Zoneterapi

Zoneterapi er formentlig – sammen med akupunktur – den form for alternativ behandling, der har sneget sig højst op på linje med det etablerede sundhedsvæsen. I dag er det ikke ualmindeligt at se terapeuter samarbejde med „medicinere“ – eksempelvis i forbindelse med fødsler.

Men hvad ved du egentlig om zoneterapi?

Hvem kan have glæde af det? Til hvad?

Hvordan foregår det – og hvorfor er det lige, at det virker?

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapi handler om at finde ubalancer i kroppen ved hjælp af reflekszoner på og under fødderne. Hver del af kroppen reflekteres direkte i en zone på foden, så når et organ i kroppen er påvirket af sygdom eller er ude af balance, vil zoneterapeuten kunne finde det ved hjælp af tryk og massage på foden. Zoneterapeutens behandling består dels af massage, dels af råd og vejledning til sund kost, motion og livsstil.

Hvordan virker zoneterapi?

Nogle ubalancer kræver flere behandlinger end andre, men fælles for alle er, at reflekszonerne på fødderne påvirkes med tryk og massage – en proces, der påvirker hele kroppens balance. Det er helt almindeligt, at man i den periode, hvor man modtager zoneterapi, bl.a. kan reagere med træthed, øget vandladning og måske endda humørsvingninger. Heldigvis kan det også føre til øget afslappethed og generelt velvære – men uanset hvad er reaktionerne tegn på at kroppen tager imod behandlingen.

Hvilke lidelser kan zoneterapi afhjælpe?

Zoneterapi bygger på en holistisk opfattelse af, at både krop og psyke skal være i balance, og bruges derfor både forebyggende og behandlende. Du kan med fordel tage følgende udfordringer med til din zoneterapeut: Muskelspændinger, fordøjelsesproblemer, væskeophobninger, betændelse i bihule og mellemøre, hovedpine, gigt, kolik, astma og allergi.

Læs også: Tryk hovedpine, forstoppelse og stressen væk

Hvem kan have gavn af behandlingen?

Både babyer, børn og voksne kan have gavn af behandlingen.

Hvor finder jeg en zoneterapeut?

Vælger du en zoneterapeut, der kan skrive RAB på visitkortet, betyder det, at vedkommende er Registreret Alternativ Behandler – en godkendelse, der er underlagt Sundhedsstyrelsens bestemmelser. Og vælger du en FDZ-terapeut, betyder det, at vedkommende er medlem af Forenede Danske Zoneterapeuter og har en toethalvtårig uddannelse bag sig, der bl.a. omfatter anatomi, fysiologi og sygdomslære foruden, naturligvis, praktisk zoneterapi. På www.fdz.dk kan du finde zoneterapeuter over hele landet.

Kilde: „Zoneterapi – menneske i balance“/Forenede Danske Zoneterapeuter.