Kulørte træhuse i den hyggelige bygd Gjógv.

Rejseguide til Færøerne: 14 tips til det smukke ørige

Færøerne i Nordatlanten ligger som perler på en snor, og de 18 øer fortjener et besøg. Vi guider dig til færøsk gastronomi, natur og kultur. Fra snekrabbe og surfing til vandring, strikkeklubber og stikkelsbærvermouth.

Natur

Færøerne er et magisk sted, og et besøg byder automatisk på vilde naturoplevelser, for den storslåede, voldsomme og bjergtagende smukke natur har alle dage været Færøernes største attraktion. 

Fra man under indflyvningen til øgruppen mødes af synet af søen Leitisvatn, til man næsten blæser væk ved en af de mange udsigtspunkter midt i Atlanterhavet eller kører igennem tyk tåge i fjeldene, er naturens stærke kræfter allestedsnærværende. 

Lej en bil, og oplev øerne fra alle vinkler. F.eks. fra Thorshavn, der ligger i midten af øgruppen, og hvorfra man i grove træk kan komme til de fleste steder på en time, medmindre det kræver færgeoverfart. 

Hotel Føroyar

Det bedste sted at bo, da det ligger på toppen af Thorshavn med panoramaudsigt over byen og bugten. Rundt om hotellet vandrer får, som man også kan finde sødt sovende foran altandøren, og efter en lang dag på farten kan man selv finde afslapning i hotellets spa. 

Hotelforoyar.dk

Tjørnuvik

Bygden Tjørnuvik er ganske lille, men imponerende, og der er fundet gamle vikingegrave, som vidner om, hvor længe der har været mennesker i bygden. I dag er der en god strand, som bliver mere og mere populær blandt internationale surfere, og i byens surfklub kan der lejes udstyr. 

Fra stranden er der bl.a. udsigt til de to store klippeformationer Kæmpen og Kællingen, som ifølge et gammelt islandsk sagn forsøgte at flytte Færøerne, fordi de følte sig ensomme på Island. 

Det var dog lidt sværere end som så, og efter en nats asen og masen blev kæmperne til sten, da solopgangens stråler ramte dem. 

Kig forbi Hans Esbern Heinesens cafe, hvorfra han serverer en god kop kaffe og hjemmebagte vafler med syltetøj kombineret med røverhistorier fra bygden. 

Gjógv

Køreturen til Gjógv byder på panoramiske udsigter over Atlanterhavet, dramatiske fjelde og en masse får, og ud fra den lille hyggelige bygd med kulørte træhuse er der hikingruter til bl.a. Færøernes højeste fjeld Slættaratindur. 

I selve bygden er der klipper med gode muligheder for at spotte en masse fugle som den helt utroligt søde lunde eller søpapegøje, som den også kaldes.

Mykines og Kalsoy

Brug lidt tid på at opleve de fjernere kroge af Færøerne, som kræver overfart med færge, som øen Mykines med kolonier af søpapegøjer eller Kalsoy med den berømte statue Sælkvinden og gode hikingruter, herunder en pittoresk vandretur til fyrtårnet Kallur.

Gásadalur

Bjerge omringet af vand på Færøerne.
Den færøske natur er spektakulær og ærefrygtindgydende.

Selv området omkring lufthavnen byder på naturoplevelser. Køreturen til den lille landsby Gásadalur gennem små bygder med huse med græsbeklædte tage og langs fjeldsider med får og skotsk højlandskvæg, som ofte forvilder sig ud på kørebanen, er et fint møde med færøsk hverdag og samfund. 

Múlafossur

Med bølgende grønne fjelde i baggrunden brager det store vandfald Múlafossur for fuld kraft ud over klipperne og ned i Atlanterhavet, og vandfaldet bliver kun endnu større og kraftigere efter regnvejrsdage. 

En kulinarisk oplevelse 

Ræst

Færøerne er også blevet en gastronomisk destination. For et par år siden var det den Michelinstjernede restaurant Koks, der stjal internationale overskrifter, men den er midlertidigt flyttet til Grønland. 

Heldigvis fik en tidligere kok fra Koks lov til at overtage restauranten Ræst, og her kombinerer den mexicanskfødte Sebastián Jiménez elegant det færøske og mexicanske køkken i restaurantens sæson fra forår til efterår. 

Ræst betyder fermentering, som er en af de mest traditionelle måder at lave mad på i Færøerne. Det er også restaurantens gastronomiske fokus, og i det lille bitte originale køkken i et gammelt hus fra 1500-tallet midt i Thorshavn fermenterer kokke fra hele verden alt fra søpindsvin og lam til stormfuglen mallemuk. 

Det er en oplevelse for alle sanser at nyde de 16 retter, som består af søpindsvinskum serveret i et dehydreret søpindsvin, torsketerrin med en sauce af fermenterede søde kartofler serveret fra en vase, der har stået på bordet ved ankomst og pludselig bliver del af madoplevelsen, tacos med jomfruhummer og en salsa, som bliver lavet ved bordet af Sebastián Jimenez, eller en udflugt til køkkenet, hvor han introducerer kokketeamet og serverer søpølse med krydderurter. 

Alle retter smager fantastisk og serveres som små kunstværker i form af alt fra kammuslinger på sort sand til lammetalg med tørret fisk formet som et landkort over Færøerne. 

Raest.fo

Roks

I nabohuset holder restauranten Roks, som kalder sig selv den afslappede søster til Michelinrestauranten Koks, til. 

De to menuer – en mindre med seks retter og en større med 10 – byder på det bedste fra havet omkring Færøerne. Den indledende snack, sprødt torskeskind med citrusdip, er delikat, og ligeledes er snekrabben med brændt løgsmør og en skyrsorbet med stikkelsbærvermouth. 

