Skoldkopper hos børn
Er I ramt af skoldkopper hjemme hos jer?
Det er aldrig særligt sjovt at se sit barn syg – og med skoldkopper er sygdommen ekstra tydelig dels med feber og utilpashed og dels en lille krop ramt af først små røde pletter og senere større, væskefyldte knopper. Og så klør det! Og hvordan fortæller man særligt helt små børn, at de ikke må klø sig? Heldigvis er der flere gode råd at hente fra lægen, ligesom der findes forskellige type kløelindrende cremer, som kan købes på håndkøb på apoteket – og så er det en god idé at klippet barnets negle for at sikre, at barnet ikke kløer hul på knopperne, og der opstår en infektion i såret.
Her kan du læse om skoldkopper – både om smitten, om varigheden og de gode tips til at komme igennem sygdommen. Og mens I så venter på, at junior endelig kan komme retur i vuggestuen, børnehaven eller skolen, så er der heldigvis flere hyggelige bud på, hvad I kan lave.
God bedring – og god læselyst!
Hvad er skoldkopper?
Skoldkopper er næsten en uundgåelig del af livet med små børn. De små, røde pletter og senere større knopper dukker op på et tidspunkt i barndommen for langt de fleste børn – oftest i børnehavealderen og skolealderen. Faktisk har godt 95 % af den voksne danske befolkning haft skoldkopper som børn.
Skoldkopper er forårsaget af en virus, som hedder varicella zoster-virus. Første gang et menneske smittes med denne virus og har et udbrud kaldes det skoldkopper. Når først man er smittet med denne virus, bliver den i kroppen og kan senere i livet gå i udbrud. Dette kaldes for helvedsild. Man får kun skoldkopper én gang i sit liv.
Der vaccineres ikke mod skoldkopper i Danmark som en del af børnevaccinationsprogrammet. Kun i sjældne tilfælde vil man vaccinere mod skoldkopper – for eksempel i forbindelse med organdonation eller til en kvinde i den fødedygtige alder, som endnu ikke har haft sygdommen tidligere. I nogle lande er vaccinationen mod skoldkopper en fast del af børnevaccinationsprogrammet.
Hvornår smitter skoldkopper?
Skoldkopper er meget smitsomme. En person smittet med virussen kan smitte andre fra cirka tre dage, før udslættet bryder ud. Man kan smitte, til der er dannet sår på samtlige blærere. Det tager cirka fire til seks dage. Den såkaldte inkubationstid – altså fra man er smittet til sygdommen bryder ud – er på mellem 10 og 20 dage.
Smitten opstår fra person til person. Både i form af luftbårne dråber ved for eksempel nys eller hoste, og dels i direkte kontakt med de bristede skoldkoppeblærer.
Hvordan starter skoldkopper?
Skoldkopper er en meget smitsom sygdom, der især rammer børn. Det starter ofte med feber og hovedpine i 1-2 dage. Herefter kommer selve udslættet, som oftest begynder i ansigtet og på brystet, for herefter at brede sig til arme, ben og hårbund. Desværre kan også slimhinder blive ramt, og derfor vil nogen børn opleve at få skoldkopper i munden og på kønsorganerne. Barnets temperatur vil stige til omkring 39-40 grader.
Hvordan ser skoldkopper ud?
Skoldkopper er karakteristiske i sit udseende. Udslættet starter som kløende, røde pletter og udvikler sig til større knopper. De bliver herefter til blærer, som ligner vanddråber omgivet af en rød cirkel. Disse ’våde’ blærer vil tørre ind eller briste i løbet af et par dage, og derefter bliver blærerne til en skorpe. Ofte vil et barn have forskellige skoldkopper på én gang, da der i en periode på mellem tre til seks dage stadig vil komme nye skoldkopper til. Det betyder, at man kan se både røde pletter, større blærer med vanddråbe samt skorper på barnet. Desuden er det meget forskelligt, hvor mange skoldkopper børn får. Det kan variere fra nogle få skoldkopper til mange hundrede fordelt på hele kroppen.
Hvor lang tid tager skoldkopper?
Skoldkopper varer cirka én uge. Barnet skal holdes hjemme fra institution eller skole, indtil feberen er forsvundet, og den sidste blærer er tørret ind.
Kilder: Netdoktor og Sygebørn.dk