Stofskifte: alt det du skal vide
Stofskiftet - kroppens motor
Cirka 15% af Danmarks befolkning har stofskifteproblemer. Stofskiftet bliver ofte kaldt kroppens motor. Det arbejder altid og dækker over den omsætning eller forbrænding af energi, som foregår i kroppen, uanset om du spæner derudad eller ligger på sofaen og slapper af.
Der er en tæt sammenhæng mellem et sundt stofskifte og dit helbred, fordi det bl.a. gør det muligt for dig at holde din naturligt sunde kropsvægt, så du hverken taber dig eller tager på helt ufrivilligt.
Stofskiftet reguleres af skjoldbruskkirtlen og kan bl.a. påvirke:
- Fertilitet
- Vægt
- Varmeregulering i kroppen
- Søvn
- Hukommelse
- Energiniveau
- Koncentration
- Fordøjelsesevne
Hvad er stofskiftet og hvad gør det?
Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfugle-formet kirtel på forsiden af halsen, som regulerer kroppens stofskifte. Skjoldbruskkirtlen udskiller flere stofskiftehormoner: T1, T2, T3 og T4 (T4 bliver også kaldt thyroxin). En blodprøve kan fastslå dit TSH tal, som fortæller noget om, hvorvidt din skjoldbruskkirtel regulerer, som den skal.
Dit stofskifte kan både være for lavt og for højt. Hvis du har høje TSH-tal, er det lavt, mens lave TSH tal betyder, at det er højt. Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer som den skal, kan det påvirke dit helbred. Et sundt stofskifte gør det blandt andet muligt for dig at holde din naturligt sunde kropsvægt, så du hverken taber dig eller tager ufrivilligt på.
Hvor mange danskere har problemer med stofskiftet?
Cirka 15% af Danmarks befolkning har stofskifteproblemer, men kun en lille procentdel heraf er i behandling. For lavt stofskifte ses oftere blandt ældre (+60) og hyppigere hos kvinder end mænd. Hvorfor vides ikke. Problemerne kan være arvelige/genetisk betingede eller en forbigående tilstand. Et passende stofskiftehormonniveau hos børn er afgørende for hjernens udvikling.
Stofskiftesygdomme
Stofskiftesygdomme kan påvirke dig på flere måder. Du kan få en infektion i skjoldbruskkirtlen, som går over igen, men det kan også være, at du skal tage medicin for at stabilisere stofskiftet. Måske danner din krop antistoffer, så er du mere udsat for sygdomme i skjoldbruskkirtlen – særligt, når du bliver ældre.
En blodprøve kan slå fast, om dit stofskifte ligger indenfor normalen, selvom det hver gang er en individuel vurdering, der afgør, om en person skal behandles. Det afhænger af symptomerne, og hvordan personen har det.
Mange forskellige symptomer kan indikere stofskifteproblemer – heriblandt akne, humørsvingninger, menstruationssmerter, nedsat sexlyst og tinnitus.
Hvad er struma?
Struma, som betyder forstørrelse af skjoldbruskkirtlen, kan ligeledes være en følge af stofskifteforstyrrelser. Det kan give en trykkende fornemmelse på forsiden af halsen, og forekommer oftest blandt kvinder. Struma kan forekomme ved både for højt og for lavt stofskifte. Det er muligt at foretage en operation, hvor dele af skjoldbruskkirtlen fjernes. Det afhænger af størrelsen på kirtlen, om man vælger at operere.
Hvis du har for lavt eller for højt stofskifte
Der kan være en lang række bivirkninger, hvis du har for lavt eller for højt stofskifte, men det er langt fra sikkert, at udsatte oplever dem alle. Er det for lavt, kan du opleve at være ekstra træt, at fryse mere, at få forstoppelse og have en nedsat appetit. Det kan også påvirke din hukommelse, din vægt og din lyst til sex.
Er det omvendt for højt, kan du få symptomer som indre uro, koncentrationsbesvær og at have det meget varmt/svede meget.
Graviditet
Under graviditeten finder mange kvinder via obligatoriske blodprøver ud af, at deres stofskifte er for lavt, og her er det vigtigt at behandle med medicin for både moren og barnets skyld. Det er særligt vigtigt med et stabilt stofskifte under graviditeten, da uorden kan påvirke fosteret.
Man følger ofte mødre med stofskifteproblemer tættere under graviditeten, og nogle kommuner tilbyder en ekstra scanning af fosteret. I mange tilfælde forsvinder tilstanden efter endt graviditet, men der er også nogen, der fortsat må tage medicinen for at regulere til.
Svært ved at blive gravid?
Problemer med stofskiftet kan for kvinden give problemer med at blive gravid. Både infertilitet og aborter kan være forbundet med skjoldbruskkirtlens dysfunktion.
På alt.dk kan du finde artikler fra Hendes Verden, Hjemmet, FIT LIVING, Boligliv, ALT for damerne og Eurowoman.