Roks.fo

Bitin

Den gode frokost indtages på Bitin i midten af Thorshavn, som serverer et solidt udvalg af smørrebrød på bedste færøske vis. Her er klassiske variationer med hønsesalat og kartofler kombineret med de mere færøske som sild, laksesalat og håndpillede rejer med æg og fennikel. 

Bitin.fo

Færøsk kultur og historie 

Strikkeklub

Den bedste måde at komme under huden på færøsk kultur og samfund er ved at deltage i en færøsk strikkeklub. De fleste færøske kvinder har en eller flere strikkeklubber, som de deltager i et par gange om måneden. 

Det kan være med naboer, kollegaer, familie eller venner. De mødes over en kop te og et stykke kage og sludrer – og ja nogle af dem strikker faktisk også. I Thorshavn åbner Gunnvér og Elin deres hjem og arrangerer strikkeklubben Skyming for tilrejsende til Færøerne, og både nybegyndere og øvede er velkomne. 

Så fortæller de om færøsk kultur og samfund over strikkepindene og en kop færøsk te, som er en blanding af lokale urter.

Guðrun & Guðrun

Og nu vi er ved strikning, er Guðrun & Guðrun færøsk modes bedste eksportvare. 

Ikke mindst pga. den traditionelle færøske striksweater, som Sofie Gråbøl bar i rollen som Sarah Lund i tv-serien Forbrydelsen, der trak overskrifter i store internationale medier. 

De fortjener dog også anerkendelse for deres andre og endnu mere ekstraordinære strikkreationer, som bliver fremstillet af strikkende kvinder i både Færøerne, Peru og Jordan. Guðrun & Guðrun gik i gang med at strikke, da de fandt ud af, at meget af den færøske uld blev og faktisk stadig bliver brændt. 

En kvinde, som har en striktrøje på fra Gudrun og Gudrun. Hun står udenfor, med udsigt til Færøernes natur.
Strikmærket Gudrun & Gudrun får dig til at blende ind.

Færøsk uld er grovere end den gængse uld, da fårene jo skal kunne holde sig varme i det mere ekstreme vejr, og uld har været en overskudsvare fra fødevareproduktion, som ikke blev anvendt. 

Det ændrede Guðrun & Guðrun, som fandt måder at gøre den grovere, færøske uld brugbar både lokalt og globalt. Butikken i Thorshavn er et slaraffenland for strikelskere. 

Gudrungudrun.com

Guðrið Poulsen

Keramikeren Guðrið Poulsen har etableret sig som den førende på Færøerne, og i værkstedet og butikken i Thorshavn er det muligt at få et indblik i hendes produktion samt at købe hendes udtryksfulde kopper og skåle, som er inspireret af naturens organiske former. 

Guðrið Poulsen har kreeret imponerende store skulpturer i keramik som det seneste offentlige kunstværk i Thorshavn. I de fleste færøske bygder er der rejst monumenter for fiskere, der er sejlet ud, kuldsejlet og aldrig er vendt hjem til familien, men ingen har rejst monumenter for de mange færøske kvinder, der er døde i barselssengen. 

Indtil nu hvor en fem meter høj keramisk skulptur kreeret af Guðrið Poulsen er blevet rejst i Thorshavn og skal være et monument, hvor efterkommerne kan mindes dem og finde trøst. 

Steinprent Galleries

Midt på havnen i Thorshavn har et litografisk værksted specialiseret sig i stenlitografi, som på færøsk oversættes til Steinprent, der også er navnet på værkstedet, butikken og galleriet. De har løbende gæstende kunstnere fra både Danmark og udlandet, som benytter sig af Steinprints fire trykkere indenfor stenlitografi, radering eller træ/linoleumssnit. 

Stenlitografi.
Steinprent Galleries har specialiseret sig i stenlitografi.

Værkstedet har højt til loftet, og det er interessant at få syn for sagn, når trykkerne arbejder, og i butikken er der et godt udvalg af kunst, som kan købes med hjem. 

Steinprentgalleries.com

Hanusarstova

Harriet og lammene kunne næsten være titlen på en færøsk børnebog, men Harriet er en af de få kvindelige farmere i Færøerne, hvilket ikke er det nemmeste i en mandsdomineret verden. 

Hun åbner sin gård Hanusarstova fra 1898, beliggende på kanten af en klippe med udsigt til Atlanterhavet, for hele verden, som enten kan booke en hjemmelavet frokost med introduktion til gården og dyrene eller en overnatning i gårdens nybyggede B&B. 

Et får, med mørkt hovede og lys pels på kroppen.
Gården Hanusarstova er ejet af Harriet, som er en af få kvindelige fårefarmere på Færøerne, og fungerer også som B&B.

Harriet er en moderne farmer med dyrevelfærd som en høj prioritet, og hun fortæller om landbrugslivet, mens du får lov til at give flaske til et af de meget søde lam. Gårdens mange dyr får også lov til at lege modeller på Harriets postkort, plakater og andet, som hun sælger for at kunne være fuldtidsfarmer. 

Hanusarstova.com

Kirkjubøur

Bygden Kirkjubøur menes at være Færøernes vigtigste historiske sted, som har spor tilbage til vikingetiden, og i middelalderen var Færøernes kirkelige centrum og ligeledes bispesæde indtil reformationen. 

Sortmalede huse med røde vinduer og græsbeklædte tage komplimenterer den hvidkalkede Olavskirke fra 1200-tallet, som menes at have været bispe- eller domkirke dengang, og ruinen af Magnuskatedralen fra 1300-tallet står stadig flot ved klipperne 700 år senere, selvom der i mange år har der været diskussioner om, hvorvidt den nogensinde blev færdigopført eller ej. 

Eurowoman var inviteret til Færøerne af Visit Faroe Islands.