Her er de smukke planter, som du kun skal vande én gang om året
Mød den perfekte plante til alle, der er født uden grønne fingre.
Åh, du kigger med skyldige øjne over på den visne orkidé i vindueskarmen... Endnu en sagesløs grøn gevækst, som måtte lade livet for din elendige evne til at holde planter i live.
Kan du genkende dig selv i typen, der kan slå selv en kaktus ihjel?
Ja, så er der alligevel håb forude, hvis du drømmer om smukke planter i hjemmet, men ikke selv ejer de dér misundelsesværdige grønne fingre. For forestil dig en (levende!) plante, som du ikke skulle bekymre dig om at vande, fordi den selv har helt styr på det?
Sådan en slags er "planteterrarier", eller mini-økosystemer for at være mere præcis.
Det ligner nærmest små "flaskehaver" (foto: Greenfactory.fr).
Planteterrarier er nemlig bygget op, så du har de fineste blomster og små træer, der vokser inde i lukkede glasbeholdere. Når du stiller det lille økosystem i dagslys, aktiveres den naturlige fotosyntese-proces, hvor planterne ånder, laver ilt og selv skaber fugt og det klima, som de skal bruge for at overleve.
– Du kan egentlig sammenligne det med en jordklode, men inde i et lille glas. Grundtanken har nok været at lave noget, der er smukt og pænt at kigge på, men så er de jo oveni super nemme at holde, fordi vedligeholdelseskravet er enormt lille. Der er ikke behov for ret meget menneskelig indgriben, forklarer Nick Rasmussen, der er distributør af 'Green Factory Terrarium' i Norden og indehaver af boligbutikken Homeish.
Blomster og træer lever og ånder i glassene (foto: Homeish.dk).
Planteterrarier er bygget op fra bunden af bl.a. jord, sten og et lag med aktivt kul, som er med til at rense terrariet og holde selve glasset rent. Der vil altid være lidt kondens på indersiden af glasset, og det er et sundhedstegn.
– De er født med en god portion fugt i de nederste lag, og det er dét vand, som de skal leve af, når de - som vi siger - i princippet "vander sig selv". I så lang tid som muligt bliver vandet inde i glasset, hvor planterne tager, hvad de skal bruge, og regenerer sig selv hele tiden, siger Nick Rasmussen.
Terrarier ses her i en mere minimalistisk stil (foto: Pikaplant.com).
Mange "plantedræbere" kan nikke genkendende til problemet med, at de enten glemmer at vande deres planter, eller at de overvander dem. Men her viser planten - eller nærmere glasset - selv, hvornår terrarieret er løbet tør for vand.
Når kondensen forsvinder fra glasset, er det nemlig et tegn på, at du skal give dem vand. For de større terrarier gælder det, at det cirka er én gang om året, mens de helt små skal fugtes omkring hver 6. måned, lyder det fra Nick Rasmussen.
Stil ikke glasset et sted med direkte, bagende sol (foto: Homeish.dk).
– Der er rigtig mange, der siger: "Jeg kan ikke få noget andet til at leve, så derfor tænker jeg, at det her er godt til mig," siger Nick Rasmussen og understreger:
– Her er det jo mere reguleret, fordi du bare skal vente - og når du ser, at nu dugger det ikke mere på indersiden, er det først dér, du begynder at vande. Den fortæller selv, hvad den har behov for.