Vægttab: Sådan får du succes
Varigt vægttab er ikke en slankekur, men en livsstil. Se her, hvordan du kommer i mål − en gang for alle.
Der er mange grunde til, at du gerne vil tabe dig. Det kan være, at dine bukser strammer mere end de plejer. Måske har du en flot kjole, du gerne vil i til din venindes bryllup – eller også er der bare ting i spejlbilledet, der ikke huer dig. Virker det som et uoverskueligt projekt? Fortvivl ej! Vi giver dig masser af hjælp, råd og ikke mindst motivation, der hjælper dig i gang med dit vægttab.
Vægttab – et simpelt regnestykke
Makroer, næringsstoffer, stofskifte og kalorieindtag. Det er alle begreb, der optræder i forbindelse med vægttab og slankekure. Det er desværre også begreber, der skaber forvirring. Der er for slet ikke at tale om de mange myter, der florerer. Handler det om protein-indtaget, at undgå kulhydrater eller om at vælge en diæt, der passer bedst til din blodtype?
Når alt kommer til alt, er vægttab et ganske enkelt regnestykke. Hvis du indtager flere kalorier end du forbrænder, så tager du på i vægt. Omvendt gælder det, at når du indtager færre kalorier end din krop forbrænder, så taber du dig.
Et individuelt spørgsmål om kalorieforbrænding
Der er mange ting, der spiller ind på, hvor mange kalorier, vi hver især har brug for. Det er bl.a. din naturlige forbrænding, muskelmasse og dit aktivitetsniveau, der afgør, hvor mange kalorier du forbrænder. Hvis du har et aktivt arbejde og generelt et højt aktivitetsniveau, er dit kalorieforbrug naturligvis højere, end hvis du har et stillesiddende arbejde, fx på et kontor. Der kan derfor ikke gives et entydigt svar på, hvor mange kalorier du skal indtage for at tabe sig.
Det, det hele handler om, er, at du er i kalorieunderskud. Når man skal være det, er det typisk nemmere at gøre det ved at lave ændringer i kosten. Det skyldes, at der skal en relativ stor mængde motion til for at skabe et kalorieunderskud. Dét er netop også grunden til, man kan tale om, at det er kosten, der er det vigtigste at have styr på, når man har brug for at tabe sig.
Kickstart dit vægttab med en kur
Hvis du har brug for en hjælpende hånd til at kickstarte dit vægttab, kan du få det i form af en effektiv slankekur. Det er her vigtigt, at du vælger en kur, der passer til dig. Det, at kuren passer til din livsstil, er nemlig bl.a. afgørende for, hvor godt du kan holde den. Hvis den kur, du vælger, er for afgrænsende i forhold til din livsstil, er der risiko for, at hele projektet falder til jorden.
Nogle har brug for restriktioner og klare regler for at komme i mål med kuren. Det er fx i form af en skrap og nøje afmålt plan, der klart og tydeligt angiver, hvad der må og ikke må indtages. Andre har brug for fleksibilitet og at have mulighed for at få de ting og madvarer, de elsker allerhøjest, ind i kuren. Udvalget af slankekure er heldigvis stort, så der findes garanteret også én, der passer til dig og din livsstil.
Slankekure testet af ALT.dk
Vi har testet et bredt udvalg af alle de mest anerkendte og populære slankekure for dig. På den måde får du forhåbentlig lettere ved at finde ud af hvilken kur, der passer bedst til dig, så du kan komme i mål med dit vægttab. Det gælder bl.a.:
- Vegansk vægttab
- Boostkuren
- 5:2-kuren
- LCHF-kuren
- Stenalderkuren
- Pioppi-kuren
Alle seks meget forskellige kure, som du kan læse meget mere om i vores store samling af artikler om alt indenfor slankekure. Her kan du også finde ud af, hvad eksperterne har af kommentarer, når de i fælleskab fælder dom over hver af kurene.
Efter slankekuren – hvad så nu?
En slankekur er muligvis kun en kortvarig periode af dit liv, hvor du skal spise og gøre på en bestemt måde. Forhåbentlig virker den, og du taber dig de kg, som var planen, du skulle – men hvad så nu? Hvis også dit vægttab skal vare – og du vil undgå at tage alle kiloene på igen – er det i stedet en livsstilsændring, der skal til. Netop det at holde fast i den sunde livsstil, og undgå at falde tilbage i gamle vaner, er noget, som mange bøvler med. Du kan bl.a. læse om Lone og Kamilla, der har tabt sig henholdsvis 16 og 76 kilo, og som den dag i dag kæmper med at holde vægten.
Vejen til et varigt vægttab
Hvordan er det så, at du bedst holder dit vægttab? Der findes desværre ingen gylden opskrift på, hvordan du undgår at tage de tabte kg på igen. Ikke desto mindre er der masser af gode råd og motiverende hjælp at hente.
Her på ALT.dk hjælper vi dig til et varigt vægttab og med at fortsætte den sunde livsstil. Hjælpen får du bl.a. i form af sundhedseksperten Birgitte Nymanns guidelines til, hvordan du holder din nye vægt efter et vægttab. Birgitte Nymann selv har tabt sig 12 kg og kæmper derfor kampen med egen krop. Du kan også med fordel bruge Sundhedsstyrelsens 10 veje til varigt vægttab, som rettesnor. De lyder:
- Slå autopiloten fra
- Skab medvind
- Drik færre kalorier
- Bevæg dig mere
- Spis mere grønt
- Spis mindre sukker
- Vælg fuldkorn
- Spis mindre fedt
- Spis mindre mængder
- Spis med mere nærvær
4 vigtige om vægttab
Hvis du gerne vil tabe dig, har du formentlig undret dig over de samme ting som de fleste andre. Læs med videre, så får du svaret på nogle af de hyppigst stillede vægttabsspørgsmål:
1. Hvor mange kalorier skal jeg indtage for at tabe mig?
Antallet af kalorier, som netop du skal indtage for at tabe dig, afhænger af, hvor meget du forbrænder og ikke mindst, hvor meget – og hvor hurtigt – du har brug for at tabe dig.
2. Hvordan holder jeg mit vægttab?
Når du skal holde dit vægttab, handler det om, at du skal indtage præcis det antal kalorier, som du forbrænder. Det er også et spørgsmål om, at kosten og den sunde livsstil passer til den måde, du gerne vil leve dit liv. Følg evt. de officielle kostråd eller Sundhedsstyrelsens 10 veje til vægttab.
3. Hvordan opnår jeg et hurtigt vægttab?
Hvis du af den eller anden årsag har behov for at tabe dig hurtigt, gælder det om at være i et stort kalorieunderskud. Det kan være ved hjælp af en lynkur, hvor du i en begrænset periode skal spise få kalorier.
4. Hvilken træning er bedst til vægttab?
Der er ingen beviser for, at en vis træningsform er bedre end andre, når det kommer til vægttab. Det handler om at skabe et kalorieforbrug, der er større end det, du indtager. Der er ingen grund til at tvinge sig selv til at løbe et halvmaraton, løfte tunge vægte eller svede på spinningcyklen, hvis det ikke er en sportsgren for dig og du hader hvert et sekund. Du kan derfor vælge lige den træning, du allerbedst kan lide – så længe det er en, der giver dig sved på panden.