Planter - alt du skal vide, hvis du har grønne fingre
Planter – både indendørs og udendørs – fylder mere og mere på boligfronten. Der er ikke det rum, der ikke bliver beriget med en Monstera eller en Violinfigen eller den altan, der kommer uden om en Lavendel eller en Japansk Løn.
Men selvom de gode intentioner er på plads, er det imidlertid ikke helt nemt at holde liv i de skønne planter, og er man ny i plante-gamet, er der nogle få forskrifter, der kan være værd at følge.
Hvor skal man starte?
Der er et par faktorer, du med fordel kan overveje, inden du køber dine første indendørsplanter. Den absolut bedste måde at sikre en glad og sund indendørsplante på er ved at sørge for, at den får det lys, den har brug for. Er du desperat efter en kaktus, men kan du kun tilbyde en stue uden skyggen af naturligt lys, kommer du til at fortryde bekendtskabet. Lyselskende planter bør ha’ deres faste pladser i vindueskarme eller på solrige altaner.
Tid til at shoppe planter
Har du fundet din drømmeplante, er det tid til at bringe den hjem. Selvom nogle få klik med musen måske er den oplagte fremgangsmetode, bør du svinge forbi en planteskole først. Nok har du forelsket dig i én bestemt plante, men ligesom med alt andet godt her i livet, bør du så ansigt til ansigt med vidunderet, inden du hiver den med hjem. Det kunne jo hænde, at noboplanten var endnu mere attraktiv. Fylde, blanke blade og frisk bladvækst er generelt set tegn på sunde planter – går du på kompromis her, fortryder du inden, du når hjem med urten.
Jorden
Jord er ikke bare jord. Sammensætningen af sten, grus, sand, plantedele og mikroorganismer er afgørende for, hvor god jorden er til at holde på vand og næring og sikre plantens trivsel. Taler vi om potteplanter, er pottemuld den oplagte løsning. Trods en begrænset mængde jord i krukken fordrer mulden nemlig planten med den nødvendige næring.
Vandingen
Ingen køber planter for bevidst at slå dem ihjel, og rent faktisk er misforstået godhed skyld i langt de fleste stueplanters død. Overvanding er nemlig et fænomen, der er mindst ligeså udbredt som kaktusser i Københavner-lejligheder, og det er synd og skam.
Grundlæggende kan man sige, at en plantes vandbehov er tæt forbundet med den mængde lys, den optager. Kunsten ligger simpelthen i at ramme den rette balance mellem lys og vand. Jo mere lys, planten absorberer, jo større vil væksten – og dermed behovet for vand – være. Årstiderne påvirker desuden denne balance, og i kølige måneder, hvor lyset er begrænset og temperaturerne lave, vil planten typisk skulle have mindre vand.
Følg evt. denne guideline, hvis du er i tvivl om, hvor ofte din plante skal vandes:
- Planter med lavt vandingsbehov: Vand omkring 1 gang hver 14. dag – eller når størstedelen af jorden er tørret ud.
- Planter med moderat vandingsbehov: Vand 1 gang om ugen – eller når de 5 øverste centimeter jord er tørret ud.
- Planter med stort vandingsbehov: Vand 2 gange om ugen – eller når jordoverfladen er tørret ud.
Vil du være på den helt sikre side, satser du på et planteterrarie. Læs mere om det ekstremt brugervenlige økosystem her.
Artiklerne er fra Boligliv, Eurowoman, Vores Børn, Alt for damerne, Hjemmet og Hendes Verden.