Fertilitet – gode råd til dig, der vil være gravid - Vores Børn
Hvad skal man så gøre for at blive gravid? Og hvornår er der størst chance for at blive gravid? Og hvad kan jeg gøre, hvis jeg har PCO og gerne vil være gravid?
På ALT.dk har vi samlet de bedste artikler om fertilitet. Læs interviews med mennesker i samme situation til dig og få eksperternes bedste råd, uanset om du har nemt ved at blive gravid eller kæmper en kamp for at blive det.
God læselyst!
Fertilitet i dagens Danmark
Danskernes fertilitet er bestemt ingen privatsag. Til tider kan det føles som om at både staten og public service-TV blander sig i, om vi nu også er gode nok til at få børn. "Knald for Danmark" var en stor kampagne i 2015, hvor Danmarks Radio brugte en hel aften på at opfordre os til at få nogle flere børn. Men selv om fødselsraten faktisk steg en smule efter opfodringen til at knalde, så er de 1,7 barn, hver kvinde i gennemsnit føder, ikke nok til at reproducere den danske befolkning.
Men hvad skal man så gøre for at blive gravid? Og hvornår er der størst chance for at blive gravid?
Fertilitet og alder
Tal fra Rigshospitalet viser, måske ikke overaskende, at du har størst chance for at blive gravid i dine 20'ere. Har du ubeskyttet sex to gange om ugen, er dine chancer følgende:
- Er du i 20'erne, har du 34 procenst chance for at blive gravid.
- Er du i starten af 30'erne har du 17 procents chance for at blive gravid.
- Efter 35 år har du 12 procents chance for at blive gravid.
- Er du over 40 år er chancerne for at blive gravid 6 procent.
- Og er du fyldt 45 er dine chancer 0,5 procent.
Test din fertilitet med vores ægløsningsberegner
Her på siden finder du en ægløsningsberegner, der kan fortæller dig, hvornår der er størst chance for at blive gravid. Du kan supplere vores beregner med andre metoder, det er nemlig ikke alle kvinder, der har en cyklus på præcis 28 dage, og det er heller ikke alle kvinder, der har ægløsning præcis midt i deres cyklus.
Det kan du gøre for at finde ud af, hvornår du har ægløsning:
- Mål din temperatur dagligt. Den stiger, når du har ægløsning.
- Hold øje med dit udflåd/ægløsningsslim. Det ændrer karakter, når du har ægløsning.
- Brug en ægløsningstest, hvor du tisser på en stav, der måler indholdet af hormoner.
PCO, PCOS og fertilitet
PCO kan give forhindringer i forhold til at blive gravid. PCO står får polycystiske ovarier og er en betegnelse for, at der findes flere ægblærer i æggestokkene end normalt. PCO forekommer hos 20-25 % af alle kvinder mellem 15 og 49 år. Derudover findes der syndromet PCOS, som står for polycystisk ovariesyndrom. For at have PCOS skal man have to ud af tre af nedenstående symptomer.
- Én eller begge æggestokke skal have mere end 12 ægblærer i æggestokkene. Dette finder man ud af ved hjælp af ultralydsscanning.
- Menstruationscyklus er lang eller udeblivende.
- Der er tegn på forhøjet produktion af mandligt kønshormon, som for eksempel kan komme til udtryk gennem øget hårvækst.
- I Danmark kalder vi typisk PCOS for PCO, og det har vi også gjort på siden her. 5-10 % af alle kvinder har polycystisk ovariesyndrom.
Spis dig til en bedre fertilitet
Din livsstil kan have en indflydelse på din fertilitet. Ifølge en artikel på Hvidovre Hospitals hjemmeside kan både alkohol, rygning, overvægt og dit kaffeindtag have indflydelse på din frugtbarhed. Er du kvinde, kan et alkoholindtag på bare en til fem genstande om ugen have afgørende betydning for din fertilitet. Ligesom det øger risikoen for at abortere spontant, hvis dit indtag af alkohol overstiger fem genstande om ugen. Som mand kan du drikke i hvert fald 10 genstande om ugen, før det lader til at have en negativ effekt på din fertilitet.
Nogle mener, at du kan spise dig til en bedre fertilitet. Den danske gynækolog Bjarne Stigsby har f.eks. udviklet et kostkoncept, der sænker dit insulinniveau – og det skulle eftersigende være en god ting for din fertilitet. KISS-kost hedder den diæt, gynækologen har udviklet. Især kvinder, der har PCO kan få glæde af den. For når mængden af insulin i kroppen falder, så falder mængden af mandligt kønshormon også, og i mange tilfælde er det netop det, der spænder ben for, at kvinden kan blive gravid.
Foto: Getty
Sådan øger du chancerne for at blive gravid med KISS-kost:
- Undgå sukker
- Spis få hurtigt optagelige kulhydrater
- Spis flere langsomt optagelige kulhydrater
- Spis protein
- Spis lidt mere fedt
- Spis fisk og supplér med vitaminer
- Spis morgenmad
- Drik vand
- Vær fysisk aktiv
Du kan læse meget mere om principperne i en af vores artikler om KISS-kost lige her.
Ufrivillig Barnløshed og fertilitetsbehandling
Der bliver født godt 55.000 børn om året i Danmark, og ni procent af dem er blevet til ved fertilitetsbehandling. Er du kvinde under 35 år og i fertilitetsbehandling, er der over en periode på fem år 80 procents chance for at få et barn. Er du mellem 35 og 40 år, er der 50 procents chance at få et barn inden for en periode på fem år. Og er du over 40, er der 26 procents chance for at blive mor som resultat af fertilitetsbehandling. Ifølge Videnskab.dk får tre ud af 10 par i fertilitetsbehandling ikke et barn.
Med web-tv-serien "Er det snart vores tur?" har vi sat fokus på ufrivillig barnløshed og fertilitetsbehandling. I serien følger vi tre par, der alle kæmper for at blive forældre. Mød Sanne og Peter, der holder pause fra fertilitetsbehandlingen. Mia og Rebecka, der er trætte af at svare på spørgsmålet om, hvorvidt de snart skal have et barn. Og René og Sofie, der skal i gang med det første forsøg på IVF. Se alle afsnit af serien her på siden.
På ALT.dk kan du finde mange flere artikler om blandt fertillitet, PCO og sundhed fra Vores Børn, ALT for damerne, Eurowoman, Fit Living, Hendes Verden og Hjemmet.