karry, salt og peber. Tilsæt til sidst kapers.
  5. Når pastaen har kogt færdigt, hælder du vandet fra og blander den nykogte varme pasta sammen med tunblandingen og servér.

Hvilken slags pasta skal jeg bruge?

Mange sværger til penne (små pastarør), farfalle (sløjfer) eller conchiglie (muslinger), når de laver pastasalat og de små pastavarianter er da også bedst til salater, da de bedst kan vendes rundt i dressingen og blive godt sovset ind.

Spaghetti og makaroni og andre lange pastatyper kan nemmere klumpe sammen og giver ikke det helt samme resultat.

En god tommelfingerregel er, at pastaen og fyldet – f.eks. grøntsagerne er nogenlunde samme størrelse.

Bruger du store fussili (pastaskruer), må dine cherrytomater f.eks. gerne være skåret i halve i stedet for kvarte – bruger du derimod små pastaer, må grøntsager og kødstykker også gerne være tilsvarende små.

Fuldkorns eller almindelig pasta?

De fleste fuldkornspastaer er lavet på 100 % fuldkornsdurumhvedemel og lever op til kostrådene om fuldkorn fra Fødevarestyrelsen. Bruger du fuldkornspasta til din salat, får du et fiberholdigt alternativ til almindelig pastasalat.

Om du er til det ene eller det andet, er lidt op til dig – men prøv f.eks. Ditte Ingemanns super lækre opskrift på pastasalat med tomat tapenade, lavet med fuldkornspasta.

Eller BoligLivs lækre opskrift på penne med rosenkål, som er en skøn salat med rosenkål, valnødder og parmesanost, der er lavet med almindelig pasta.

Her på siden finder du vores bedste opskrifter på pastasalat fra både ALT for damerne, FIT LIVING, Hendes Verden, Hjemmet og BoligLiv.